Beloning voor onbekwaamheid, zoals dat steeds gaat

Yiannis Papathanasiou

Yiannis Papathanasiou

Het stond ook al in de Nederlandstalige media: premier Samaras heeft beslist om Yiannis Papathanassiou tot hoofd te maken van Hellenic Petroleum. Er zijn in Griekenland twee grote raffinaderijen, en Hellenic Petroleum is er één van, en die is nog gedeeltelijk in overheidshanden. De andere, Motor Oil, is in handen van de steenrijke familie Vardinoyiannis die de brandstof nog gratis leverde voor de militaire parade van 28 oktober laatsleden.

De beslissing doet wenkbrauwen fronsen, want Papathanasiou was de laatste minister van Financiën onder premier Kostas Karamanlis en wordt algemeen gezien als de minister die had moeten zien dat het volledig fout ging met het land, maar er niets aan deed. Het politieke kantoor van voormalig premier Papandreou getroostte zich zelfs de moeite om een verklaring te publiceren waarin de beslissing wordt bekritiseerd. Volgens Papandreou draagt Papathanasiou een grote verantwoordelijkheid voor de economische koers die Griekenland vaarde in de laatste jaren van het vorig decennium. Papathanasiou zorgde voor een overheidstekort van 16%, maar gaf aan Eurostat slechts 6% aan. Papandreou vraagt dan ook aan Samaras om de beslissing te herroepen en om iemand anders in de plaats te zetten.

Toch is het aanstellen van Papathanasiou goed te begrijpen. De man is namelijk niet verkozen geraakt tijdens de laatste parlementsverkiezingen, zoals je kunt merken op zijn website, die enkel foto’s en video’s toont, maar geen enkele politieke positie (ook niet ongewoon voor Griekse politici). Dit is de manier om hem toch aan een postje te helpen. Zo gaat het al decennia lang in Griekenland (en natuurlijk ook in andere landen). Het is een vriendendienst, zeg maar.

Maar dat betekent natuurlijk wel dat daar iets voor in de plaats moet komen. Een paar dagen geleden vermeldde Samaras in een lezing voor het Ministerie van Milieu en Klimaatsverandering, dat Griekenland de komende 25 tot 30 jaar tot 150 miljard euro omzet kan halen van het oppompen van de aardolie en het aardgas dat zich onder de Griekse zeebodem bevindt. Een Noors bedrijf is in dat kader een aantal boringen aan het uitoefenen die er veelbelovend zouden uitzien, maar uiteindelijk is er nog helemaal geen uitsluitsel hoe veel fossiele brandstoffen er nu precies in de Griekse zeebodem zitten.

Onafhankelijk europarlementslid Kriton Arsenis (voormalig PASOK afgevaardigde) bekritiseerde de premier voor zijn schatting, want hij creëert er valse hoop mee. En Arsenis is niet de enige met deze kritiek. Ook de  directie van Hellenic Petroleum bekritiseerde de bewering van Samaras afgelopen week. Toevallig of niet: 2 dagen na de kritiek wordt Papathanasiou aangesteld.

Zo zie je maar: dit soort aanstellingen zijn weloverwogen, hoe onbekwaam iemand ook moge zijn voor zijn post.

4 thoughts on “Beloning voor onbekwaamheid, zoals dat steeds gaat

  1. Εκεί που παμε να ξεχασουμε όλα τ αρχιδια, τσουπ. Που τον θυμηθηκανε τον Μπετουγια. Άλλο πετρέλαια άλλο είδη κιγκαλερίας.

  2. Heb je de “Confessions of an economic hitman” gelezen? De aanstelling van deze man past precies in het plaatje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *