2014: de lijdensweg van Yiannis gaat verder

Het nieuwe jaar is ondertussen al twee weken bezig en voor Yiannis, zoals voor zovele anderen, ziet het er naar uit dat dit jaar nog veel erger wordt dan het vorige. Ik heb al geschreven dat Yiannis de eindejaarsfeesten heeft doorgebracht met een zak rijst. Ondertussen is die op. Yiannis spaart zich het eten uit de mond om tegen het einde van de maand toch het geld bij mekaar te krijgen om weer een maand huur te kunnen betalen. Het is natuurlijk geen oplossing en dit leidt nergens toe.

Dat zag Yiannis ook in, en hij is gaan kijken of hij misschien opnieuw terecht kan bij het opvangcentrum van het Rode Kruis. Dat lijkt niet te kunnen, want volgens Yiannis moet je voldaan hebben aan al je fiscale verplichtingen voor je daar binnen kunt. Maar Yiannis heeft een boete van de fiscus gekregen, omdat zijn vroegere huisbaas drie jaar geleden de huur die Yiannis niet kon betalen, aan de fiscus heeft doorgegeven. Nu staat Yiannis daar dus in het rood. En ondanks het feit dat zijn belastingaangifte van vorig jaar overal nullen heeft, verhoogt de fiscus regelmatig het bedrag van de boete. Het is een straatje zonder einde. Dus de weg naar het opvangcentrum lijkt afgesloten voor Yiannis.

Voor zijn eten probeert hij aan te kloppen bij de kerk. Hij woont nu in Kypseli en ging daar bij de parochie aankloppen om beroep te kunnen doen op de voedselbedelingen van de kerk. Dat leek niet mogelijk, want Yiannis behoort officieel niet tot de parochie. De parochie waar hij wel toe behoort, is een heel eind van zijn huis verwijderd en zonder vervoer kom je er niet. Zelfs voor een busticket van 1,40 euro heeft Yiannis geen geld. Dus ook dis weg lijkt afgesloten.

Ik heb Yiannis nog nooit zo radeloos en hopeloos geweten. En zelf heb ik het gevoel dat ik machteloos sta. Ik heb vrijdag een redelijke som geld overgemaakt, maar we weten allebei dat het geen zoden aan de dijk zet. En ik moet bekennen dat ik het niet meer weet. Yiannis blijft nog steeds hopen dat hij via twitter hulp kan vinden (hij heeft zijn account ondertussen weer veranderd, dit keer naar @Greece2014BC), maar daar komt geen reactie meer. Het is natuurlijk ook niet het beste medium. Mocht iemand van u een idee hebben, hoor ik het graag.

15 thoughts on “2014: de lijdensweg van Yiannis gaat verder

  1. Bruno,
    Ik wil 100×1.40€ beschikbaar stellen via vrienden in Athene.
    Zo kan onze vriend naar zijn parochie om een voedselpakket.
    Begin Mei zijn we zelf op Venezelos op weg naar Rafina.. dan bedenken we de volgende move.
    Ik weet .. een druppel in een oceaan, maar volgen je steeds weer.
    Ik werk details nog even uit met vrienden.
    Grtz
    Guido

  2. Ik loop al zo lang met een idee rond…In de grote stad is het voor veel mensen moeilijk leven en rondkomen.Zijn er zieken of mensen die moeten herstellen. Op het ‘platteland’ zijn misschien mensen, incl. mijzelf die 1 of meer mensen, evt. een klein gezin, tijdelijk kunnen huisvesten en voeden. En de reiskosten betalen. Gewoon om even uit de ellende te zijn. Evt. tegen levering van werkzaamheden, maar dat hoeft uiteraard niet.
    Bestaat er misschien een organisatie die zoiets regelt of zou willen en kunnen regelen. Ik zou zelf mijn gastenverblijf ter beschikking willen stellen voor bepaalde tijd. Het moet niet te ingewikkeld worden en burocratisch, maar gewoon…een open huis..

  3. Zaimi,8……. daar kan hij op vele gebieden geholpen worden ! Voedsel, kleding, gezondheid….. Hij moet wel willen natuurlijk.

  4. ik word er ook een beetje moedeloos van… heb al meerdere keren centen gegeven zoals je weet bruno maar ik zie geen enkele verbetering. ik kan me de situatie ginds natuurlijk niet voorstellen…

  5. Oh ja, de priester in de nabijgelegen parochie zei hem dat hij wel eten zou kunnen krijgen als hij papieren kon voorleggen dat hij echt noodbehoevend is. Toen Yiannis die papieren had, aanvaardde de priester ze niet, en zei dat er te veel wordt gesjoemeld met dit soort aanvragen. De teleurstelling was enorm.

  6. … ik kan me moeilijk voorstellen dat het Rode Kruis zich met de nelatingen bemoeit??

    In elk geval, ik heb wel eens geholpen in een van de centra waar “Mporoume” actief is. Die organisatie haalt voedseloverschotten op bij hotels, resto’s, bedrijven, … en verdeelt ze aan tientallen centra. Op hun website kan je je aanmelden en kan je ook een lijst vinden met tientallen ‘sissitia’ – er zal wel iets in zijn buurt zijn? Toen ik er was, werd in elk geval aan niemand iets gevraagd (en het eten was niet slecht). Er was wel niet voor iedereen plaats. Dan kan hij toch al eten…

    http://www.boroume.gr/

  7. Bruno, ik wil graag geld aan Yiannis schenken. Hoewel ik ook weet, dat dit een druppel is. En het echte probleem niet oplost. Zoals je weet heb ik al eerder geld gegeven. Vanuit Nederland maakte ik dit toen over op de rekening van een kennis van jou. Hij zorgde daarna, dat het bij Yiannis kwam. Kan dit nu ook op deze wijze?

  8. Yiannis is een triest geval maar wie weet hoevelen er zo op straat leven, overgeleverd aan hulp van kerk of rode kruis of wat voor organisatie dan ook. Honderden? Duizenden?
    En de belastingdienst maar aanslagen uitdelen. Ze zijn gewoon gek geworden daar. Dit is een mensonwaardig systeem. In plaats van dat de regering de zwakkeren steunt, helpt ze ze op die manier nog sneller in de narigheid.
    Bruno, ik denk dat het zo langzamerhand tijd wordt dat we met zijn allen in aktie komen en de straat op gaan om te protesteren tegen een regering die moedwillig de boel in dit land loopt te verzieken. Er moet structureel iets veranderen om mensen weer hoop te kunnen geven…

  9. Zojuist lees ik z’n tweets waarin hij zegt dat hij z’n appartementje uit moet, en dat hij dringend hulp nodig heeft!

  10. Ja, hij stuurde me ook een bericht, helemaal in paniek. De huisbazin zal hem er uit zetten aan het eind van de maand.

  11. moet hij er uit voor achterstallige huur ? je gaf hem vrijdag nog een behoorlijk bedrag zei je, ik begrijp het niet zo onmiddellijk…

  12. Nee, het huis wordt aan de universiteit geschonken. En dan mogen er geen niet-studenten meer wonen.

  13. Kan hij nog geld ontvangen op zijn rekening? Zonder dat de bank het plundert?

  14. Anne-Mie, hij heeft zelf persoonlijk gesproken met de algemeen secretaris van het ministerie van Financien. Als het om kleine bedragen gaat, dan wordt dat niet in beslag genomen.
    Piraeus Bank heeft een systeem waarbij je een begunstigde een code geeft die anderhalf uur geldig is, en waarmee hij geld uit de automaat van die bank kan halen.

  15. Is het handig en slim om daar vanuit Nederland ook geld naartoe te storten zonder dat er teveel aan de bank blijft hangen? Dan wil ik graag dat rekeningnummer hebben om te storten. Is dat mogelijk?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *