Dat hoor je zo wat 9 miljoen Grieken wel eens zeggen. Ik laat de andere 1 miljoen er buiten omdat ze wellicht nog niet kunnen spreken, of omdat ze tot de nauwe cirkel van getrouwen van Antonis Samaras behoren. Maar eergisteren kwam de uitspraak uit de mond van Kostas Arvanitis, directeur van de radiozender Sto Kokkino, het mondstuk van SYRIZA. Arvanitis staat tevens op een verkiesbare plaats op de SYRIZA-lijst.

Het is vreselijk om zo gerecupereerd te worden door klootzakken

Het is vreselijk om zo gerecupereerd te worden door klootzakken

Arvanitis was vroeger nog journalist bij ERT (waar hij actief was bij de vakbond), waar hij een ochtendprogramma had. Dat programma is ooit afgevoerd nadat Arvanitis een opmerking maakte die bij de regering in het verkeerde keelgat schoot. U herinnert zich welicht nog de blogpost die ik er aan wijdde. Het voorval leidde er toe dat Griekenland onder het beleid van Antonis Samaras steeds maar verder wegzakt op de index van persvrijheid. Toen ERT werd gesloten, werd dat in de eerste plaats gedaan om de linkse vakbonden er buiten te krijgen. Maar dat is dan weer een ander verhaal.

Persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, een moeilijk thema voor premier Samaras. En laat het net onder meer dat thema zijn, waarvoor wordt gestreden door mensen die met het bordje “Je Suis Charlie” rondlopen. Maar dat hele “Je Suis Charlie” gedoe wordt natuurlijk ook misbruikt door iedereen die je je maar kunt voorstellen. Vanmiddag is er een grote optocht in Parijs onder deze slogan. Tayip Erdogan gaat er zelfs naartoe, godbetert! En natuurlijk ook Antonis Samaras.

En Kostas Arvanitis speelde daar op in tijdens een politieke bijeenkomst in Lamia eergisteren. Hij verwees naar de cartoon die u hier links ziet. Die toont de vermoorde hoofdredacteur Charb met de handen in het haar, terwijl die zich beklaagt om het feit dat zovelen misbruik maken van het feit dat hij vermoord werd.

Zo ook Antonis Samaras. De avond na de moord, stond hij op een politieke bijeenkomst, en riep hij: “Ja, we zijn allemaal Charlie Hebdo!”. Om verder te gaan met: “Je mag niet spelen met het godsdienstige gevoeligdheden. Elkeen heeft het recht om te zeggen dat hij atheïst is, maar eke christen heeft ook het recht om zich geschoffeerd te voelen door een dergelijke hypocrisie”.

Arvanitis reageerde daar in Lamia op: “Het is moeilijk om van je premier te zeggen dat hij een m@l@k@s is. Maar het probleem is dat hij dat ook is.”

Of je daar nu mee akkoord gaat of niet, en of je nu vindt dat hij dat wel of niet had moeten zeggen, daar gaat het eigenlijk niet over. Als een premier de slogan “we zijn allemaal Charlie Hebdo” in de mond neemt, dan ga je er van uit dat hij dit soort dingen kan verdragen. Quod non. Samaras verwees naar het terrorisme dat zou worden veroorzaakt door migranten en speelt de kaart van de angst.

We horen nu al twee dagen op televisie van alle hooggeplaatste leden van Nea Dimokratia dat Arvanitis op zijn minst ontslag moet nemen uit zijn positie bij Sto Kokkino, de radiozender van SYRIZA. Want je mag de premier van je land niet zo maar m@l@k@s noemen. Dat betaamt niet. Mensen in Frankrijk mogen dat, maar in Griekenland mag je dat niet. Alleen de premier zelf mag dat, weet u nog?

Natuurlijk neemt Arvanitis geen ontslag, en de reactie van SYRIZA is dat iedereen vrij is om zijn mening te uiten. Het zijn dit soort voorvallen die de verkiezingscampagne bepalen op dit moment. Er wordt nauwelijks over een programma gesproken.

Maar de persvrijheid lijdt weer onder deze hele m@l@k@s grap. Vrienden van me in de buurt van Igoumenitsa vertelden me dat de eigenaar van Radio Igoumenitsa sinds gisteren bedreigingen had ontvangen om het signaal van Sto Kokkino niet verder uit te zenden nadat hij bezoek had gekregen van leden van Nea Dimokratia (Ilias Vezdrevanis en Vasilis Giogiakas) die nu tijdens de verkiezingen opkomen in de streek. De eigenaar gaf toen het bevel om de zender gewoon helemaal uit de lucht te halen, wat dus ondertussen gebeurd is.

Om 15u zal Samaras mee opstappen onder de slogan “Je Suis Charlie”. Hypocrisie is een Griek woord.

 

9 thoughts on “De premier is een m@l@k@s

  1. hypocrisie tot de honderdste macht !!!!

  2. Om toch een beetje balans te brengen, voor wie het wil horen, laten we niet vergeten dat ook de andere kant al even hypocriet is – zie bv de escapades van de familie Miliou in Gstaad, hand in hand met zonen en dochters van schippers en Londense fund managers. Miliou is medeverantwoordelijk voor het economisch programma van Syriza en als ik me niet vergis de kerel die zich liet ontvallen dat ze eraan dachten de bankrekeningen van de Grieken in beslag te nemen om de schulden af te betalen: http://www.protothema.gr/greece/article/439545/i-kori-tou-miliou-revegion-sto-gstaad/

    En nu het hier toch over terrorisme gaat, kan ik er ook nog eens aan herinneren dat Syriza zich geen houding wist met de arrestatie van Savvas Ksiros, de ontsnapte 17-November terrorist. Zou dat te maken hebben met het feit dat enkele Syriza-mensen op diens proces voor hem als getuige optraden?

    Bestaat er goed en slecht terrorisme?

    Ik hoor hier de polonaises weer op gang komen, zoals bij de verkiezing van GAP enkele jaren geleden, maar ik zou toch maar eens kijken naar het vlees in de kuip…

  3. En nu mijn weerwerk, Hans:
    1. Die “escapades” van de dochter van Miliou zouden ergens op tweets te vinden zijn. Ik heb screen shots van die zogezegde tweets gezien en ik heb geprobeerd de dochter van Milios op Twitter te vinden onder de naam die op die screen shots te zien is. Tevergeefs.
    2. De kerel die zich zou hebben laten ontvallen dat SYRIZA beslag op de bankrekeningen van de Grieken zou leggen, is Yiannis Tolios. De hele uitspraak was een montage van MEGA, die dat nadien ook toegegeven heeft.
    3. Dat je zoiets leest in Proto Thema, is niet toevallig. De krant wordt uitgegeven door Themos Anastasiadis, die jaren geleden met zwarte plastic zakken vol geld gestopt is aan de Zwitserse grens. De aandelen van zijn krant zijn in handen van een reder, Pallis, die er een museum met nazimateriaal en legervoertuigen op nahoudt. Pallis is al een tijdje verdwenen. Proto Thema is ook de krant die de reportage in beeld heeft gezet van Gouden Dageraad die oudjes beschermt wanneer ze geld gaan pinnen.

    Wat die 17 November-terrorist Christodoulos Xiros betreft, daarin ga ik me je mee. Dat hij dan weer in volle verkiezingsperiode gesnapt is, is ook weer niet toevallig natuurlijk.

  4. Ik had het eigenlijk gewoon van iemand gehoord en heb nu snel gegoogeld en kwam bij Thema uit. Als je het artikel leest, zal je trouwens zien dat ze papa beschermen. Och kom, de mensen van Syriza sturen hun kinderen even goed naar privescholen, net zoals iedereen die het zich kan veroorloven.

    En was die kerel van Syriza die enkele dagen geleden zei dat ze het geld van Schauble niet nodig hadden, dat ze het wel elders zouden vinden, ook een verzinsel van de media? Waar elders dan?

    Maar concreet: weet er eigenlijk iemand wat Syriza wil doen indien ze de macht zouden verwerven? Is er een soort programma? Of lopen ze weer allemaal blind met hun vlaggen achter de Nieuwe Andreas? Ik heb ze alvast niet gehoord vorige week toen de partijen eensgezind beslisten dat ze allen nog eens in de staatskas mochten graaien voor hun verkiezingsuitgaven. .. dat leek me een uitgelezen kans om eens aan nieuwe politiek te doen.

    Ik ken persoonlijk niemand die zinnens is voor Syriza te stemmen, maar het interesseert me wel te horen wat de mensen er eigenlijk van verwachten: ‘hocus-pocus-schuld-weg?’ of ‘abracadabra-we-krijgen-geld-zonder-voorwaarden’? of werk-voor-allen-bij-de-staat?

    Het valt overigens nog maar af te wachten. Ik ken nogal wat mensen die nooit op Samaras zouden stemmen, maar die nu zo bang zijn van Syriza, dat ze van hun hart een steen gaan maken.

  5. Absoluut met je eens Hans, veel mensen van SYRIZA zijn gewoon onderdeel van het systeem. Meer nog, ze zijn producten van het systeem zoals we dat al decennia lang kennen in Griekenland.
    Dat er iemand is bij Syriza die zegt dat ze het geld van Schaeuble niet nodig hebben, is zeker geen verzinsel. Je hoort alle mogelijke geluiden uit het kamp van Syriza met zijn συνιστώσες. Er is geen lijn in te krijgen.

    Voor diegenen die het programma van Syriza willen lezen: hier is het.
    http://links.org.au/node/4209

    Ik kan echter geen programma vinden van Nea Dimokratia. Samaras beloofde dit weekend niet minder dan 770.000 banen. Als je op dat niveau bezig bent, dan weet je ook dat je de mensen aan het belazeren bent.

    Wij hebben blijkbaar heel verschillende mensen rondom ons, Hans 😉
    In mijn middens, en hier in Piraeus, is het vooral Syriza wat de klok slaat. Niet omdat ze er in geloven. Maar de corrupte garde van ND en PASOK moet weg. Het is voor velen meer dan genoeg geweest.

  6. Tja, maar wat komt er in de plaats?

    Samaras is een leugenaar, uiteraard. Net zoals alle andere premiers voor hem. Maar hij is wel een realist denk ik: hij is bereid uit te voeren wat de trojka wil. Het programma is dan: langzaam de wurgende taksen verminderen; zoveel mogelijk de overheid automatiseren; stap per stap richting 21ste eeuw werken. Weinig spectaculair.

    Het alternatief is het westen loslaten en een eigen koers varen. Dat kan ook, en als dat is wat de Grieken willen, moeten ze dat vooral doen; maar dan zou het wel goed zijn als dat ook luidop gezegd wordt.

  7. Dream on mensen. Wanneer je als oplettende burger netjes voor je gezinnetje probeert te werken en keurig je belastingen betaalt zit je in de middenmoot waar altijd de klappen vallen.
    Het beleid kan opschuiven naar links of naar rechts, maar jij in het midden bent altijd de pineut.
    Ik hoop wel dat Tsipras de verkiezingen wint. De truc waarmee hij lucht in geld zal veranderen is minstens Las Vegas waardig.

  8. … ik vrees eerder voor de geld-naar-lucht beweging…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *