Parlementslid van Nea Dimokratia noemt de militaire junta een “revolutie”

Vallen de maskers af? Of is de uitspraak uit het verband gerukt? Feit is dat parlementslid Dimitris Christoyiannis gisteren op één van de nieuwste privézenders Action 24 (ik vraag me af welke zakenman achter deze zender zit, die er in geslaagd is om een compleet nieuw televisiestation op te starten in het midden van een zware economische crisis) flink uit de bocht is gegaan. Christoyiannis komt uit de streek van Pieria (de streek waar je Vergina vindt, de site van de Macedoniërs) en is parlementslid voor Nea Dimokratia, de partij van premier Samaras.

Tijdens één van de ontelbare politieke praatshows die Griekenland heeft (je vraagt je af of die politici nog tijd hebben voor iets anders) liet Christoyiannis zich ontvallen dat je de hedendaagse terroristen niet kon vergelijken met het kolonelsregime van 1967 tot 1974. Nee, de militair junta was destijds een revolutie, zo luidde het. Een gevaarlijke woordkeuze, want juntaleiders Georgos Papadopoulos en Stylianos Pattakos hebben hetzelfde woord ook gebruikt voor hun coup. Binnen Nea Dimokratia zag men er duidelijk geen graten in. Misschien vinden ze het niet erg dat Christoyiannis dit soort dingen verkondigd, als hij maar geen atheïst is.

De uitspraak kwam er na een vraag of er binnen Nea Dimokratia mensen zijn die juntasympathieën hebben. Het antwoord daarop was trouwens min of meer positief. Christoyiannis zei dat er wellicht mensen zijn die de junta ondersteunen binnen Nea Dimokratia. Daar kijken we natuurlijk al lang niet meer van op. Nea Dimokratia is ongezond ver naar rechts opgeschoven sinds Antonis Samaras het roer heeft overgenomen. Heel veel kiezers hebben de partij de rug toegekeerd. En Samaras heeft driekwart van de extreemrechtse partij LA.O.S. in de rangen van zijn partij opgenomen en hen zelfs ministerposten gegeven (zie de illustere boekenverkoper Adonis Georgiadis die nu minister van volksgezondheid is). Daar zitten zeker figuren tussen die sympathieën hebben voor de junta en dat ook al op televisie hebben verkondigd. Neem nu Makis Voridis, die nog even minister van Transport is geweest onder premier Papadimos. Deze Voridis is niet weg te slaan uit de televisiepanels, hij is een belangrijke opiniemaker van Nea Dimokratia. En hij is voorzitter geweest van EPEN, de partij die is opgericht door Georgos Papadopoulos toen die al in de gevangenis zat weg te rotten.

Eerste voorzitter van EPEN was Nikos Michaloliakos, de voorzitter van Gouden Dageraad. Na hem volgde die Voridis, die in het verleden nog met knokploegen door de straten van Athene dwaalden. Een jeugdzonde, zo luidt het nu. In pak en das predikt hij nu een neoliberaal, nationalistisch credo in allerlei televisiepanels. Dus laat ons vooral niet opkijken van de uitspraken van Christoyiannis.

De reactie van oppositiepartij SYRIZA was te verwachten: die wil dat Christoyiannis uit de partij wordt gezet. Zo ver zal het wellicht niet komen, want de regering is al wankel genoeg. Men name coalitiepartner PASOK was niet te spreken over de uitlatingen van Christoyiannis. Maar buiten heel hard te roepen, zal Evangelos Venizelos niets ondernemen. Niet omdat hij het te druk heeft om te poseren voor allerlei foto’s die op de website en de twitteraccount van het EU-voorzitterschap worden gepost, maar omdat hij het zich niet kan permitteren om uit de regering te stappen, want dan is zijn politieke carrière voorbij, als we de opiniepeilingen mogen geloven.

7 thoughts on “Parlementslid van Nea Dimokratia noemt de militaire junta een “revolutie”

  1. voor de liefhebbers: op Action24 zijn in het weekend gratis live alle toppers uit de Belgische en Nederlandse voetbalcompetitie te volgen

  2. haha….onschuldig volksvermaak ….

  3. @Bruno: Vergina ligt in Imathia. In Pieria heb je wel de Olympus (op de grens met Thessalië), de oud-Macedonische heilige plaats Dion, en Pydna, waar de oude Macedoniërs het onderspit dolven tegen de Romeinen.
    @Hans: zijn de gok-Chinezen opgevolgd door een gok-Griek? 😉

    Terzake: een revolutie is een omwenteling, de maatschappij wordt er ahw op zijn kop gezet. In die zin geen domme opmerking, al is het maar de vraag of een revolutie per se iets positief is, en daarbij denk ik niet alleen aan Iran.

  4. Ter volledigheid: de slag bij Pydna werd verloren omdat de legerleiding eieren voor zijn geld koos, en al na een uur op de vlucht sloeg…

  5. De plaats waar het gedolven onderspit stond vormt nog steeds een twistpunt onder archeologen. Europese steun om uitsluitsel te geven dringt zich op.

  6. er is een verschili tussen een revolotie en een επαναστασις.
    er was niks dat ons deed om weer op te staan. επαν -ισταμαι.
    wij gingen eerder gebukt dan recht op.
    Ταδε εφη Ζουραρις.

  7. εξισταμαι!! moet zijn
    er is een verschil tussen revolutie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *