Geen straatmarktjes vanaf maandag

De Griekse marktkramers hebben besloten om vanaf maandag voor onbepaalde tijd te staken. Dat betekent dat we vanaf morgen geen straatmarktjes meer zullen hebben in Griekenland. De reden voor de staking, is dat de Griekse regering op Witte Donderdag (de donderdag voor Pasen) gauw een nieuw wetsvoorstel voor het parlement heeft gebracht dat de werking van deze straatmarktjes grondig aanpast. Het voorstel is goedgekeurd zonder voorafgaande verwitting of dialoog met de marktkramers.

En wat houdt dat wetsvoorstel in?

  • Jaarlijkse loting voor de plaatsen op de straatmarkten in plaats van het toepassen van bepaalde criteria.

  • Elke gemeenste beslist het maximaal aantal plaatsen op elke markt.

  • De producenten moeten vanaf nu gescheiden blijven van de professionele verkopers.

  • Boetes van 1000 tot 5000 euro voor marktkramers die officieel geen plaats hebben gekregen. Boetes kunnen gepaard gaan met gevangenisstraffen.

  • Driekoppige comissies moeten per provincie worden samengesteld om de vragen van de marktkramers te behandelen.

Wie de Griekse realiteit een beetje kent, weet dat wat smeergeld aan de gemeente vanaf nu de loting wellicht flink kan beïnvloeden. Ook het aantal plaatsen kan makkelijk naar boven worden afgerond met de juiste handpalmen te smeren. Op zich is het scheiden van producenten van professionele verkopers dan weer geen slechte zaak voor de consument. Maar het opstellen van een speciale commissie wijst er dan toch weer op dat er extra bureaucratie wordt geschapen om de noodzakelijke vergunningen voor elkaar te krijgen.

Nu kun je je afvragen waarom de overheid een wetsvoorstel voor de straatmarktjes wilde indienen. De reden is misschien te zoeken in het feit dat de laatste tijd meer en meer producenten zonder tussenhandelaren hun waar naar de eindgebruiker brengen. De beweging “zonder tussenhandelaars” is in het leven geroepen door de aardappelboeren van Nevrokopi in Noord-Griekenland. De boeren huurden een grote vrachtwagen en brachten hun aardappelen rechtstreeks naar de dorpen, waar ze met toestemming van de burgemeester op een plein of parking mochten gaan staan om hun producten aan een veel lagere prijs te verkopen.

Die beweging heeft zich flink uitgebreid en de laatste tijd zijn er berichten, vooral vanuit Thessaloniki, waar de verkoop “zonder tussenhandelaren” door de politie wordt tegengewerkt. U ziet nu al dat een driekoppige commissie nodig zal zijn om deze verkoop te regelen. En dat er geld aan bepaalde handjes zal blijven plakken, staat nu al als een paal boven water.

Gerelateerde berichten

One thought on “Geen straatmarktjes vanaf maandag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *