Herinnert u zich dat ik hier voor een paar weken schreef, hoe de Griekse televisiezenders met de grafieken sjoemelen? Vooral de zender SKAI, die tot een paar jaar geleden toch nog relatief kwalitatief was, bakt het bijzonder bruin. Gezien we nu in volle verkiezingsperiode zijn, is het van belang om te zien hoe de televisiezenders proberen in te werken op de perceptie van de argeloze kijker. En argeloze kijkers zijn er veel, bijzonder veel. Computergebruikt in Griekenland is nog steeds bij het laagste in Griekenland en internetpenetratie is ook niet bijzonder hoog. Dus zijn Grieken aangewezen op hun televisie, die buiten Griekse zenders nauwelijks een buitenlands geluid laten horen.

Hieronder weer een staaltje van desinformatie van SKAI. Het gaat om een opiniepeiling die is uitgevoerd in opdracht van de krant Eleftheros Typos. Ziet er mooi uit, niet? Het is geen Photoshop! Ik ben er zeker van dat u alle onregelmatigheden vrij snel ziet, maar toch: volgt u even mee:

skai

  1. Tel de percentages eens even bij mekaar. Ik kom niet aan 100, maar aan 93,6.
  2. Opvallend, de 4,7% van To Potami (partij van journalist Stavros Theodorakis en lieveling van de media) lijkt meer dan de 4,8% van de KKE.
  3. De 3,5% van PASOK lijkt bijna even veel als de 3,8% van de KKE Gouden Dageraad.
  4. Het verschil tussen SYRIZA (30,4%) en ND (27,3%) lijkt optisch veel kleiner dan 3,1%.

In Eleftheros Typos zit dezelfde opiniepeiling er als volgt uit:

graph2Het wordt ondertussen een gewoonte, maar ik sta er nog steeds van te kijken. SKAI is in handen van een reder, die wellicht niet met eender welk verkiezingsresultaat blij is. Ik verwijs maar naar het artikel in de Financial Times, waar staat dat SYRIZA achter de oligarchen aan wil.

SKAI brengt voor mij geen betrouwbaar nieuws meer, maar het is natuurlijk niet de enige zender. Neem nu die andere televisiezender, ANT1, die ook in handen is van een reder, Minas Kyriakou, een buurman van Koning Willem-Alexander. Kijkt u even naar de grafiek die ANT1 presenteerde op de avond nadat bekend werd dat Griekenland naar de stembus zou gaan. Op die dag, 29 december, maakte de Atheense beurs een duik van meer dan 11 %, maar herstelde zich min of meer later op de dag. In de grafiek van ANT1 is -3,91% lager dan -4,3%. Om te verduidelijken: de reële grafiek staat er net onder.

ant1grafiek

Hemeltergend gewoon, en misleidend. En het overgrote deel van de Griekse bevolking trapt er in. Tegengas wordt er nergens gegeven, want de enige zender die nog enigszins de kans had om objectief te zijn, ERT, is door Samaras gesloten en vervangen door een staatszender die volledig te zijner dienste staat.

Om moedeloos van te worden.

8 thoughts on “De grafieken van de propaganda (alweer)

  1. Ik kan niet geloven dat deze grafieken resultaat van kwade wil zijn, eerder van totale onkunde. Misleiding moet toch een beetje geraffineerd zijn om te kunnen lukken.
    Nog moeilijker is te bevatten dat geen hoongelach opstijgt uit de bevolking. Is het onderwijs dan nog zoveel slechter als eerder gedacht.
    Wordt dit niet aan de kaak gesteld door de nieuwe profeet van Syriza? Of weet die ook van niets?
    Slikken de mensen deze onzin, dan is het ook normaal dat ze geloven in het komende Tsipras paradijs. Wanneer ik het 40 punten programma van Syriza lees, dan begrijp ik dat de getormenteerde Grieken hiervoor kiezen, maar de mislukking is ingebakken. Kijk maar naar Frankrijk waar intussen de rijkentaks in stilte afgevoerd is en dat meer en meer richting bankroet gedreven wordt.
    Wat ook de uitslag van de verkiezing is. De teleurstelling daarna zal enorm zijn, wie er ook wint.
    Dat de som van de cijfers van de balkgrafieken geen 100% is, kan overigens wel wanneer je de onbeduidenste partijen weglaat of de onbeslisten of bewust ongeldig stemmers niet weergeeft.

  2. je gelooft toch niet de gemiddelde Griek naar grafieken zit te kijken alsof hem dat iets interesseert … in cijfers geloven de Grieken niet … kijken liever naar hun series … en nu gaan jullie me toch niet vertellen dat alleen wij op de site van Bruno de waarheid kennen en de Grieken ginder niet … ade ade

  3. Mooie foto staat er boven Bruno, dat is toch die man die jaaaarenlang landschappen schildert, als een soort cursus??

  4. Inderdaad BEa, dat is Bob Ross, die afschuwelijke schilderijen maakt.

  5. Ha ha Bruno, zou hij daarom op Griekse statistieken zijn overgestapt, een soort moderne kunst? Nu nog het kapsel wat aanpassen…..

  6. Van kapsel veranderen kan niet. Bob wordt gesponsord door de sponzenlobby van Kalymnos.

  7. Dag Bruno

    Er staat een fout in jouw synthese bij punt 3

    3.De 3,5% van PASOK lijkt bijna even veel als de 3,8% van de KKE

    moet zijn :

    3.De 3,5% van PASOK lijkt bijna even veel als de 3,8% van de XP.AYGH

  8. Oeps, zeer attent, Jean-Pierre. Ik heb het meteen aangepast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *