Ons kent ons nog steeds heel erg goed

Eén van de trojkarecepten om Griekenland terug concurrentieel te maken, is privatisering. De openbare nutsbedrijven moeten allemaal in privéhanden komen, met het (weinige) geld dat ze opbrengen kan Griekenland dan zijn schuld verder aflossen. Er werd gedacht dat de buitenlandse investeerders in drommen zouden staan aan te schuiven om die bedrijven over te nemen.

De realiteit is anders, en dat hebben we ondertussen al gezien. De overheid moet proberen de vakbonden te omzeilen om te voorkomen dat er te veel protesten komen bij de privatiseringen. Moeilijk is dat niet: de vakbondsleiders hebben allemaal boter op het hoofd en hebben zich, net als de politici, flink weten te verrijken. Neem nu Rizos Rizos (ja, dat is een echte voor- en achternaam), de vakbondsleider van GENOP-DEI, de elektriciteitsmaatschappij. Met de leuze “het proletariaat heeft niets anders te verliezen dan zijn ketens” is de man er in geslaagd om naast zijn voltijdse taak nog een keten van bakkerijen te openen, en een bar open te houden. Hij heeft een grote villa in een van de beste buurten van Athene. O ja, en hij had ook nog eens ruim 750.000 euro op een offshore rekening staan in Cyprus. Hoe meer van dit soort zaken naar boven komen, hoe minder de overheid de vakbonden hoeft te vrezen.

De privatiseringen lopen echter niet zo vlot als de trojka had gehoopt. Daar zijn verschillende redenen voor, maar daar ga ik nu niet op in. De Buitenlandse investeerders lijken echter wel af te haken, want veel gegadigden blijven er niet meer over. En dus staat de poort wijd open voor de Griekse oligarchen om alles in te palmen. De eerste privatisering was die van OPAP, de openbare gokmaatschappij. Die is nu in handen gekomen van Dimitris Melissanidis, die een fortuin heeft gemaakt door petroleum te verkopen aan reders en cruiseschepen. Na de privatisering mocht de directeur van het fonds dat OPAP heeft verkocht, op vakantie met de Lear Jet van Melissanidis.

Datzelfde OPAP nu, heeft een raadgever aangenomen voor de afdeling marketing en communicatie. De nieuwe raadgever zal in de Raad Van Bestuur zetelen. En om wie gaat het? Om Alexia Bakoyianni. U komt hier wel genoeg langs waardoor de naam Bakoyianni u wellicht niet vreemd meer in de oren klinkt. Alexia is namelijk de dochter van Dora Bakoyianni, de dochter van ex-premier Konstantinos Mitsotakis en zus van de huidige minister van Structurele Hervormingen Kyriakos Mitsotakis. Zo, de toekomst van de nieuwe generatie is daarmee ook verzekerd. Misschien is het een cadeautje van Melissanidis aan de clan van Mitsotakis?

In ieder geval doet dit soort dingen vermoeden dat de verstrengeling tussen de zakenwereld en de politiek, en dan vooral tussen de oligarchen en de politici, alleen nog maar nauwer zal worden. En dat je vooral niet te veel moet verwachten dat Griekenland concurrentieel zal worden. De vrije markt, zoals die in Brussel wordt verheerlijkt, heeft hier in Griekenland nooit gewerkt. En dreigt ook nu niet te gaan werken.

Tenzij ik het natuurlijk helemaal mis heb, foute conclusies trek, en gewoon over het hoofd heb gezien hoe getalenteerd Alexia Bakoyianni wel is.

5 thoughts on “Ons kent ons nog steeds heel erg goed

  1. vrees dat je conclusies juist zijn…het schiet niet op…of moeten we dit ‘normaal’ leren vinden…de zoon van een timmerman wordt perslot ook vaak timmerman…

  2. Ik herhaal het nog maar eens, het is een bananenrepubliek geworden. Wellicht kunnen de politici in de leer in Nicaragua, Guatemala,
    Panama en al die andere staten daar in het
    Caraibisch gebied.

  3. @ROB, heel Europa is een bananenrepubliek in wording. We stevenen volle vaart af op een Standenmaatschappij met een Feodale stelsel.
    Voor de goede orde HEEL EUROPA !!!!

  4. Ik dacht dat Kyriakos Mitsoutakis de nonkel is van Alexia.Zal lang duren dat zij in de bestuurraad zetelt en raadgever voor marketing en communicatie. tot zij iedereen laat genieten van haar uitspattingen.Haar broer Kostas heeft problemen.Heeft een kind bij een ander ,,is een meisje en nu elf maanden.Dus dat is een serieuze echtscheiding.Wil maar 400 euro geven voor dat kind en zij vraagt er 6000 in de maand.Mijn bron komt of is van de oorsprong.

  5. Klinkt allemaal heeeel erg vertrouwd. Samaras is goed op weg om een nieuwe Jeltsin te worden (alleen wat meer drinken, want zijn speeches zijn bijna even hol), Tsipras Zioeganov, en Kasidiaris hopelijk Zjirinovski. De enige vraag is wie de Griekse Poetin wordt. Dan kunnen Melissanidis en co een Chodorkovskietje doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *