Binnenkort weer Griekse wagen in de straten?

namcoZegt de naam Namco u iets? Het is de naam van een Grieks bedrijf dat in de jaren 70 en 80 zo waar auto’s produceerde. Het bekendste autootje was de Pony. De geschiedenis van het bedrijf Namco begint met de broers Kontogouri die in Duitsland in de jaren 50 van de vorige eeuw proberen om een vrachtwagen te construeren met de naam “Hellas”.

Ruim een decennium later produceren ze in Thessaloniki, in samenwerking met het Amerikaanse bedrijf Chrysler, een vrachtwagen die “Farmobil” heet. Onder de motorkap zat een BMW-motor. Het voertuig was ideaal voor de landbouw, in die tijd toch nog wel de belangrijkste bedrijfstak in Griekenland. Alleen: de Griekse staat gaf geen toestemming om het voertuig op de Griekse markt te brengen. De broers Kontogouri verkochten hun bedrijf aan een Amerikaanse autoconstructeur die zich nadien terugtrok uit Griekenland.

De broers bleven niet bij de pakken zitten en richtten in de jaren 60 het bedrijf Namco op. De Pony werd op de markt gebracht met het embleem van Citroën er op. Het autootje was zo populair dat het bedrijf aan uitbreiding toe was. In 1981 (het jaar dat Andreas Papandreou onder de slogan “Verandering” een klinkende verkiezingsoverwinning behaalde) werd een fabriek gebouwd in Kilkis, maar de regering gaf nooit de toestemming om de fabriek op te starten.

In 1983 circuleerden er ongeveer 20.000 exemplaren van de Pony op de Griekse wegen. De zaken gingen goed, dus wilden de werknemers een graantje meepikken. In 1983 werd de fabriek van Polygyros in Thessaloniki ongeveer 4 maanden bezet gehouden. De eis vann de werknemers: 35% loonopslag. Afgewerkte auto’s konden niet worden afgeleverd en Namco sloot de deuren.

ponyMaar blijkbaar zijn de broer Kontogouri niet klein te krijgen. Dit voorjaar zou het autootje opnieuw worden geproduceerd. Het bedrijf wordt weer opgestart en in maart zouden 90 mensen worden aangenomen.In totaal zou Namco 128 mensen gaan tewerkstellen. Het is de bedoeling dat het autootje tegen een lage kostprijs wordt geproduceerd, met een cylinderinhoud van 1.497 cc en wellicht wordt de auto te koop aangeboden tegen een prijs van 7000 euro.

Naar verluidt zou de aanwezigheid van de trojka het opnieuw opstarten van Namco een duwtje in de rug hebben gegeven. Blijkbaar zijn er heel wat bureaucratische hordes uit de weg geruimd zodat het bedrijf weer kan verder werken. Ofwel wordt de fabriek in Thessaloniki weer opgestart, ofwel zal de productie naar Egypte worden overgebracht.

Zou dit dan toch een eerste positieve signaal kunnen zijn dat er echt iets wordt opgestart?

 

12 thoughts on “Binnenkort weer Griekse wagen in de straten?

  1. Productie in Egypte. Positief signaal??

  2. wat was dat een prachtig autootje voor de boeren. ik had een 2cv en mijn neef een Pony. de Pony was gebouwd op de frame en motor van de 2cv. ik ben benieuwd waar op gaan ze deze nu opbouwen, en zo als de baas zegt hij wil exporteren naar noord afrika de knoh how en de fabrikage voor die markten daar laten doen.
    http://www.youtube.com/watch?v=atpdAHtBeOc

  3. wat eigenlijk dom was en ik zag het op Kreta , eind jaren 80. de boer had de Pony vervangen voor een duurdere en flitsende pick up, van Hyundai. jammer dat de spiegeltjes nog effect hadden op de inheemse bevolking.

  4. Ik surfte wat rond en blijkbaar is het de bedoeling dat dit wagentje in klene hoeveelheden geproduceerd wordt voor de lokale markten in, vooral ontwikkelingslanden.
    Er wordt gebruik gemaakt van onderstellen van gekende fabrikanten. Plastiek wordt geweerd. De montage gebeurt zonder robots met lokale mensen.
    Zwitsers en Duitsers zijn betrokken in het opzet.
    De eerste modellen werden inderdaad op een Citroën onderstel gebouwd.
    Of de Grieken zich nog willen vertonen in dit blitse blik, betwijfel ik. Of de regering moest het voorbeeld geven. Wel een full option dan. (Magneet achteraan om de verloren onderdelen te verzamelen).
    Het idee van minifabriekjes vind ik wel sympathiek en leefbaar.

  5. Als er mensen aangenomen waren bij de afdeling ‘tegenwerk’ dan waren er geen werklozen…Zie ze hier in de omgeving nog wel rijden…

  6. @Penimeni; Breek mijn mond niet open hé.

  7. Ik heb me eens verdiept in het verleden van de auto industrie van Gr, allemaal bric a brac van vierkante blikke dozen. Op kreta tuffen nog enkele Trikiklons van het merk Minautos rond, meer dan 40 jaar oud, dat is pas materiaal. De jonge herders rijden achter hun schapen met een dikke 4X4 met een grote zelfklever 281 PK ( bestuurd door één ezel )op de voorruit. 😉

  8. Het leuke van dit soort auto’s is beslist dat men er een hobby bij heeft. Hoevele uren heb ik niet gesleuteld aan mijn mini’s in de zestiger jaren.
    Mijn buurman demonteerde de motor van zijn deux chevaux om de twee jaar volledig om alles eens goed op te blinken.
    Ik hoop van harte dat dit project slaagt, maar op de één of andere manier moet het een hebbeding worden met exclusieve reeksen of zo.
    Anderzijds moet je de firma niet onderschatten want het concern maakt zelfs legervoertuigen.
    Afwachten en duimen maar.

  9. Ik heb jaren met een Pony gereden en er veel genoegen aan gehad en zeker geen magneet nodig om afgevallen onderdelen te verzamelen.
    Dat het geen blikken koetswerk meer wordt,zal er zeker inzitten want de Pony met die scherp uitstekende hoeken was als een stormram:gevaarlijk.Daarbij was ie ook erg spartaans,geen comfort of luxe maar een geweldige klimmer met zulk kleine motor.

  10. hij deed zijn werk perfect. de motor van Citroen was sterk ,ik heb zelfs met een 2cv in heel europa zonder problemen vaker rond gereden,zelfs in zweden met min 20 graden. en de Pony was perfect voor de griekse boer. het is geen staats auto ,het is een gereedschap.
    respect en zeker voor Namco die helemaal geen medewerking heeft van de staat. de griekse auto-industrie was er , maar wij weten allemaal waarom die dood is.
    er was ook de griekse Nissan Sunny.
    ik zie de laste jaren steeds meer Dacias in Nederland. als je 10 jaren geleden zou zeggen ik koop een Dacia zou je uitgelachen worden.

  11. Ik lees hier toch één van de positiefste, hoopvolste berichten van de laatste maanden.Dat weer in produktie nemen van die NAMCO en/varianten is één van de mogelijkheden voor de boeren om zich vrij te vechten en de economie een andere richting in te duwen, ipv steeds meer bling-bling en luxe.Werkpaardjes hebben we nodig in Griekenland en vergelijkbare streken.Zo kun je uit het slob komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *