Nieuwe protestacties in Kreta

 

De inwoners van Kreta gaan over tot een blokkade van de Amerikaanse marinebasis in Souda. Ondertussen wordt het protest op zee voorbereid om de operatie – de hydrolyse van chemische wapens op zee – te verhinderen.

“Amerikaanse militairen en specialisten aan boord van het schip zijn vandaag begonnen met het neutraliseren van de chemische stoffen in internationale wateren”, dit vertelde woordvoerder van het Pentagon kolonel Steve Warren aan verslaggevers op 7 juli. De operatie was gepland om op 4 juli van start te gaan, maar door de hevige wind was dit onmogelijk. De limiet is windkracht 5, bij meer windkracht wordt het proces stilgelegd.

Verscheidene assets_LARGE_t_420_54369452_type12128protestacties werden reeds op touw gezet. In Sfakia voeren symbolisch 30 schepen uit, en op de grootste demonstratie in Arkadi waren 10.000 Kretenzers aanwezig. “In samenwerking met de Stichting Marangopoulos wordt de mogelijkheid van beroep bij het Hof voor de Rechten van de Mens van de EU onderzocht,” vertelt Polianthis Sygelakis, lid van het coördinerend committee van Heraklion.

“Een symbolische blokkade van de Amerikaanse basis in Souda wordt gepland voor volgende week,” bevestigt Katerina Fouraki van het actiecommittee van Chania. “We hebben vele pogingen ondernomen, we trokken naar het parlement, maar telkens werden we geconfronteerd met onverschilligheid,” voegt Aris Rozakis, voorzitter van de Orde van Advocaten van Heraklion toe. “Onze angsten en vooral onze vermoedens worden versterkt door het feit dat op het proces geen onafhankelijke waarnemers mogen toezien”, besluit hij.

“Er zijn goede redenen om te reageren”, zegt voormalig parlementslid Kriton Arsenis die de kwestie aanbracht aan het Europees Parlement en deelneemt deel aan de organisatie van de demonstratie op 11 juli in Athene. “De chemische wapens werden geproduceerd in andere landen, zoals Engeland, Frankrijk, Rusland enz… maar deze landen dragen niet het risico voor de volksgezondheid of de financiële kosten die de volkeren van de Middellandse Zee zullen dragen. Dan is er ook het gebrek aan informatie en het risico voor de volksgezondheid bij een mogelijk ongeval tijdens de hydrolyse of door uitstoot van gevaarlijk afval, en natuurlijk de impact op het economische leven in de gebieden die afhankelijk zijn van de visserij en het toerisme. Maar bovenal wordt door dit precedent de angst geschapen dat onze wateren in de Middellandse Zee de gemakkeliathene 11 julijke uitweg zullen zijn elke keer er een soortgelijk probleem zich voordoet”.

Ook in Kythira is er ongerustheid. De nieuwe burgemeester Stratos Charhalakis had onlangs ook om een onderhoud gevraagd met vice-minister van Buitenlandse Zaken Dimitris Kourkoulas, die hem verzekerde dat de chemicaliën niet in contact met lucht of zee zullen komen, en dat er op het schip vier VN-waarnemers aanwezig zullen zijn, terwijl Griekenland nauwlettend zal toezien op het proces door de nabijheid van een duikboot. “Wat ons natuurlijk zorgen baart, zegt Charhalakis, is de mogelijkheid van een ongeval. Samen met de burgemeesters van Kreta stuurden we een brief aan president Obama.” In hun brief vragen ze de Amerikaanse president om van de hele operatie af te zien.

Op vrijdag 11 juli gaat vanaf 20.00u een demonstratie door op het Syntagma-plein in Athene. Er wordt tegen drie lopende zaken geprotesteerd, namelijk tegen de vernietiging van chemische wapens in de Middellandse zee, tegen de vervuilende mijnbouwactiviteiten in Skouries en tegen het wetsvoorstel voor de privatisering van publieke stranden. Een aantal bekende artiesten zullen voor deze gelegenheid optreden, waaronder Melina Kana, Eleni Tsaligopoulou en Pantelis Thalassinos. Men zegge het voort.

 

Update – Overzicht van de acties in Kreta:

Op 8/7 vond een algemene vergadering plaats van de verschillende actiecommittee’s samen met officiele bestuursorganen, wetenschappers, vertegenwoordigers van de Kerk van Kreta en nog anderen. Beslist werd om zoveel mogelijk Kretenzers te mobiliseren. Vanaf vrijdag 11 juli, na de demonstratie in Athene, wordt een hele serie acties verwacht gedurende 10 dagen. Op 19, 20 en 21 juli is de blokkade van de marinebasis in Souda gepland die drie dagen zal duren en op zaterdag om 11.00u begint met een demonstratie aan de overdekte markt van Chania. Aansluitend op maandag 21 juli sluiten een groot aantal burgemeesters de deuren van de gemeentelijke diensten gedurende 3 dagen en wordt opgeroepen door de vakbonden om het werk neer te leggen. Tevens begint op maandag de massale actie met een groot aantal kleine en grotere boten op zee om de operatie van de hydrolyse op zee te verijdelen zonder gebruik van geweld. Alle eigenaars van schepen worden opgeroepen om deel te nemen.

 

 

 

 

2 thoughts on “Nieuwe protestacties in Kreta

  1. Het Duitse fregat Augsburg dat de operatie ondersteunde, werd eergisteren teruggetrokken omdat het zijn termijn heeft uitgediend. In dit Duitse filmpje kan men ook zien hoe er gereageerd wordt op kleinere boten die in de buurt komen: http://www.youtube.com/watch?v=YuRjTMx6Z7g

  2. Dit is van een onverwoordbare triestheid, een misdaad tegen de mensheid. Degenen die denken dat dit een ver-van-mijn-bed-show is kunnen zich niet meer vergissen… Protestacties kunnen m.i. niet genoeg aangemoedigd worden en informatie niet genoeg verspreid (waarvoor dank aan jullie dus Bruno en Nadia). “A small group of thoughtful people could change the world. Indeed, it’s the only thing that ever has.” zei Margaret Mead lang geleden al. Alhoewel ik soms toch wat moedeloos word….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *