Hypocrisie is een Grieks woord

De Griekse media beleeft weer hoogdagen, sinds de moord op Pavlos Fyssas. De TV-zenders proberen elkaar te overtroeven met informatie die anderen niet hebben, en ook de kranten willen indruk maken. Neem nu de krant Proto Thema, eigendom van “journalist” Themos Anastasiadis. Deze man heeft op televisie een “lifestyle” programma waar zwaar opgemaakte, schaars geklede dames over het absolute niets van de 5 minuten bekendheid komen praten met hem. Maar hij biedt ook een platform aan Gouden Dageraad/Death Metal zanger Kaiadas (genoemd naar de kloof waarin de Spartanen in de oudheid hun zwakkere babies gooiden). Gouden Dageraad als lifestyle.

Anastasiadis zou ooit betrapt zijn met een paar valiezen vol euro’s die hij Zwitserland in wilde brengen, en zijn naam zou ook op de befaamde Lagarde-lijst staan (vreemd he, hoe stil het daar rond is geworden?).

De krant toont vandaag op de voorpagina een enorme foto van de zieltogende Pavlos Fyssas in de armen van zijn vriendin, tot groot protest van veel Grieken die via de sociale media oproepen om de krant te boycotten. Dat dezelfde krant na het vorige dodelijke slachtoffer van Gouden Dageraad, Shehzad Luqman, kopte dat een maaltijd voor een migrant in een “opvangcentrum” drie keer meer kost dan een Griekse studentenmaaltijd, wordt daarbij wel eens vergeten. De ouders van Fyssas dreigen overigens naar het gerecht te stappen omdat de krant geen respect voor hun overleden zoon toont. Maar Griekse media en respect … daar kun je een aparte blog aan wijden.

Ondertussen loopt iedereen, journalisten en politici, elkaar voor de voeten om Gouden Dageraad een fascistische of neo-nazistische partij te noemen die geen plaats heeft in een democratie. Maar het klinkt allemaal wel bijzonder hypocriet.

Neem nu politiek analist Babis Papadimitriou van de zender SKAI, en bij de krant Kathimerini. Twee weken geleden wist hij te vertellen dat het misschien mogelijk was om een regering te hebben van Nea Dimokratia met een ernstigere Gouden Dageraad, mocht het niet meer zo goed boteren tussen Nea Dimokratia en PASOK.

Een dag na de interventie van de journalist, viel een knokploeg van Gouden Dageraad de plakploeg van de KKE aan in Perama.

SKAI had eerder op het jaar 4 parlementsleden van Gouden Dageraad over de vloer, voor meer dan een uur, bij de journalist Georgos Tragkas. Die wist te vertellen dat, indien Gouden Dageraad buitengrondwettelijk is, dat er dan 1 miljoen Grieken buitengrondwettelijk zijn. Populisme is het handelsmerk van Tragkas.

Of wat te zeggen van de Kerk, die maar al te graag aan de kant van Gouden Dageraad stond. Extremist Amvrosios van Kalavryta, vindt dat Gouden Dageraad een zoete hoop voor het vaderland kan zijn, als de partij zijn jeugdziektes kan afwerpen (waarmee hij doelt op gewelddadige acties).

Of wat te zeggen van de volgende personen, die het volgende kwijt wilden over Gouden Dageraad:

Petros Gaïtanos (zanger die vooral bekend is voor zijn engelachtige stem waarmee stukken uit de Byzantijnse liturgie brengt): «Ik hou van de doortastendheid van Gouden Dageraad»

Vyron Polydoras (ex-minister van Nea Dimokratia): «Natuurlijk kan een samenwerking met Gouden Dageraad» «Gouden Dageraad is geen bedreiging voor de democratie»

Thanos Tzimeros  (leider van Dimiourgia Xana, een nieuwe liberale partij): «Als Gouden Dageraad het ei is, dan is SYRIZA de slang.»

Stefanos Kasimatis (journalist bij SKAI): «Al diegenen die in de democratie geloven, moeten Gouden Dageraad bedankenm en dat meen ik absoluut.»

Panagiotis Psomiadis (ex-prefect van Thessaloniki, ex-kandidaat voorzitter van Nea Dimokratia – niet ernstig te nemen): «Nea Dimokratia en Gouden Dageraad zijn zusterpartijen.»

Giannis Ploutarchos (populaire zanger): «Ik zal voor Gouden Dageraad stemmen als blijkt dat die partij ons uit het doodlopend straatje kan halen.»

Dora Bakoyianni (Parlementslid Nea Dimokratia, ex-minister): «Gouden Dageraad spreekt me aan met “u”»

Notis Sfakianakis (populaire zanger): «Uiteindelijk maakt Gouden Dageraad dat wakker wat we allemaal zelf zouden moeten doen: niemand toelaten om ons te verkrachten.»

Andreas Loverdos (ex-PASOK minister): «Gouden Dageraad is een authentieke beweging.»

Giannis Bezos (populaire acteur): «De slagen van Kasidiaris (die parlementslid Liana Kanelli 3 slagen in het gezicht gaf in een talkshow op TV ‘s ochtends vroeg) betekenen niet dat iemand een medemens sloeg. Het staat voor slagen tegen het establishment.»

Sakis Rouvas (mr. Eurovision): «Het maakt me absoluut niet bang dat de mensen voor Gouden Dageraad stemmen»

Nikos Vertis (populaire zanger): «Van de 100 dingen Gouden Dageraad zegt, kunnen er 10 best wel goed zijn»

Het klimaat is geschapen, zoals u ziet, in alle lagen van de bevolking. Gouden Dageraad is ruim een jaar aan een stuk salonfähig gemaakt in de media. Daar nu op terugkomen, is gewoon pure hypocrisie. En als u nu dacht dat de partij al zijn krediet en populariteit kwijt is door de gebeurtenissen van de afgelopen week, dan heeft u het mis. In vorige opiniepeilingen haalde de partij 12 tot 13% van de stemmen. Nu zou dat nog 7 tot 8% zijn. Even veel als tijdens de parlementsverkiezingen van vorig jaar.

En dat zou wel eens het meest verontrustende kunnen zijn.

PS: Wil u overigens een mooi overzicht in het Engels van affaires waarin Gouden Dageraad is betrokken, dan raad ik u volgende site aan.

12 thoughts on “Hypocrisie is een Grieks woord

  1. @Bruno, bedankt voor de filmpjes en de links – bij te houden, want ze gaan nog vaak van pas komen denk ik.

    Hypocrisie is inderdaad het woord. Gouden Dageraad jaagt al maanden (jaren) migranten op en heeft al verscheidene migranten gedood en verwond. Dagelijks stappen ze in marsen met knuppels en messen. Nu wordt er 1 ‘witte mens’ vermoord en plots wordt ‘de ware aard van GD’ ontdekt…

    Ik kon me ook niet van de indruk ontdoen dat Skai alles in het werk stelde om de gemoederen te verhitten.

    Ivm met het lijstje net uitspraken vind ik wel dat bv de uitspraken van Sfakianakis, Loverdos, Vertis niet per se fout zijn? Ook van Dora kan ik me moeilijk voorstellen dat ze GD zou steunen?

  2. @Hans, ik zette de uitspraken van die 3 er bij omdat ze gewoon mee helpen in het aanvaardbaar maken van de posities van Gouden Dageraad. Dit zijn publieke figuren, en in een ontvlambaar klimaat moet je toch goed opletten hoe je je positioneert als het Gouden Dageraad betreft. Zij waren nog voorzichtig. De “journalisten” niet zo. En we plukken er nu de vruchten van.

    En het discours van Samaras heeft er zeker ook toe geleid dat alles meer gepolariseerd is geworden. In Brussel mogen ze de indruk hebben met een gematigd politicus te doen te hebben, maar niets is minder waar. Ik scherm de laatste dagen maar wat graag met een artikel uit oktober 2011 uit de Engelstalige Kathimerini (die lijkt trouwens een totaal verschillende krant van haar Griekse evenknie: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite3_1_20/10/2011_411252

    Ook niet vergeten: het was Samaras die aan de basis lag van het naamconflict tussen Griekenland en FYROM. Als hij het in 1992 gewoon zo had gelaten, dan had Skopje misschien nu niet zo de nood gehad om overal standbeelden van Alexander de Grote neer te poten. Maar dat is natuurlijk speculatie.

  3. @Bruno: “de Kerk, die maar al te graag aan de kant van Gouden Dageraad stond” lijkt mij op zijn zachtst gezegd nogal ongenuanceerd. Er gaan binnen de Kerk al lang heel wat stemmen op tegen Chrysi Avgi, al was het maar om het nauwelijk verholen dodekatheïsme. Zelfs Serafim van Piraeus sprak er zich daarom o.a. in april fel tegen uit (zie http://www.romfea.gr/ieres-mitropoleis/16596-2013-04-22-09-19-38), en de ook-niet-zo-gematigde metropoliet van Thessaloniki is zelfs al door XA bedreigd omdat hij het waagt om illegalen te helpen en voeden.

    De aanhoudende kritiek van de metropolieten van Siatista, Nafpaktos, Volos, en andere “unsual suspects” zouden mij te ver leiden, maar, nogmaals, wellicht was dat niet “mediageniek” genoeg voor de Griekse TV-zenders?

  4. @Bertinos, het zou wel interessant zijn om meer te weten over het omgekeerde: hoe denkt XA over de Orthodoxe Kerk? Het lijkt me allemaal heel ambivalent: langs de ene kant de zegeningen en het optreden tegen tentoonstellingen waar Jezus ‘beledigd’ zou worden, en langs de andere kant dat dwepen met satanistische toestanden en het dodekatheisme…

  5. Σςςς.Ο Ιησους ειναι παιδι του Λεωναϊντας.

  6. Akkoord dat niet alle bisschoppen Gouden Dageraad steunen @Bertinos, maar sommigen spelen toch wel erg de nationalistische kaart. Ook onze Serafeim in Pireaus, die de leden van Gouden Dageraad paganisten vindt.
    Ik kan moeilijk een peil trekken op de positie van de Griekse kerk in het algemeen tegenover Gouden Dageraad. De kerk is niet hierarchisch, zoals de katholieke kerk, dus het zal daar wellicht mee hebben te maken.

  7. Is dit nu grappig of stemt het tot hoop dat hij (eventjes) is opgepakt? Het valt in elk geval onder de noemer “hypocrisie”:

    Ook dat nog
    Griekse ex-minister van Verkeer met valse nummerplaten
    http://www.standaard.be/cnt/dmf20131217_00892939
    18/12/2013 | belga

    De Griekse verkeerspolitie kon haar ogen niet geloven. Bij een controle in een voorstad van Athene hebben politieagenten de voormalige minister van Verkeer Michalis Liapis (62) dinsdag aangehouden met valse nummerplaten op zijn dure terreinwagen. Bovendien was het voertuig niet verzekerd, aldus de politie.

    De gewezen minister, die overigens zonder rijbewijs onderweg was, werd ingerekend. Hij moet nu voor de onderzoeksrechter verschijnen. Het bureau van Liapis wilde geen commentaar kwijt over het incident.

    Liapis, van 2004 tot 2007 in functie op Verkeer, had zijn nummerplaten volgens de politie bij de belastingdienst ingeleverd, zodat hij zo’n 1320 euro aan taksen kon ontwijken. Vervolgens monteerde hij valse nummerplaten op zijn wagen. De politicus riskeert in geval van veroordeling een forse boete tot 15.000 euro en een aantal maanden celstraf.

  8. Gisteren was Liapis op het nieuws te zien. De looser probeerde nog zijn reputatie te redden door de fout toe te geven met het excuus dat hij de motor wilde warm draaien en zeker niet het voornemen had om er langer mee rond te rijden. Ja, hij was fout dat gaf hij toe;-) Wat een zielige vertoning!! Ik zeg de man opsluiten en de auto verkopen , vervolgens opbrengst aan daklozen opvang overmaken!

  9. ik denk dat het eventjes tot hoop stemt dat hij is opgepakt.
    iets anders , ik moet eerlijk zeggen ik had de Romfea voor jaren niet gezien en gelezen. leest u deze dagelijks en u verstaat alles ,daar in Bertinos?
    ik blijf nog hopen de dag te beleven dat de griekse staat los gaat van de orthodoxe Kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *