Nog snel een aantal politieke benoemingen er doorheen jagen…

…nu het nog kan, een paar weken voor de verkiezingen. Ik heb het hier al verteld, maar de Griekse overheid, en in het bijzonder de Minister van Volksgezondheid, is verantwoordelijk voor de benoemingen van de directies van de verschillende openbare ziekenhuizen in Griekenland. Een aantal directeurs hebben zich de voorbije decennia flink weten te verrijken door allerlei wanpraktijken toe te passen. Als directeur dragen ze de verantwoordelijkheid voor de bestellingen van de ziekenhuizen en niemand controleert hen. En zo waren wel een aantal directeurs die medisch materiaal rechstreeks bij farmaceutische bedrijven kochten, tegen fel opgeblazen prijzen, in ruil voor wat smeergeld van diezelfde bedrijven. Echte bestraffingen volgen daar niet uit, zoals het geval van Charis Tompouloglou ons al heeft aangetoond.

Aan de procedure van het benoemen, verandert niets. Ik schreef een paar dagen geleden nog dat alle leerkrachten gaan moeten worden geëvalueerd, maar zoiets geldt niet voor directies. De redenering is dat de regering, die deze mensen aanstelt, heel goed heeft gekeken wie ze op die verantwoordelijke plaatsen zet.

Olga Tremi - nieuwsanker voor MEGA

Olga Tremi – nieuwsanker voor MEGA

Goed dan: laten we eens kijken naar de twee recentste benoemingen van ziekenhuisdirecteurs door Adonis Georgiadis, de minister van Volksgezondheid, de mediageilste onder de mediageilen. Die heeft Nikolaos Nikiteas aangesteld als de nieuwe directeur van het Onasseio Cardiochirurgische Centrum in Athene. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar zijn vrouw is bekender: ze is het nieuwsanker van de privé televisiezender MEGA. Weinig zenders zijn vo vriendelijk voor de Griekse regeringspartijen, wat niet verwonderlijk is. De eigenaar van MEGA is rijk geworden door allerlei lucratieve overheidscontracten in de wacht te slepen.

Ik durf niet te vragen naar de kwalificaties van de heer Nikiteas, maar hij komt – net als de nieuw aangestelde Raad Van Bestuur van het ziekenhuis – uit de kieskring Messinia, waar premier Antonis Samaras thuis is. Maar misschien zijn we een beetje te kritisch, want blijkbaar is er toch wel heel wat naastenliefde en patriottisme in het spel, want de echtgenoot van mevrouw Tremi gaat zijn diensten aan het Onasseio gratis aanbieden! Inderdaad, hij doet dit volledig vrijwillig en krijgt geen loon! Tsja, mocht er dan toch een steekpenning worden aangeboden in de toekomst, dan kun je hem dat eigenlijk niet aanwrijven, he?

Eva Kaili, voormalig PASOK parlementslid

Eva Kaili, voormalig PASOK parlementslid

Het is niet de enige benoeming die Adonis Georgiadis heeft gedaan. In het Papageorgiou ziekenhuis in Thessaloniki heeft hij Alexandros Kailis benoemd als voorzitter van de Raad Van Bestuur. Wie is deze man? Hij is de vader van Eva Kaili, voormalig PASOK parlementslid die meer bekendheid genoot vanwege het feit dat ze in lifestyle-magazines opdook, dan om haar parlementair werk. Na de verkiezingsnederlaag van PASOK in juni 2012, is ze trouwens niet meer in het parlement geraakt, maar dat heeft de regering in november 2013 mooi opgelost, door haar directeur te maken van het Onderzoekscentrum van Gelijkheid. Kaili staat nu op de lijst van Elia, de centrum-linkse formatie die naar de gunst van de kiezer dingt op 25 mei.

En zo blijft politiek in Griekenland het meest gesloten beroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *