Ophef over optreden van Griekse politie

Photoshop-werk?

Photoshop-werk?

Het feit dat een migrant op de sporen was omgekomen, haalde het televisienieuws gisteren niet. Maar we kregen we beelden te zien van de arrestatie van 4 jongeren die verdacht worden van deelname aan een gewapende bankoverval in Ptolemaida in Noord-Griekenland. Bij de overval zou meer dan 170.000 euro zijn gestolen.

Net zoals in de rest van Europa is iemand onschuldig tot het tegendeel wordt bewezen en de Griekse wet schrijft voor dat de identiteit van gearresteerden moet worden beschermd tot duidelijk wordt of ze schuldig zijn of niet. Eens te meer lapt de Griekse politie dit aan zijn laars. Op hun website staat de volledige identiteit te kijk voor iedereen die maar wil.

Maar er vooral veel kritiek op de foto’s die op de website staan. Eerder op de dag werden de gearresteerden gefotografeerd door de pers (die zelf ook niet bepaald discreet te werk gaat om hun identiteit te beschermen) en daarop is duidelijk te zien dat ze flink zijn afgetuigd. De foto’s tonen een ander beeld en als je goed inzoomt, dan is te merken dat de foto’s bewerkt zijn. Wellicht heeft de politie van Kozani niet veel geld voor goeie software, ofwel hebben ze geen personeel dat behendig is met photoshop, want het resultaat is amateuristisch.

Amateuristisch photoshop werk

Amateuristisch photoshop werk

Wat te denken van deze foto links? Je ziet dat het hoofd van de jongeman bij haren naar achter is getrokken en dat er een arm rond zijn nek en borst zit, die wel heel amateuristisch is weg-gephotoshopt.

Ik weet niet of de jongeren de overval gepleegd hebben, maar het zou kunnen dat ze na de ruwe behandeling van de politie dingen gaan bekennen die ze niet hebben gedaan. Dat risico bestaat in ieder geval.

De Greek Helsinki Monitor is in ieder geval al bezig met de zaak, want de objectiviteit van de zaak komt in het gedrang. Bovendien blijkt dat de Griekse politie zich eens te meer schuldig heeft gemaakt aan geweld.

De hele zaak doet denken aan de antifascistische betogers die in het najaar van 2012 werden opgepakt bij een demonstratie tegen Gouden Dageraad. Die werden toen door de politie gefolterd, uitgekleed, geslagen en zo meer. Een uitgebreid verslag van de zaak kwam in The Guardian en minister van Burgerbescherming Dendias bedreigde toen die krant met een proces.

Wat er ook van zij: een aantal principes van een democratie lijken me hier wel geschonden en dat is niet de eerste keer. En dergelijke praktijken gaan extreme reacties uitlokken, die de Griekse samenleving nog meer gaan polariseren.

19 thoughts on “Ophef over optreden van Griekse politie

  1. De Griekse Politie zijn fascisten of minimaal nationalisten. In de winter rijdt er nauwelijks een Griek met een helm op op motor of brommer, rijdt de Griek vaak zonder nummerplaat, rijbewijs of verzekering. Van handsfree bellen hebben ze nog nooit gehoord. Sta je met je buitenlandse auto even fout geparkeerd of rijd je als toerist in de zomer op je brommer zonder helm, dan zijn ze er als de kippen bij en moet je rekenen op een vette bekeuring.

  2. Hoewel ik een echte Griekofiel ben, word ik toch een beetje moe van al die Griekse (asociale) toestanden, en ik denk dat ik niet de enigste ben,,

  3. das overal zo @ lex een een gast moet zich meer aan de huisregels houden dan de gastheer zelf dat is nu eenmaal zo…

    wie niet de wet naleeft krijgt zijn verdiende straf maar ja criminelen hebben ook rechten tegenwoordig mss zijn ze tegen de kast gelopen of zo of hebben medegevangenen dat gedaan 🙂 gelijk een politieman ooit tegen me zei “wij zijn de boeman niet”

  4. @Peterc, ik word er zelf ook wel wat moe van, maar het is niet makkelijk om iets optimistisch te posten. De boodschap wordt uitgedragen dat het beter gaat met Griekenland dan in 2012, en dat het ergste over is, en daar zie ik werkelijk niets van. Binnenkort worden een aantal nieuwe belastingen met terugwerkende kracht ingevoerd. We zullen nog meer mensen uit de vuilnisbakken zien eten. We zullen nog meer weerstand zien. We zullen nog meer politieke schandalen zien. De Griekse zon en de natuur kunnen je dat allemaal even doen vergeten, maar beter wordt het zeker niet.

  5. Deze jongeren zijn het resultaat van een zieke maatschappij, terwijl je met je toekomst bezig zou moeten zijn op die leeftijd.
    Er komt vast nog veel meer geweld naar buiten van deze leeftijdsgroep.
    En de griekse politie is om bang van te worden!

  6. @Bruno. Als je de originele files van de foto’s hebt, is er vaak met de juiste software uit te halen wanneer opgenomen, waarmee, of eraan gesleuteld is etc. Is vaak heel interessante info uit te halen, waardoor de verspreiders van de plaatjes door de mand kunnen vallen. Iedere digitale foto heeft zo’n footprint.

  7. Inderdaad @Robert,en ik heb vandaag al een site gevonden waarin alle metadata van de foto’s te vinden zijn. Echt wel prutswerk van de politiemacht van Kozani.
    En @Bea, ik weet niet welk product deze jongeren zijn, maar ik weet wel dat ze niet zijn behandeld volgens de procedures die je in een normale democratie mag verwachten. De Griekse politie is inderdaad heel erg extreem aan het optreden.

  8. @Bruno, helemaal met je eens hoor, daarom ben ik ook bang voor de politie geworden. Deze jongens zijn voor mij nog ‘kinderen’, en als ik die beelden op tv zie dan begrijp je hoe ziek en rot de situatie hier is.
    Deze leeftijdsgroep zou normaal gesproken bezig moeten zijn met studie, werk en toekomst, dat bedoelde ik.
    De politie en ook de burger zijn blijkbaar vrij om geweld te gebruiken als het tegen bepaalde groepen is gericht. Het is geen normale democratie meer, helaas.

  9. @Europa, eerlijk gezegd denk ik dat het meestal omgekeerd is: de gastheer is meestal strenger voor zichzelf dan voor zijn gasten.

    @Bea, het zijn inderdaad kinderen, maar het is wel geen nieuw of crisisgerelateerd fenomeen: al zolang ik me herinner zijn er grote groepen Griekse jongeren die niet bezig zijn met studeren, werken of toekomst – of toch niet op de manier die je wellicht voor ogen hebt. (voor de volledigheid, en wat Bruno – hopelijk niet bewust? – uit zijn reportage laat: de jongeren in kwestie werden al een hele tijd gezocht als leden van de ‘Kernen van het Vuur’, de befaamde snelkookpanbommenleggers. Het geld zou ook daarvoor gebruikt worden): zij passen in een traditie die min of meer van vader op zoon wordt doorgegeven en ze vertegenwoordigen het ene uiterste van het spectrum van de Griekse samenleving. De politie vertegenwoordigt hier traditioneel het rechte authoritaire gezag, en dat reflecteert zich dan ook in de aanwerving: veel aanhangers van de kolonels, chrysi augi, enz… het politiegeweld past dan ook in die polarisatie – de kans dat je als gewone burger door de politie wordt gefolterd lijkt me klein. (Voor de duidelijkheid: het valt uiteraard enkel maar af te keuren).

  10. Naast financiële regels zou Europa zich ook meer druk moeten maken over de mensenrechten en het geweld dat de politie hier denkt te kunnen gebruiken. De politie bedient zich steeds meer van machtsmisbruik. “In dienst en ter bescherming van de bevolking” hebben ze hier nog nooit van gehoord. De politie voelt zich ver verheven boven de gewone burgers enkel en alleen omdat ze een uniform aan hebben.

  11. @Hans, inderdaad, de jongeren zouden in verband zijn gebracht met de “Samenzwering van de kernen van het vuur”. Een van hen zou de befaamde boogschutter zijn die vorig jaar zijn pijlen richtte op het parlementsgebouw bij een betoging null.

    Maar als ik het goed begrepen heb, staat het nog niet vast of de jongeren inderdaad leden van die beweging zijn, en daarom liet ik het buiten beschouwing.

    Voorlopig houdt het politie het er trouwens op dat de jongeren gevallen zouden zijn toen ze werden achtervolgd. Lijkt een beetje op de redenering van iemand die zijn vrouw slaat en dan zegt dat ze tegen de deur is gelopen.

  12. Minister van Burgerbescherming Nikos Dendias kwam net op TV vertellen dat de politie photoshop gebruikt had om de gearresteerden herkenbaar te maken. Ik versta daar onder dat de gezichten zo erg “bewerkt” waren dat de jongeren niet meer te herkennen waren.

  13. Update: de jongeman bovenaan op de eerste foto, is een vriend van Alexis Grigoropoulos, de 15-jarige die in Exarcheia in december 2008 werd doodgeschoten. De jongeman stond naast hem toen het gebeurde.

  14. 🙂 ik weet het @ hans maar in deze multiculturele samenleving van tegenwoordig in Belgie en Griekenland denkt de gastheer dat hij zich meer kan permiteren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *