Het is nog maar een goede maand geleden dat ik hier een stuk schreef over de grafieken die de televisiezender SKAI toonde. In het kort kwam het er op neer dat de grafieken bijzonder goed passen in een soort van propaganda. SKAI steekt het al lang niet meer onder stoelen of banken dat de zender achter het Nea Dimokratia van Antonis Samaras staat en vooral heel erg tegen de oppositiepartij SYRIZA gericht is. Als je echter aan berichtgeving wil doen, zou dat eigenlijk niet mogen doorschemeren, maar de Griekse televisiezenders nemen het niet bepaald nauw met journalistieke ethiek.

skaiWat zagen we afgelopen week alweer op SKAI? Alweer een opiniepeiling, waarvan de resultaten in de grafiek hier links werden gegoten. Het gaat om de populariteit van politieke leiders. De resultaten in het groen, duiden op een positieve mening, die in het oranje duiden dan weer op een negatieve mening.

De eerste in het rijtje, is premier Samaras. In het lichtgroen: 16% van de mensen heeft een positieve mening over hem. In het donkergroen: 4% heeft een zeer positieve mening over hem. Totaal: 20%. U bemerkt de groene balk.

De tweede in het rijtje is oppositieleider Alexis Tsipras. In het lichtgroen: 18% heeft een positieve mening over hem. In het donkergroen: 3% heeft een heel positieve mening over hem. Totaal: 21%. U bemerkt de groene balk, die merkelijk korter is dan die van Samaras. Merkwaardig toch? Ook in de Griekse statistieken is 21% nog steeds meer dan 20%.

Dan gaan we even kijken naar de negatieve beeldvorming. De voorlaatste politicus in het rijtje, is Dimitris Koutsoumbas, de leider van de KKE, de Communistische Partij. In het lichtoranje: 17% heeft een negatieve mening. In het donkeroranje: 29% heeft een heel negatieve mening over hem. Totaal: 46%.

De laatste politicus in het rijtje, is Stavros Theodorakis, de leider van de gloednieuwe partij To Potami. Deze partij lijkt wel de lieveling van de Griekse media, en Theodorakis heeft zichzelf al bestempeld als de redder van het vaderland. Hij wordt door het publiek met heel veel argwaan bekeken, want hij schurkt wel erg nauw aan bij de twee traditionele partijen. Die argwaan is zichtbaar in de statistieken. In het lichtoranje: 23% heeft een negatieve mening over de man. In het donkeroranje: 25% heeft een heel negatieve mening over hem. Totaal: 48%. En toch is het balkje in de oranje kleur even lang als dat van Koutsoumbas. 46% = 48%, aldus SKAI.

De grafiek is opzettelijk ingewikkeld voorgesteld, maar SKAI blijft het bijzonder bruin bakken om indrukken te wekken. Zoals ik al eerder schreef: nieuwsuitzendingen op de Griekse televisie volgen, dat heeft weinig zin.

 

2 thoughts on “De grafieken van de propaganda, deel 2

  1. Niet alleen heeft het weinig zin maar ik erger me dood aan het beeld van de situatie dat ze ophangen. En dan ter afwisseling,een lange reportage over een of andere misdaad of ongeval om eventjes de aandacht af te leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *