De opinies van ANT1

De opinies van ANT1

Dat de Griekse media niet van objectiviteit kunnen worden beschuldigd, is een open deur intrappen. Maar de laatste maanden bakken ze het toch wel erg bruin. Naar aanloop van de Europese Parlementsverkiezingen, wonden de journalisten van ANT1 er al geen doekjes om dat de zender het niet zag zitten dat de Grieken voor SYRIZA zouden stemmen. Een greep uit de analyses die toen op het scherm te zien waren:

  • ‘Al diegenen die op zoek zijn naar stabiliteit en geen [nationale] verkiezingen wensen, moeten dat tonen in het stemhokje.’
  • ‘Het doel van Tsipras [de leider van SYRIZA] om de regering te doen vallen, komt dichterbij als de zaken blijven zoals ze zijn en de onbeslisten niet gaan stemmen voor Nea Dimokratie en Elia [de naam waaronder PASOK opkwam tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 2014].’
  • ‘De omwenteling die SYRIZA aankondigt, kan leiden tot een permanente instabiliteit.’
  • ‘Een politiek “ongeluk” wegens laks stemgedrag kan een katastrofe veroorzaken.’
  • ‘De vlucht van investeerders kan zorgen dat de economie wegzakt en dat de inspanningen van het volk voor niets zijn geweest.’
  • ‘Politieke instabiliteit kan alle voordelige beslissingen voor ons land blokkeren.’
  • ‘Een laks stemgedrag kan leiden tot een verstikking van de binnenlandse economie.’
  • ‘Politieke instabiliteit kan in een nacht ongedaan maken, wat jarenlang met zo veel moeite is opgebouwd.’

ANT1 is eigendom van de steenrijke reder Minos Kyriakou, een buurman van ex-koning Konstantinos en van Willem-Alexander. ANT1 heeft een school voor journalistiek. Je kunt het beroep niet leren aan de Griekse universiteiten, je moet er voor in de leer bij onze reder, of godbetert bij de school van de extreem-rechtse Georgos Karatzaferis, leider van LA.O.S.

ANT1 is niet de enige zender die het zo bont maakt, maar de andere zenders doen het iets subtieler. Nu ja.

Neem nu SKAI (geen enkel verband met het SKY van Rupert Murdoch), een zender die me tot een paar jaar geleden behoorlijk betrouwbaar en kwalitatief leek. SKAI (radio en televisie) is in handen van Yiannis Alafouzos. Jawel, een rijke reder, ook eigenaar van de voetbalploeg Panathinaikos en een slechte verliezer (wanneer zijn ploeg verliest, ligt het altijd aan de scheidsrechters). Alafouzos is geen fan van de oppositiepartij SYRIZA, maar lijkt wel gezellig te kunnen aanschurken bij premier Samaras. Het televisiejournaal wordt al jaren gepresenteerd door ijskoningin Sia Kossioni, een blondine (of althans fel geblondeerd – blond haar geeft je meer kansen om het nieuws te lezen in Griekenland) met staalblauwe ogen, die voor een kil decor zit.

Tegen dat decor werden vorige week een aantal grafieken getoond, die je toch wel in de haren doen krabben.krach

Vorige week reageerden de beurzen erg zenuwachtig nadat premier Samaras overal stond te verkondigen dat Griekenland binnenkort weer alleen op de markten zou gaan lenen. Men had er blijkbaar niet veel vertrouwen in. Samaras was ook al gaan zeggen dat Griekenland verder zou gaan zonder het IMF, en dat dus alleen de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie toezicht zouden houden op de financiën van het land (of dat een goede zaak zou zijn, durf ik ten zeerste te betwijfelen). Bovendien bestond ook de vrees dat de Griekse banken, toch wel flink geherkapitaliseerd met Europees geld (of dacht u nog steeds dat de hulp naar  de Griekse bevolking ging?), de aankomende stress tests niet zouden doorstaan. De Griekse beurs, en in het bijzonder de aandelen van de Griekse banken, kregen zeer zware klappen.

Volgens de regering Samaras moest de reden voor de duik op de beurs echter gezocht worden bij SYRIZA. De oppositiepartij creëert namelijk politieke instabiliteit, door aan te sturen op vervroegde verkiezingen. En volgens Samaras, Venizelos en de hunnen, zal een regering SYRIZA er voor zorgen dat Griekenland uit de eurozone zal worden gegooid. Niet dat zoiets onmogelijk is, maar Samaras probeerde de meubelen te redden en de Griekse bevolking er van te overtuigen dat het beter gaat met het land, door te zeggen dat het land bijna klaar is met de trojka (dat die trojka hier nog zeker tot 2047 een oogje in het zeil blijft houden, weten jammer genoeg zeer weinig Grieken).

SKAI bracht de beursduik, een mini-crach, in een grafiek. Bekijkt u even de foto. Ik snap het niet. De beurs neemt een duik, maar de laatste dag, op 17 oktober, zou er een stijging zijn geweest. De cijfers staan ook in het groen, maar de grafiek gaat nog steeds naar beneden. Laten we aannemen dat het om een fout gaat.

49Een tweede grafiek lijkt niet meer echt op een fout, maar een opzettelijke misleiding. Hier staat een taartdiagram, en boven aan het scherm ziet u de vraag: “In maart 2015 zal het Griekse parlement een nieuwe president kiezen. Welke van de onderstaande mogelijkheden acht u het beste voor het land?”.  Nu moet u weten dat 2/3 van de parlementsleden moetinstemmen met de presidentskandidaat die door de regering wordt voorgesteld. Als die niet worden gevonden na een aantal stemrondes, dan moet het parlement worden ontboden en moeten er verkiezingen worden gehouden. Bij de vorige presidentsverkiezingen was het PASOK die dreigde om zo het parlement te saboteren. Nu doet SYRIZA net hetzelfde, maar wordt door datzelfde PASOK beschuldigd van sabotage.

In ieder geval stelde SKAI een aantal ondervraagden de volgende 2 opties voor:

  • het huidige parlement moet de volgende president verkiezen
  • het parlement moet worden ontbonden, er moeten vervroegde verkiezingen komen, en een nieuw parlement moet de president kiezen.

Een meerderheid is te vinden voor de tweede optie. 49,5% van de ondervraagden zou dus vervroegde verkiezingen willen. En wat toont SKAI? Een taartdiagram waar 49,5% kleiner is afgebeeld dan 43%. Dat ruikt toch wel heel sterk naar propaganda.

obligatiesHet blijft hier niet bij. SKAI heeft ook een grafiekje waar de spreads op de 10-jarige staatsobligaties worden getoond. Na de uitschuiver (want je kunt het enkel zo karakteriseren) van Samaras dat Griekenland alleen op de markten zal gaan lenen, ging de rente op de staatsobligaties de hoogte in. Op 17 oktober ging het ietsje beter. De rente daalde met 0,02%. In de grafiek van SKAI is het resultaat 8,94% visueel lager dan 6,60%.

Mocht u denken dat het hier om photoshop-werk gaat: dat is niet het geval. Zoals blijkt uit deze video.

Laat het duidelijk wezen: ik kijk geen televisie meer in Griekenland. Het heeft gewoon geen zin.

10 thoughts on “De grafieken van de propaganda

  1. Vrees dat zelfs weinig mensen deze propaganda doorzien…als ze al kijken naar de ‘nieuwsuitzendingen’…En dan nu nog 3 Griekse banken die kennelijk niet de stresstest hebben doorstaan…hoe dat nu weer ten eigen faveure te keren…

  2. Ik zit momenteel op Kreta e lees met genoegen uw commentaar. Ik ben wiskundeleraar en weet dat je grafieken en diagrammen kunt manipuleren, maar zo opvallend is bijna een misdaad. Waar moeten de Grieken in godsnaam nog objectieve informatie vandaan halen. Ze leven hier toch niet in het Rusland van Poetin waarvan je weet dat alle nieuws wordt gemanipuleerd.
    Wat een ellende.

  3. Grieken accepteren alles., als er maar geen 1% “links ” in de politiek zit. Ze zijn hiermee zo langzamerhand murw en stukgebeukt.,al meer dan een halve eeuw lang .

  4. Lachwekkend, ik kan me moeilijk voorstellen dat deze specialisten in moderne wiskunde niet publiekelijk vernederd zijn. Is dit echt geen item waarvan de oppositie voluit gebruik maakt?
    Of is het peil van het onderwijs intussen zo gezakt beneden elke aanvaardbare drempel, dat deze ongein voor waarheid doorgaat?

  5. En dan nog wat Griekse wiskunde : wie kan mij in godsnaam uitleggen hoe de “Griekse dosissen” berekend worden voor het betalen van achterstallige belastingen ?

    Bruno, kan jij mij helpen in dit verband ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *