Rizes

De wortels die de vlam van Nea Dimokratia voeden.

Herinnert u zich Takis Baltakos nog, de gewezen kabinetschef van premier Samaras? De man is moeten opstappen omdat hij te zien was in een video die zonder zijn weten was opgenomen en waar hij afspraken schijnt te maken met Ilias Kasidiaris, de woordvoerder van Gouden Dageraad. Later zou nog blijken dat de parlementsleden van Gouden Dageraad geen flauw idee hadden wat ze moesten stemmen, wanneer er wetsvoorstellen voor het Griekse parlement werden gebracht. Het was Baltakos die hen via SMS instructies stuurde of ze voor dan wel tegen een wetsvoorstel moesten stemmen. Zo antisystemisch was Gouden Dageraad.

Deze Takis Baltakos is echter niet van het politieke toneel verdwenen. Er gingen reeds langer geruchten de ronde dat hij een meer ernstige extreem-rechtse partij zou oprichten met de ernstige figuren binnen Gouden Dageraad. En ziedaar: gisteren kwam hij op een ochtendprogramma spreken over die nieuwe partij.

Baltakos wil namelijk een partij oprichten die de leegte opvult die zich rechts van Nea Dimokratia bevindt. Hij vindt namelijk dat de partij van Samaras een centrum-rechtse partij is, en dat de partij veel te gematigd is geworden, waardoor het potientiële kiezers heeft weggejaagd. De extreem-rechtse figuren die Samaras vanuit LA.O.S. heeft opgepikt en belangrijke posities heeft gegeven binnen Nea Dimokratia, zouden volgens diezelfde Baltakos gematigde mensen zijn. De nieuwe partij zou zich heel sterk richten op de orthodoxie, zou dus ook figuren opnemen die een sterke positie hebben binnen de Griekse Orthodoxe Kerk hebben. Verder, en hou u nu vast, zal de partij heel nauwe banden met het leger hebben. Jawel, volgens Baltakos hebben we nood aan een rechtse partij die kan rekenen op de steun van het leger! Klinkt dat voor u even beangstigend als voor mij? De gesprekken met kopstukken uit het leger zijn al in een vergevorderd stadium. En hij zou alles doen met het medeweten van premier Samaras. Die weet wat hij doet, en hij weet wat Samaras doet. Om dat te verrechtvaardigen, citeert Baltakos de communistische dichter Yiannis Ritsos die door de junta in een werkkamp is opgesloten. Dat ruikt naar obsceniteit. Op de vraag hoe de partij zal heten, antwoordde Baltakos dat het nog niet helemaal zeker is, maar zeer waarschijnlijk wordt het “Rizes”, wat Grieks is voor “Wortels”. Wortels die Baltakos zoekt in de eeuwenoude Griekse tradities, zoals hij het zelf zegt.

samaras

Samaras roeit Gouden Dageraad met wortel en tak uit. Of toch niet?

Op de vraag waarom hij met Gouden Dageraad heeft samen gezeten, antwoordt Baltakos dat je die partij niet kunt negeren. Hij weet precies hoe veel mensen in 2012 en in 2014 voor de neonazi’s heeft gestemd. Dat de leiders van die partij nu in de gevangenis zitten op beschuldiging van het oprichten van een criminele organisatie, deert hem niet. Hij vindt dat de kiezers die voor een dergelijke partij hebben gestemd, wel degelijk moeten worden vertegenwoordigd. Hij ziet dus ook niets verkeerds in het praten met Gouden Dageraad. Hij heeft er ook geen spijt van, maar noemt het een “calculated risk” dat hij met hen heeft gepraat.

Op welke kiezers richt hij zich? Op diegenen die zich hebben afgewend van Nea Dimokratia. Voor Baltakos is het stemmen van de antiracismewet het slechtste wat de partij ooit heeft gedaan. Heel wat mensen zijn, met reden, aldus de man, bang dat we hier gaan worden overspoeld door moslims en dat de Griekse samenleving dreigt verloren te gaan. Gelovige Grieken hebben hun heil gezocht bij Gouden Dageraad nadat deze wet was gestemd, aldus de ex-kabinetschef. Het was inderdaad Baltakos die telkens weer voor vertraging zorgde bij de stemming in het parlement.

Daarom wil hij ook koste wat het kost er voor zorgen dat SYRIZA niet aan de macht komt. Veel Grieken zouden voor die partij stemmen omdat er geen andere partij is die hen aanspreekt. Balaakos zou daar nu aan tegemoet komen. Het programma van Rizes lijkt er op gericht om enkel tegen SYRIZA te zijn. De leider van de extreem-rechtse partij LA.O.S. heeft een paar maanden geleden net hetzelfde gezegd: hij zou er alles aan doen om er voor te zorgen dat de oppositiepartij niet aan het bewind komt. Zijn partij stelt echter nog weinig voor en de man zelf is de laatste weken in opspraak gekomen omdat hij flink wat smeergeld heeft aangenomen bij legeraankopen in het verleden (we staan er allemaal al lang niet meer van te kijken). De man is steenrijk en niemand scheen zich af te vragen hoe dat kwam. Veel van zijn weelde heeft deze patriot weggesluisd naar offshore bedrijven. Het ziet er naar uit dat Baltakos nu met zijn nieuwe partij de kiezers van Gouden Dageraad wil opslorpen en de leemte moet opvullen die Karatzaferis heeft achter gelaten.  16% van de Grieken heeft nog rechtser gestemd dan Nea Dimokratia, volgens de man. Dat is een enorm potentieel. Hij heeft alvast een ex-lid van de Onafhankelijke Grieken, die een tijd geleden uit die partij is gestapt, aan boord genomen. Geruchten doen ook de ronde dat een aantal leden van Gouden Dageraad zich klaarmaken voor die stap.

Waarom is hij zo tegen SYRIZA? Omdat die partij Griekse structuren en instituten zal vernietigen die al eeuwen bestaan en de partij zou de poort van Griekenland wijd open zetten zodat het land kan worden overspoeld door moslims. En dat kan Baltakos niet hebben. Toch lijkt zijn discours op dat van de oppositie. Baltakos wil namelijk de trojka weg. Ja hoor, de man wil een anti-trojka partij oprichten. Hij vindt dat de Griekse overheid veel te braaf is in de onderhandelingen met de trojka. Baltakos denkt dat Griekenland in een sterke onderhandelingspositie staat. Het land kan namelijk dreigen om uit de euro te stappen en dat zou het einde van de eurozone kunnen betekenen. Zelf ben ik daar al lang niet meer zo zeker van. Brussel zal wellicht opgelucht zijn als het zich niet langer met Griekenland moet bemoeien. En met een Griekenland dat teruggekeerd is naar de drachme, en met een partij met sterke banden in het leger, zijn vele opties mogelijk…

Toen ik Baltakos bezig hoorde, moest ik denken aan wat een politiek analyst ooit heeft gezegd op de zender SKAI. Die vertelde meer dan een jaar geleden dat het misschien niet ondenkbaar was om een regering te hebben van Nea Dimokratia en een meer ernstige Gouden Dageraad, mocht de coalitie met PASOK niet standhouden. Wel, ik denk dat we met “Rizes” onze meer ernstige versie van Gouden Dageraad hebben. Een Gouden Dageraad zonder de hakenkruizen.

En wat een toeval: gisteravond werd er op het televisiejournaal uitgebreid bericht over het feit dat de woordvoerder van de neonazi’s, die ondertussen weliswaar achter de tralies zit, een tatoeage met een hakankruis op zijn bicep heeft. Dat wisten we natuurlijk al wel langer en nieuws is dat niet. Maar waarom moest het dan gisteren zo nodig in het nieuws worden vermeld? Er was geen enkele concrete aanleiding. Of het moest het interview met Baltakos zijn.

Dat interview kunt u hier zien, mocht u het Grieks machtig zijn. De salonfähigkeit van Baltakos, maakt hem voor mij een gevaarlijk man.

5 thoughts on “Voormalig kabinetschef van Samaras sticht nieuwe politieke partij

  1. Dank voor het bericht Bruno. Ziet er niet goed uit en zal waarschijnlijk gaan zoals je bevroedt…
    en het volk zal zich opnieuw laten misleiden …

  2. @Bruno: Rizes lijkt inderdaad op een doorstart van LaOS. De parallellen zijn opvallend, al werd Karatzaferis – dacht ik – pas nadien uit ND gegooid.

  3. Er zal alles geprobeerd worden om SYRIZA uit het centrum van de macht te houden. Ik neem RIZES zoals bovenomschreven buitengewoon serieus en houd mijn hart vast. Want dit is vast niet de laatste strapatz welke op het electoraat losgelaten zal worden.

  4. Dag Bruno,

    Waarschijnlijk heb je het te druk nu.

    Graag had ik wel iets meer vernomen van de huidige onderhandelingen Troika – GR.

    Met dank

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *