De nieuwe Griekse regering

Na de slechte verkiezingsuitslag van Nea Dimokratia tijdens de Europarlementsverkiezingen, beweerde premier Samaras dat hij de boodschap van de kiezer had begrepen. Dat werd door iedereen geïnterpreteerd als een signaal dat er een regeringsherschikking zat aan te komen. Het heeft een tijd geduurd, maar de regeringsherschikking is er uiteindelijk gekomen. Hoe die moet worden gezien, is mij een raadsel. En of het een uiting is van het feit dat Samaras de boodschap van de kiezer heeft begrepen, durf ik ten zeerste betwijfelen.

Laten we eens kijken welke veranderingen er zijn doorgevoerd en wie die nieuwe mensen eigenlijk zijn. Maar voor ik daar aan begin, moet worden gezegd dat huidig minister van Financiën Stournaras tot voorzitter van de Griekse Nationale Bank is gebombardeerd. Zijn plaats was dus vrij.

Gikas Chardouvelis

Gikas Chardouvelis

En die plaats is ingenomen door Gikas Chardouvelis. Een beetje achtergrond bij deze man kan zeker geen kwaad. Chardouvelis was meer dan 10 jaar geleden financieel adviseur van toenmalig premier Simitis in de periode dat de Griekse regering een hele “swap”-operatie had op touw gezet met hulp van Goldman Sachs, waarbij de openbare schuld werd verborgen gehouden. Door die swap operatie kon Griekenland lid worden van de euroclub. Nadien was hij het hoofd van het economisch kantoor van interim premier Papadimos (u weet nog wel: vice-directeur van de Europese Central Bank van 2002 tot 2010).

Chardouvelis zetelt in de Raad Van Bestuur van Eurobank, een van de grotere Griekse banken die een tijdje in problemen zat maar toch kapitaal heeft weten op te halen. Eurobank is eigendom van de rijkste Griek ter wereld: Spyros Latsis. Die is een persoonlijke vriend van José Manuel Barroso en van George Bush Sr. die jaarlijks zijn zomervakantie op de jacht van de rijke Griekse reder komt doorbrengen. Latsis zit achter de investeringsmaatschappij Lamda Development die Athens Golden Hall en The Mall heeft gekocht. The Mall is het grootste illegale bouwwerk van de Balkan, maar Latsis zal er geen cent boete voor moeten betalen. Lamda heeft eveneens de oude Griekse luchthaven opgekocht tegen een prikje: ruim 900 miljoen euro. O ja, en Latsis is mede-eigenaar van Hellenic Petroleum, waar sinds kort ex-minister van Financiën Yiannis Papathanasiou directeur is.

Bij PASOK is men blij dat Chardiouvelis de positie heeft gekregen. Hij wordt daar nog steeds als “één van ons” beschouwd.

Argyris Dinopoulos

Argyris Dinopoulos

De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken heet Argyris Dinopoulos. De voorbije jaren hebben we hem voortdurend op televisie gezien in allerlei panels, waar hij heel luid de loftrompet voor Antonis Samaras afstak. Hij neemt de plaats in van Yiannis Michelakis die in opspraak was gekomen omdat hij wellicht geld op zak zou hebben gestoken van een magnaat die ook Gouden Dageraad sponsort. Het moet allemaal niet veel gekker worden.

Dinopoulos heeft in zijn leven nog niets bewezen, behalve dat hij in “debatten” niemand laat uitspreken. Hij is journalist van opleiding. Of Samaras de boodschap van de kiezer heeft begrepen met het aanstellen van dit sujet, betwijfel ik ten zeerste.

Aan de zijde van Dinopoulos kun je nu Georgos Dolios zien, de nieuwe vervangminister van Binnenlandse Zaken. Die liet zich de laatste tijd opvallen door kritiek te uiten op de politiek die Georgos Papandreou volgde en dat werd blijkbaar gesmaakt door voorzitter Venizelos. Dolios is dagelijks te zien geweest op televisie. Zal misschien ook nog wel blijven.

Nikos Dendias

Nikos Dendias

Bij het ministerie van Ontwikkeling moet Kostis Chatzidakis baan ruimen voor Nikos Dendias die tot nu toe minister van Burgerbescherming was. Hij zal bekend blijven als de minister die maandelang, nee jarenlang, niet heeft opgetreden tegen Gouden Dageraad. Het duurde tot er een Griek werd vermoord, vooraleer hij iets deed.

Ik verwijs graag naar mijn post van februari dit jaar, over de man. Dendias, de man die vind dat het niveau van migranten die Griekenland te verwerken krijgt, tragisch is. Zijn onderminister is Gerasimos Giakoumatos, alweer een figuur die vooral dagelijks de clown uithangt in diverse panels op televisie. Giakoumatos heeft ooit beweerd dat Griekenland de Akropolis moet verhuren om geld in het laatje te brengen. Mooie economische ontwikkeling daar op dat ministerie.

En dan de kers op de taart: de nieuwe minister van Onderwijs heet Andreas Loverdos. Die wilde een Nieuw Griekenland, is uit PASOK gegooid, werd dan met de judaskus vorige week weer in de partij binnengehaald door dezelfde Venizelos die hem aan de deur had gezet. Loverdos heeft laten optekenen dat hij Gouden Dageraad een authentieke beweging vindt. Om goed te begrijpen wat voor figuur Loverdos is, verwijs ik graag eens te meer naar de hartverscheurende documentaire Ruins.

Nieuwe onderminister van Toerisme is Angela Gerekou, voormalig actrice. Dit is een positie die ze in 2010 al eens een keertje had, in de regering Karamanlis. Haar positie kwam toen in het gedrang door de belastingontduiking van haar man, de charmezanger Tolis Voskopoulos. Die werd voor die kwestie tot 3 jaar gevangenis veroordeeld, een straf die hij heeft kunnen afkopen met de prijs van 5 euro per dag.

Makis Voridis

Makis Voridis

Nieuwe minister van Volksgezondheid is Makis Voridis. De vorige extreem-rechtse minister Adonis Georgiadis wordt gewisseld voor een al even rechts figuur. Voor wie het vergeten is: Makis Voridis is een voormalig lid van LA.O.S. en heeft een verleden onder meer als voorzitter van de partij EPEN, die door de juntaleider Georgos Papadopoulos is gesticht toen die in de gevangenis zat. Eerste voorzitter van EPEN was trouwens Nikos Michaloliakos, huidig voorzitter van Gouden Dageraad. Meer informatie over deze man, die door velen als een regelrechte fascist wordt gezien, vindt u in Wikipedia.

Voridis komt uit dezelfde stal als zijn voorganger, dus veel verandering zal er in het onderwijsbeleid niet te bespeuren vallen. Nog even ter herinnering: hij is advocaat van de verdediging van de twee “zakenlieden” die een tijdje de alternatieve stroomleveranciers Energa en Hellas Power hebben geleid, en met het geld dat de abonnees betaalden als charatsi, grote sier hebben gemaakt. Schade berokkend aan de staat: ongeveer 250 miljoen euro.

Nog even ter vervollediging: het ministerie van Landbouwontwikkeling wordt nu bevolkt door leden van PASOK. De coalitiepartner ziet daarmee zijn aandeel in de regering flink stijgen. Me dunkt dat Samaras goed heeft opgelet, door te zien dat PASOK in zijn Elia-vermomming slechts 8% haalde. En voormalig basketspeler Vasilis Kikilias mag minister van Openbare Orde spelen.

De uitsmijter is de nieuwe woordvoerder van de regering. Die gaat door het leven met de naam Sofia Voultepsi. Uit mijn post van februari dit jaar: “Op een televisiepanel beweerde ze [Voultepsi] dat de illegale immigranten “ongewapende invallers” zijn en “wapens in handen van de Turken”. Want ja hoor: dit is een plan van Turkije om Griekenland te ondermijnen. Voultepsi gaat zo ver om te beweren dat Turkije zegt dat Farmakonissi bezet is door Griekenland, en dat ze daarom dat eiland gebruiken om de vluchtelingen af te zetten. Want, zo luidt haar redenering, we zien nergens anders vluchtelingen toekomen. Tegelijk nam ze ook SYRIZA op de korrel, want de oppositiepartij stond met vlaggen op het Syntagmaplein vorig weekend naast de bootvluchtelingen van het drama in Farmakonissi. “Ze hebben ons gek gemaakt met dat bootongeluk in Farmakonissi. Ze hebben Athene afgesloten. Ze hebben Afghanen, Pakistanis (en) Bangladeshis rondgeparadeerd.” Ze heeft ook nog beweerd dat de BBC gecontroleerd wordt door wapenhandelaars en dat de internationale media in handen zijn van Rotschild en van bankiers.

Vandaag was het Pinkstermaandag. In Griekenland is het een vrije dag voor de beroepen die met geestelijke arbeid te doen hebben. De regering heeft vandaag dit werk geleverd. De Heilige Geest is duidelijk niet op bezoek geweest.

3 thoughts on “De nieuwe Griekse regering

  1. Wat een zootje @Bruno. Krijgt het volk nu echt de leiders die het verdiend? Of heeft die stelling nu ook al zijn tijd uitgediend en zetten de machthebbers achter de Griekse en Europese schermen gewoon die poppetjes neer die hún doelen het best zullen dienen. Arm(e) volk/volkeren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *