Amateuristisch photoshop werk

Amateuristisch photoshop werk

Misschien herinnert u zich nog een post die ik geplaatst heb begin vorig jaar. Het ging over vier jongeren die een bank hadden beroofd in Velvetino, nabij Ptolemaïda, in het noordwesten van Griekenland. De politie slaagde er in om hen op te pakken. Wat nadien gebeurde, is nooit helemaal duidelijk geworden, maar de gezichten van de daders zaten onder het bloed, en vermoed wordt dat de politie hen flink bewerkt had nadat ze reeds waren opgepakt en geboeid. De politie zelf houdt het er op dat de jongeren waren gevallen toen de politie hen achterna zat. Het photshopwerk was nodig om hen herkenbaar te maken.

Die verklaring doet denken aan het voorval met een Cypriotische student die door de politie in Thessaloniki flink in elkaar werd geramd (videobeelden hier, vanaf 00:52). De politie hield na het bekend maken van de video voet bij stuk dat de student over een bloembak was gestruikeld.

Alexandros-funeral01-04december2013Een van de overvallers, was de jonge Nikos Romanos, die u op de foto’s hierboven ziet. Hij verklaart van zichzelf dat hij anarchist is geworden nadat de politie op 5 december 2008 de jonge Alexis Grigoropoulos had doodgeschoten in een incident in Exarcheia. Ik hoef de rellen die toen zijn uitgebroken, niet meer in herinnering te brengen. Romanos stond naast de jonge Grigoropoulos toen die laatste neerzeeg nadat hij de politiekogel vol in het hart kreeg. Hij was nog maar 15, en het voorval zou hem hebben getekend. “Ik kon daar zijn doodgeschoten”, zou hij hebben gezegd. “Alexis heeft mijn leven gered, door de kogel op te vangen”. Romanos droeg mee de doodskist van Alexis Grigoropoulos tijdens de begrafenis, terwijl iedereen op het kerkhof schreeuwde: “flikken, varkens, moordenaars”. Dat zoiets er in hakt bij een jonge 15-jarige, is wel zeker.

Sinds februari 2013 zit Romanos in de gevangenis. Afgelopen augustus is hij daar getrouwd met een 18-jarige jonge vrouw. Hij heeft ook zijn middelbare school afgewerkt terwijl hij achter de tralies zat, en hij heeft eveneens de Panhelleense examens afgelegd, waar hij met glans slaagde. Dat gaf hem het recht om verder te studeren, en hij vroeg dan ook om van dat recht gebruik te maken. De openbare aanklager heeft hem dat echter geweigerd. En dat is de aanleiding geweest waarom Romanos sinds 10 november geen eten meer tot zich wil nemen. Nog een hongerstaker, dus.

Bij heel wat Grieken kan de jongeman op een zeker begrip rekenen, vanwege deze hele voorgeschiedenis. De hongerstaking komt dus in het alternatieve nieuws (de massamedia besteedt er heel wat minder aandacht aan). De laatste dagen gaat het met de gezondheid van Romanos sterk bergaf. Eergisteren is hij naar een ziekenhuis in Piraeus gebracht en gisteren is hij in een hypoglycemische schok gegaan. Zijn hartslag was 170 en men vreesde voor zijn leven. Een aantal sympathisanten zijn naar het ziekenhuis getrokken en hebben volgende video geschoten.

Bij de overheid heerst er onrust. Binnen een week wordt de moord op Grigoropoulos herdacht en men wil absoluut vermijden dat er van Romanos een martelaar wordt gemaakt. Daarom is beslist om hem met serum gedwongen te voeden. Of dat gaat lukken, is nog niet duidelijk. En ondertussen is het wachten op een beslissing van president Papoulias, om de beslissing van de openbare aanklager te herroepen en Romanos toch universitaire studies te laten aanvatten. Dat zou in ieder geval de eenvoudigste oplossing zijn om mogelijke spanningen te vermijden. Maar of de extreem-rechtse figuren binnen Nea Dimokratia het daar mee eens gaan zijn, valt nog af te wachten.

 

3 thoughts on “Kan hongerstakende anarchist een gevaar betekenen voor de Griekse regering?

  1. Pffff… Media en massamedia is een meervoudsvorm! Medium is enkelvoud.

    De inhoud van deze tekst is natuurlijk verschrikkelijk. Wat voor een Griekenland is dit tegenwoordig?
    Waar zijn de ooit oorspronkelijk Griekse waarden als demokratie gebleven?

  2. @Biene: Simpel weggezakt in het EU neoliberale-markt moeras. Griekenland dompt het eerst de rest volgt binnen enkele. Wee, je kinderen en/of kleinkinderen, als je die hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *