Vier miljoen euro op de hoofden van terroristen gezet

En nog meer bananenrepubliek-nieuws. Na de videoboodschap van Christodoulos Xiros eergisteren, heeft de Griekse regering een beloning uitgeloofd van 4 miljoen euro voor het vinden van terroristen. Op de lijst staan Christodoulos Xiros, Nikos Maziotis en Panayiota Roupa. Die laatste twee zijn verantwoordelijk gehouden voor het afvuren van een RPG in het embleem van de witte arend in de Amerikaanse ambassade in 2007. Ze zijn allebei lid van de groep “Revolutionaire Strijd”.

Ze waren in april 2010 opgepakt maar werden na 18 maanden in voorarrest weer vrijgelaten. Tijdens die periode beweerden ze dat ze als politieke gevangenen hadden vastgezeten. Ze moesten zich drie keer per maand aanmelden in het politiebureau van Exarcheia. Maar dat is niet meer gebeurd sinds de regering Samaras aan de macht is.

Dat zijn dus 3 mensen die van terrorisme worden beschuldigd (1 is veroordeeld), die gewoon mochten weg wandelen. Er is niet 1 minister die verantwoordelijkheid heeft genomen, en ondertussen moet er 4 miljoen uit het budget worden gehaald (betaald met belastinggeld) om de incompetentie van het overheidsapparaat op te vangen. Niet alleen dat: de bewaking van mogelijke doelwitten wordt opgetrokken en zit nu op het niveau van de Olympische Spelen. Ter herinnering: bewaking en veiligheid was de duurste post tijdens de Spelen in 2004. Is daar geld voor? En gaat dat dan weer geen gat in het budget elders creëren?

Overigens zijn geüniformeerden (politie, leger, zeemacht, luchtmacht) door de Griekse Raad van State in het gelijk gesteld om hun protest tegen salarisverminderingen in het kader van de besparingen die de regering heeft doorgevoerd. De ingehouden salarissen gaan moeten worden terugbetaald. Kostprijs 400 miljoen.

Het is gewoon te gek om lost te lopen.

En niet alleen dat: vandaag is, in het kader van het EU-voorzitterschap van Griekenland, een informele vergadering begonnen van de EU-ministers van Justitie. Morgen wordt op die vergadering het thema terrorisme aangesneden. Je verzint het gewoon niet. De vergadering wordt voorgezeten door de Griekse minister van Justitie, Charalampos Athanasiou. Hoe die dat met een uitgestreken gezicht gaat kunnen doen, is me een raadsel. Aan de andere kant van de oceaan staat het State Department te steigeren dat Xiros is ontsnapt, en aan deze kant komen de ministers van Justitie even gezellig 2 dagen keuvelen. Want het is allemaal informeel. Gaat niemand de Griekse minister het vuur aan de schenen leggen? Of wil men geen regeringscrisis riskeren in Griekenland, dat nu de EU voorzitter is, en waar de trojka nog steeds niet langs komt, omdat ze het weer niet eens is met de besparingsmaatregelen die de Griekse regering heeft genomen.

4 thoughts on “Vier miljoen euro op de hoofden van terroristen gezet

  1. En ik snap niet dat de Grieken niet massaal de contramine in gaan (zucht voor de zoveelste keer), maar misschien gebeurd ons ook hetzelfde straks.

  2. @ Natasa, het is zoals bij de schapen,”Veel geblaat en weinig wol”.

  3. is dat dan ‘Dead or Alive’?

    Misschien kunnen we er een reality-show van maken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *