Fascisten op het beklaagdenbankje in Grieks parlement

Vandaag heeft het Griekse parlement er (eindelijk) mee ingestemd om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen van de vier parlementsleden van Gouden Dageraad die al sinds januari in de cel zitten, maar niet berecht konden worden. Het was de vier toegestaan om te komen getuigen voor het halfrond. Het gaat om de leden: Georgos Germenis, Nikos Michos, Stathis Boukouras en Valantis Alexopoulos.

Georgos Germenis

Georgos Germenis

Nikos Michos (links)

Nikos Michos (links)

Stathis Boukouras

Stathis Boukouras

Valantis Alexopoulos (rechts)

Valantis Alexopoulos (rechts)

Germenis en Boukouras werden met sirenen en in handboeien het parlement binnen gebracht. Ze worden beiden beschuldigd van het bezit van vuurwapens en explosieven met het doel om die aan een criminele organisatie te overhandigen. Germenis slaagde er voor het eerst in om een paar zinnen foutloos na mekaar uit te spreken. Hij beschuldigde de parlementsleden er van dat ze families uit elkaar rukten door hen onrechtmatig in de cel te houden. Op het eind wees hij naar het halfrond en sprak dreigend: “ik zal me u herinneren, en mijn kinderen zullen zich u herinneren”. Hij kon rekenen op een staande ovatie van de resterende leden van Gouden Dageraad.

Boukouras is in maart nog uit de partij gegooid. Hij zat toen al in de gevangenis. Hij was de macho die in Korinthe rondliep als een haantje, maar die in de cel had verklaard dat hij spijt had van zijn daden. Maar je ontsnapt niet zo maar aan Gouden Dageraad, en dat zal Boukouras geweten hebben. Hij barstte uit in tranen en verklaarde dat hij geen nazi of een fascist was. Dat had hij dan wel vroeger moeten weten. Om de een of andere onduidelijke reden was Andrea Papandreou de schuldige dat hij in de armen van Gouden Dageraad werd gedreven. Als een klein huilend kind, probeerde hij zijn eigen kinderen te gebruiken om medelijden af te dwingen. Het contrast met zijn vroegere gedrag kon niet groter zijn.

Parlementsleden van Gouden Dageraad zwaaien met briefjes van 5 euro

Parlementsleden van Gouden Dageraad zwaaien met briefjes van 5 euro

Alexopoulos wordt beschuldigd van het vormen en leiden van een gewapende bende en hij is het eerste lid van Gouden Dageraad die zelf de partij heeft verlaten, ook in maart. Dat wordt hem door zijn vroegere makkers ook niet in dank afgenomen, zoals op de foto te zien is. U ziet onder meer Eleni Zaroulia, de vrouw van leider Nikos Michaloliakos (die nog in de cel zit) met een briefje van 5 euro zwaaien. De bank van Gouden Dageraad riep in het halfrond “je bent omgekocht!” toen Alexopoulos wilde spreken. In zijn toespraak gaf hij toe dat hij lid was van de politieke raad van de partij en dat hij al langer de partij had willen verlaten, maar dat hij het niet durfde uit angst voor represailles.

Nikos Michos zei dat hij zou blijven vechten tot het eind. Hij houdt het kalimero-spelletje goed vol. Bij hem waren wapens gevonden en hij gaf toe dat ook toe. Kon ook moeilijk anders: het was Michos die een keer gepakt is met een wapen toen hij het parlement binnen wilde komen. De cannabis die gevonden werd in zijn huis, was niet van hem, zo zei hij.

Het Griekse parlement heeft overtuigend voor de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van de vier gestemd. Tijdens de zitting mochten de familieleden van de vier niet binnen, wat de woordvoerder van de partij er toe aanzette om te spreken van een junta. It takes one to know one.

Ondertussen zijn twee onderzoeksrechters bezig aan een dossier tegen de rest van Gouden Dageraad waardoor de partij als een criminele organisatie kan worden bestempeld. Alle zaken die maanden in de bureauladen van de minister van Burgerbescherming hebben liggen stof vergaren, worden nu weer zorgvuldig uitgepluisd.

2 thoughts on “Fascisten op het beklaagdenbankje in Grieks parlement

  1. Hij is z’n spierballen kwijt zo te zien…Zie die lui op de foto…allemaal eruit…

  2. Dit zijn folkloristische gekken, maar niemand die eraan denkt om de schimmige hand achter dit alles aan te pakken. Net zoals met Westland New Post tijdens de Belgische jaren 80. Hooguit een twintigtal idioten, zei de Staatsveiligheid toen. Maar men repte met geen woord over de bovenbouw ervan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *