De Griekse schatkist zou bijna leeg zijn. Volgens een artikel in de Frankfurter Allgemeiner Zeitung zou er nog geld zijn tot 8 april, en daarna zou Griekenland wel eens blut kunnen zijn. Iets wat in Griekenland niet wordt bevestigd, noch ontkend. Het is wel een feit dat bijna alle geldbronnen afgeknepen zijn, om zo de druk op de Griekse regering op te voeren, om met concrete besparingsmaatregelen op de proppen te komen. Om het met Yianis Varoufakis te zeggen: er wordt volop aan Fiscal Waterboarding gedaan. Misschien dat er vandaag iets veranderd wanneer Alexis Tsipras op de koffie is geweest bij Angela Merkel.

BOGDe vrees bestaat dat er geen geld komt, en om die reden heeft de Bank van Griekenland een rekening geopend met naam “Solidariteitsrekening om de Openbare Schuld terug te betalen”. De oproep is gelanceerd via de website van de bank en de gegevens voor de rekening zijn de volgende:

IBAN: GR 04 010 0024 0000000026132462
SWIFT/BIC: BNGRGRAA

Het hele opzet doet me denken aan het initiatief van Filippos Petsalnikos, parlementsvoorzitter in 2010 toen de crisis pas was uitgebroken. Net als toen, vind ik dat de huidige actie toch op zijn minst amateuristisch is, op de rand van het belachelijke. Wie gaat zich in godsnaam geroepen voelen om geld te storten?

Het lijkt er op dat we 5 jaar na het oorspronkelijke idee van Petsalnikos, nog nauwelijks een stap verder zijn gekomen. Misschien zijn we er zelfs op achteruit gegaan. Wat me dan toch weer bij de vraag brengt: Quo Vadis, Griekenland? Waar zijn we mee bezig?

30 thoughts on “Help Griekenland. Schenk geld.

  1. Het is toch al vanaf 20 februari dat de Griekse regering weet dat ze een besparingsprogramma moeten voorleggen aan Brussel.

    En als dit besparingsplan zou goedgekeurd worden, pas dan kunnen er gelden overgemaakt worden.

    Landen als Spanje, Portugal, Ierland, de Baltische staten, Oostenrijk, Finland, Nederland, Belgie en Duitsland
    Staan absoluut achter deze overeenkomst.

    Want : overeenkomst is overeenkomst.

    Het gaat hier dus niet om marchanderen.

  2. Heb je al gehoord van het CDU voorstel om Duitse Griekenlantoeristen tot 500€ terug tebetalen na voorlegging van officiële betaalbewijzen of betalingen met creditkaart?
    Het idee hierachter: We geven toch al steun aan Grienland, die we waarschijnlijk nooit meer terugzien. En nu is controle op de middenstand eenvoudiger voor de Griekse regering.

    Het voorstel lijkt ludiek op het eerste zicht, maar herinner je je de benzinebons in Italië, lang geleden?
    Een systeem waar iedereen een profijtje van krijgt is verlokkelijk. Alleen de tavernabaas moet langs de kassa passeren, maar daarvoor krijgt hij dan misschien een werkend sociaal systeem.

  3. @kaliopi,
    Eén van de problemen van de Griekse regering is toch dat niemand zich geroepen voelt zijn inkomsten aan te geven.
    Geef de toeristen de kans een voordeeltje te halen door een officieel bonnetje te vragen in de taverne, en een deel van de BTW te recupereren.
    Alles terugbetalen zoals in het CDU voorstel is ook van de pot gerukt natuurlijk.
    Ik kan me echter wel een systeem voorstellen waarbij je als toerist een soort maaltijdcheques koopt, en er een maaltijd mee betaalt..

    Wanneer de tavernahouder deze cheques terug wil inwisselen wordt hij vriendelijk verzocht langs de belastingskassa te passeren.
    Wie een werkend sociaal systeem verlangt, moet daar nu eenmaal voor betalen en niet rekenen op het oompje in Brussel.

  4. De Grieken hebben natuurlijk ook boter op hun hoofd en halen lustig hun centen af bij de banken. Waarom geen soort fonds (à la Leterme toendertijd) waarbij de burger de overheid steunt (en dus onrechtsstreeks ook zichzelf) en niet tegenwerkt. Wat Griekenland onder andere nodig heeft is controle, controle en nog ‘ns controle op het hele belastingsgebeuren en (nieuwe) wetten die ook de vette vissen vangen. Bovendien moeten ze investeerders aantrekken die o.a. in de energiesector investeren (export van zonne- en windenergie naar Europa is mogelijk ). Maar dat vergt natuurlijk tijd en dat is een zeer schaars iets in deze situatie.

  5. Penimeni,

    Met dank voor de helklare uitleg.

    By the way, je vondst om “maaltijdcheques” in te schakelen vind ik gewoon g e n i a a l !!!!

  6. @Djuul: de rijke Grieken willen niet liever dan de Drachme terug. Dan kunnen ze heel het land opkopen met hun dollars en Euros.

  7. Overal in de mainstream media wordt gesuggereerd dat Griekenland niet wil hervormen, of bezuinigen, wat volstrekt een leugen is. Tsipras en Varoufakis hebben meerdere voorstelen gedaan, maar die werden keer op keer afgewezen. Het antwoord is telkens dat Griekenland zich aan de hervormingen van de Trojka moet houden, en het wordt hen heel duidelijk gemaakt door de liquiditeit via het ECB dicht te draaien op een moment dat de ECB Sinterklaas speelt een 1100 miljard aan staatsobligaties van banken opkoopt, maar niet van Griekse. Griekenland is de paria van Europa geworden. Onder het magisch woord van “hervormingen” wordt bedoeld dat alle staatseigendom dat op dubieuze manier bij een niet door de overheid gecontroleerd bedrijf “TAIPED” terecht is gekomen, nadat de Trojka dit in 2012 had geëist, verder in de uitverkoop blijft. De argumenten van Varoufakis dat dit het slechtste moment is om iets te verkopen, worden niet waargenomen. Als een staat voor het faillissement staat, kan je verwachten dat niemand wil investeren. Varoufakis zei dat het beter zou zijn eerst de economie draaiende te krijgen en met rust te verkopen, omdat dan Griekenland meer investeerders zou trekken en een beter bod op staatseigendommen gemaakt zou worden, en dit ook in het belang van de schuldeisers zou zijn, daar Griekenland zijn schulden sneller zou kunnen afbetalen. Maar dit is niet in het belang van de EU-profeten van de groei, die al op hun prooi azen.
    Een voorbeeld is het heel lage en enige bod van Fraport b.v. een Duitse onderneming, waar de Duitse Staat aandeelhouder is, op de 14 luchthavens van Griekenland. Tsipras moest buigen eergisteren bij Merkel en helaas deze uitverkoop toestaan, anders geven de Duitsers geen groen licht aan de ECB en gaat Griekenland failliet. Dat zijn de vuile spelletjes die in dit schuldendrama een grote rol spelen. Hetzelfde geldt voor de haven van Piraeus en Thessaloniki, de Goudmijnen zijn al verkocht, aan het bedrijf Eldorado Gold, dat belasting ontwijkt via een Nederlandse postbusmaatschappij, en de toekomstige gas en olievoorraden, Griekse stranden en eilandjes…
    Voor de eerste keer in mijn leven, hoop ik dat Griekenland eindelijk de kracht vindt om uit deze EU en de Euro te stappen. Dat enige wat onze zogenaamde partners willen is Griekenland zo goedkoop mogelijk in de uitverkoop te doen! Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό!

  8. Dankjewel @Thomai!
    Wat een opluchting dat er hier toch nog meer mensen blijken te zijn die het doorhebben en het nog kunnen uitleggen ook.

  9. Thomai Diamanti, daar zit inderdaad heel veel waarheid in. Zonder twijfel zijn er mensen die deze zeer moeilijke situatie voor Griekenland willen uitbuiten. Of het in dit licht een goede zaak zou zijn om uit de euro te stappen …. ik weet het niet.

  10. @Mario. Jij ook bedankt. Ik hoop dat meer mensen hun stem voor Griekenland verheffen. Een interessant artikel is helaas allen in het Duits van de gerenommeerde econoom Dr. Flassbeck, die voormalig “Chief of Macroeconomics and Development of the United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD) in Genf” was. Hij heeft meerdere goede analyses geschreven op zijn site, b.v.:
    http://www.flassbeck-economics.de/griechenland-war-auf-gutem-weg-der-bundesfinanzminister-verweigert-sich-der-realitaet-und-griechenland-steht-am-scheideweg/
    Hier hoeft iemand slechts naar de afbeeldingen (charts) te kijken om te begrijpen hoe Griekenland hier in de media “geframed” wordt. Natuurlijk kan iemand ook andere Engelstalige analyses lezen, bv. New York Times, Krugman. Een goede analyse is:
    http://truth-out.org/news/item/16730
    Vandaag staat er een goed artikel in de Frankfurter Rundschau:
    http://www.fr-online.de/gastbeitraege/gastbeitrag-es-ist-auch-unsere-krise,29976308,30197314.html
    In Nederland heb ik slechts in “decorrespondent” en in de “Groene Amsterdammer” kritische artikelen gelezen. Waar zijn de kritische journalisten in de andere Nederlandse media? Dat baart mij de meeste zorgen. Het klakkeloos reproduceren van vooroordelen in de media hier. En de meeste mensen op straat nemen het over. Dat is triest.

    Een artikel uit 2011 in het Nederlands zou ook voor sommigen die in Nederland de spot drijven met Griekenland verhelderend zijn. Het is een oude analyse, ik ben niet met alle facetten eens, maar de basis klopt. Als we niet begrijpen dat het probleem structureel is, dat we in een “gebrekkige” munt samengekomen zijn, zonder dat er afspraken gemaakt waren om handelsbalansen te harmoniseren, zal geen oplossing gevonden worden. En als Griekenland “daaruit” is, komt over een paar jaren weer Spanje, Portugal, Bulgarije, Slowakije, Roemenie etc. Je kunt niet al die landen overspoelen met je producten en ook met kredieten, zodat ze jou producten afnemen en dan klagen dat het mis is gegaan. Zouden ze een eigen munt hebben, zouden ze met een devaluatie dit kunnen voorkomen, maar in de Euro kan dat niet. Als men dit begrijpt stopt ook de kruistocht tegen Griekenland die de neoliberale politici in Noord-Europa aan het voeren zijn, omdat ze goed aan verdienen. We kunnen voor een rechtvaardiger Europa vechten of dit schijnverschijnsel uit elkaar latten spatten.

    http://www.money-for-nothing.nl/macro-economie/de-situatie-in-griekenland-cijfers-consequenties-en-oplossingen

  11. @Achilles. Jij hebt gelijk. Ik weet het ook niet. Soms spreken de emoties, omdat Griekenland zo gekleineerd wordt hier in de media. Maar het probleem is structureel en geen Grieks probleem en heeft niets met de vermeende ”luie Grieken”, of “boven hun stand leven” te maken, die volgens de laatste data van Eurostat, de meeste uren in Europa werken. Over het “structureel” probleem, zie mijn vorige commentaar /reactie op @Mario.

  12. @Thomai, Griekenland heeft lopen dreigen met een Grexit en komt nieuw-gemaakte afspraken niet na. Natuurlijk accepteert de ECB onder die omstandigheden Griekse staatsobligaties niet als onderpand.

    Maar als jij zo’n vertrouwen hebt in de huidige Griekse regering, dan staat jou niets in de weg om zelf Griekse staatsobligaties te kopen. Levert vast wel een betere rente op dan op een Noord-Europese spaarrekening.

  13. @henk
    Wanneer heeft Griekenland met een Grexit gedreigd? Deze Griekse regering heeft van het begin af aan betoogd, om de problemen binnen de EU te willen oplossen. Data graag en geen suggesties, en aub niet Telegraaf-data, maar serieuze kranten of beter documenten van de EU, Eurostat, OECD etc. Welke nieuw-gemaakte afspraken komt Griekenland niet na? Geen losse flodders, maar data. Ik wordt er zo moe van, dat mensen maar wat roepen en zich nergens op baseren.

  14. @Thomai, er zit veel waarheid in wat je schijft, maar niet alles is met data te staven. Een onderhandelingstactiek kan bv gebaseerd zijn op een verhulde agenda. Het is duidelijk dat Syriza meteen de dreiging van een Grexit op tafel legde, zelfs als dat enkel impliciet gebeurde. De stoere taal van Varoufakis loog er niet om. Pas toen bleek dat niemand er om gaf, kwam de befaamde ‘kolotouba’. Persoonlijk denk ik dat er heel wat Syrizeeers het liefst van al de Euro de rug zouden terugkeren, en minstens de grenzen afstasten waarbinnen een ‘grekaccident’ kan gebeuren. Of dat goed of slecht zou zijn voor GR weet ik niet, maar we zouden tenminste van het gezeur af zijn.

    Ook het feit dat de Euro een defectieve munt is, sluit niet uit dat de Grieken zelf een grote verantwoordelijkheid dragen voor hun crisis. De consumptie/productiebalans was hallucinant in het eerste decennium van deze eeuw. Zelf gezien…

    Een echte oplossing kan er enkel komen als de Euro ofwel wordt versterkt ofwel helemaal afgeschaft, en tegelijk de Grieken hun samenleving heropbouwen, vrijwel vanaf de basis. Maar dat debat is zelfs nog niet begonnen. Het is gemakkelijker om hakenkruisen te tekenen op de stoute duitsers.

  15. Elk euroland moet de instructies van Brussel volgen. En dit met de bedoeling van convergentie. Asymptotisch zouden aldus alle Eurolanden aldus “gelijkaardig” moeten worden.

    Tsipras wil duidelijk “geen lessen te krijgen van Brussel”.

    Waarom stapt hij dan niet asap uit de Euro?

    En dit zou zeer goed uitkomen voor de Griekse bevolking, want dan kunnen ze, zoals voor 2002, terug elk jaar 10% “meer” verdien (in drachmes)

  16. (vervolg)

    Want het is deze jaarlijkse 10% stijging van lonen en prijzen , tussen 2002 en 2009, die Griekenland de das heeft omgedaan.

    Zo simpel is het.

  17. @Hans. : Jij hebt gelijk dat de consumptie/productie balans negatief was. Maar dat is te wijten aan de gebrekkige opzet van de Euro. Een land dat een eigen munt heeft kan devalueren, daarmee worden importen duurder en exporten goedkoper. Dat kon in de Euro gewoon niet en daarom hebben al de Zuid-Europese landen problemen. Maar ook Frankrijk en Italië hebben grote problemen, hoewel deze al voor de invoering van de Euro grote industrienaties waren. Ik ben het niet met je eens over de data en feiten, die ik vraag. Het zou eindelijk gezond zijn om de discussie uit onderbuikgevoelens te bevrijden en de echte problemen aan te pakken als we willen dat het Europees project een kans van slagen heeft.
    Duitland heeft uit historische redenen, “Wiedervereinigung” in de jaren ’90 een groot potentieel erbij gekregen, niet alleen territoriaal en industrieel, maar voornamelijk aan goedkope arbeidskrachten. Dat heeft de Duitse lonen gedrukt. De laatste nieuws over armoede in Duitsland zijn verontrustend. Tot 1.1.2015 was er geen minimumloon in Duitland en zo kon de Duitse industrie gedijen met heel goedkope arbeidskrachten en werd door de Duitse staat permanent de 2% EU- inflatiegrens ondermijnt. Dat was goed voor de Duitse industrie, maar dat heeft de Europese industrie ondermijnt. De Fransen en Italianen zien ook dat hun handelsbalansen negatief zijn tegenover Duitsland. En dit heeft niets met productiviteit te maken. Het is een illusie om te denken dat je de problemen kan oplossen met een handelsoverschot, omdat als jij een overschot hebt, heeft de ander een min. Met een gezamenlijke munt en open grenzen en vrij verkeer van goederen kun je je niet meer beschermen. Met een eigen munt devalueer je tot de balans weer in orde is. Dus als de Duitsers willen dat het Europees project een kans maakt, moeten ze eindelijk om de tafel gaan zitten en deze structurele problemen oplossen. Niet alleen voor Griekenland.
    Ik zie hetzelfde nu gebeuren in Roemenie. Mijn herkomsteiland Thassos wordt overspoeld door Roemeense toeristen. Zij krijgen kredieten en verkopen hun land aan Noord-Europese bedrijven en beginnen te rijden met dikke SUV en denken dat dit sprookje lang zal duren. Europese bedrijven zijn blij, omdat ze nieuwe afzetmarkten creëren en goedkope arbeidskrachten vinden. Hoelang denk je dat dit goed gaat?
    Als je Duits kan lezen, is het de moeite waard om bij flassbeck-economics meerdere artikelen te lezen.
    De basis is, dat alle tekorten en alle overschotten in de wereld gelijk zijn aan nul. In een monetaire Unie, zou niemand dan meer exporteren dan importeren. Anders gaat het fout. Het was Duitland, die met strikte mercantilisme begon en dit was alleen mogelijk, omdat de zuiderlingen deze problemen niet zagen aankomen. De Monetaire Unie heeft de appreciatiedruk van de nationale munt van Duitland weggenomen en heeft eerst de bizarre overschotten mogelijk gemaakt, door middel van kredieten aanbieden aan al die landen. Hetzelfde is trouwens hier in Nederland gebeurd intern. Kijk maar naar de privéschulden van de Nederlandse huishoudens. Die data kan je bij de OECD makkelijk bekijken. Een monetaire Unie zonder een evenwicht in het handelsverkeer of een sociale Unie niet gebaseerd op wederkerigheid betekent dat ze implodeert. En dit is op dit moment gaande. Niet aleen met Griekenland.

  18. @Kalliopi> Neemt u mij niet kwalijk dat ik direct de data van de meest neutrale en accurate bronnen het OECD de Wereldbank , Eurostat neem en niet uit de roddelpers. De onderstaande grafieken zijn samengesteld op de OECD site. Ik nodig iedereen uit, die geïnteresseerd is, dit ook te doen. U kunt daar verschillende landen aanvinken en data vergelijken. Natuurlijk hoort er ook een beetje kennis en gezond verstand bij om die te begrijpen en te interpreteren. Op het internet zijn genoeg gedegen analyses te vinden van gerenommeerde economen. Maar altijd terug naar data. Klopt het wat iemand beweerd? Altiijd kritisch zoeken en nadenken.
    U beweerd dat de stijging van de Griekse lonen het probleem zou zijn.
    Hier een vergelijking van Duitsland, Nederland, Frankrijk, Griekenland, Spanje en de lonen tussen de jaren 1998 en 2013.
    https://data.oecd.org/chart/4gtg
    Jij ziet wel een stijging van de lonen in Griekenland, maar jij ziet ook hun nominale waarde als je op de puntjes gaat staan. Griekenland heeft de laagste lonen van al die landen. Ook op de hoogtepunt van de Griekse lonen in 2009, was het gemiddelde € 32500 en in Spanje €37200, NL €48400, DE €42100 etc. Dus van al die landen had Griekenland de laagste lonen op het hoogtepunt. En u moet niet vergeten, dat we in een Monetaire Unie zitten. Als de lonen te veel verschillen, kan de Unie niet werken. Dan kan de Griek geen melk meer kopen en geen boter, omdat hij met Euro’s importeert. Dus bij een Monetaire Unie is bij voorbaat een streven naar gelijkmatigheid.
    Het onderdrukken van de lonen was ook het hoofdargument van de Trojka om de Griekse productiviteit te bevorderen. De meeste economen hadden gewaarschuwd dat dit niet mogelijk was in een Monetaire Unie en in een land dat in recessie verkeerde. Maar het neoliberale credo van Duitsland, maar ook Nederland verlangde deze voor Griekenland rampzalige keuze met het argument dat de productiviteit zou stijgen. De lonen in Griekenland werden tussen 2009 en 2014 het sterkst gekort dan in alle OESO-landen, dus meer dan in Chili of Mexico, meer dan 5% per jaar. Conclusie van OESO. “De scherpe loonmatiging in Griekenland hebben de productiviteit niet verhoogd” zie OECD: http://www.oecd.org/greece/EMO-GRC-EN.pdf
    “De loonverlaging hebben wel aanzienlijke financiële ontbering onder Griekse laagbetaalde werknemers en hun gezinnen veroorzaakt. …Verdere loonverlagingen zijn moeilijk te bereiken en die zouden het aantal werkende armen vergroten, volgens het OESO.
    Om u de schade te verbeelden heb ik 2 grafieken van de OESO -site.
    Daar moet u naar het reële beschikbare inkomen van de gezinnen kijken. Hier de grafiek daarvan voor DUITSLAND, NEDERLAND, GRIEKENLAND:
    http://data.oecd.org/chart/4gb2
    Met deze grafiek van het OECD is het hele Griekse drama te zien. Nadat Griekenland in 2009 in betalingsproblemen kwam, aarzelde Europa te helpen. Speculanten hebben toen binnen een jaar de staatsschuld van Griekenland om miljarden omhoog gedraafd. Maar ook na het “reddingsplan” van de Trojka is de staatsschuld 117,1% in 2008 naar 164% in 2012 en inmiddels hoger dan 175%.
    En hier wat het gezinsinkomen in Griekenland is in vergelijking met Nederland en Duitsland. En gelooft u mij, de boter en de melk, kosten hetzelfde als niet duurder dan in Nederland!
    http://data.oecd.org/chart/4ghu

    Volgens Amerikaans econoom Mark Weisbrot : Wie zijn hier eigenlijk de extremisten? Is dat de top van de EU (volgens sommigen gewoon Duitsland) of Syriza? In mei 2010 tekende de toenmalige Griekse regering het memorandum met de trojka (Europese Commissie, Europese Centrale Bank, IMF). De Griekse schuld was toen 150 procent van het Bruto Nationaal Product. ‘Doe wat wij zeggen en jullie zullen er uit geraken’, zei de trojka toen. Uw schuld zal dan beheersbaar worden. Vandaag (in 2015) staat de schuld op 175 procent van het BNP. Het Griekse BNP is bovendien sindsdien met 25 procent gekrompen. De werkloosheid staat op 26 procent, het dubbele van 2010. Het is overduidelijk wie hier in de fout is gegaan.” …””De handelsinvoer is meer gekrompen dan in eender welk ander land in de wereld in dezelfde periode, 36 procent…”. ““Syriza zegt nu dat Griekenland alles gedaan heeft volgens het boekje. Het minimumloon werd met 25 procent verminderd, de kosten van gezondheidszorg zijn gehalveerd. De arbeidswet werd gewijzigd zodat collectief sociaal overleg verboden werd. Meer dan 20 procent van het overheidspersoneel werd ontslagen.”
    “Als ik dit als Amerikaan van op afstand neutraal bekijk, dan is het overduidelijk dat het Syriza is dat hier de stem van de redelijkheid vertegenwoordigt tegenover de extremisten van de trojka die niet alleen in Griekenland zoveel schade aanrichtten, maar in de volledige eurozone de werkloosheid lieten toenemen tot 11,5 procent, het dubbele van hier in de VS.”
    Bron: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2015/02/02/trojkas-grootste-angst-syriza-slaagt-waar-zij-mislukten

  19. @Kalliopi> Neemt u mij niet kwalijk dat ik direct de data van de meest neutrale en accurate bronnen het OECD de Wereldbank , Eurostat neem en niet uit de roddelpers. De onderstaande grafieken zijn samengesteld op de OECD site. Ik nodig iedereen uit, die geïnteresseerd is, dit ook te doen. U kunt daar verschillende landen aanvinken en data vergelijken. Natuurlijk hoort er ook een beetje kennis en gezond verstand bij om die te begrijpen en te interpreteren. Op het internet zijn genoeg gedegen analyses te vinden van gerenommeerde economen. Maar altijd terug naar data. Klopt het wat iemand beweerd? Altiijd kritisch zoeken en nadenken.
    U beweerd dat de stijging van de Griekse lonen het probleem zou zijn.
    Hier een vergelijking van Duitsland, Nederland, Frankrijk, Griekenland, Spanje en de lonen tussen de jaren 1998 en 2013.
    https://data.oecd.org/chart/4gtg
    Jij ziet wel een stijging van de lonen in Griekenland, maar jij ziet ook hun nominale waarde als je op de puntjes gaat staan. Griekenland heeft de laagste lonen van al die landen. Ook op de hoogtepunt van de Griekse lonen in 2009, was het gemiddelde € 32500 en in Spanje €37200, NL €48400, DE €42100 etc. Dus van al die landen had Griekenland de laagste lonen op het hoogtepunt. En u moet niet vergeten, dat we in een Monetaire Unie zitten. Als de lonen te veel verschillen, kan de Unie niet werken. Dan kan de Griek geen melk meer kopen en geen boter, omdat hij met Euro’s importeert. Dus bij een Monetaire Unie is bij voorbaat een streven naar gelijkmatigheid.
    Het onderdrukken van de lonen was ook het hoofdargument van de Trojka om de Griekse productiviteit te bevorderen. De meeste economen hadden gewaarschuwd dat dit niet mogelijk was in een Monetaire Unie en in een land dat in recessie verkeerde. Maar het neoliberale credo van Duitsland, maar ook Nederland verlangde deze voor Griekenland rampzalige keuze met het argument dat de productiviteit zou stijgen. De lonen in Griekenland werden tussen 2009 en 2014 het sterkst gekort dan in alle OESO-landen, dus meer dan in Chili of Mexico, meer dan 5% per jaar. Conclusie van OESO. “De scherpe loonmatiging in Griekenland hebben de productiviteit niet verhoogd” zie OECD: http://www.oecd.org/greece/EMO-GRC-EN.pdf
    “De loonverlaging hebben wel aanzienlijke financiële ontbering onder Griekse laagbetaalde werknemers en hun gezinnen veroorzaakt. …Verdere loonverlagingen zijn moeilijk te bereiken en die zouden het aantal werkende armen vergroten, volgens het OESO.
    Om u de schade te verbeelden heb ik 2 grafieken van de OESO -site.
    Daar moet u naar het reële beschikbare inkomen van de gezinnen kijken. Hier de grafiek daarvan voor DUITSLAND, NEDERLAND, GRIEKENLAND:
    http://data.oecd.org/chart/4gb2
    Met deze grafiek van het OECD is het hele Griekse drama te zien. Nadat Griekenland in 2009 in betalingsproblemen kwam, aarzelde Europa te helpen. Speculanten hebben toen binnen een jaar de staatsschuld van Griekenland om miljarden omhoog gedraafd. Maar ook na het “reddingsplan” van de Trojka is de staatsschuld 117,1% in 2008 naar 164% in 2012 en inmiddels hoger dan 175%.
    En hier wat het gezinsinkomen in Griekenland is in vergelijking met Nederland en Duitsland. En gelooft u mij, de boter en de melk, kosten hetzelfde als niet duurder dan in Nederland!
    http://data.oecd.org/chart/4ghu

  20. @Thomai, wat een enorme berg boter op het hoofd, verpakt in misbruikte statistieken en links geleuter.

    Als besteedbaar inkomen laag is, en importprijzen hoog, dan stop je gewoon met importeren en ga je zelf produceren. Stel jezelf eens de vraag: waarom zijn boter en melk minstens even duur in Griekenland als in Nederland? Ik denk dat een eerlijk antwoord zeer verhelderend zal zijn voor je.

  21. @Henk . Persoonlijk gerichte beledigingen in een politieke of maatschappelijke discussie tonen alleen zwakheid van de geest en zijn uiterst triest.
    Het OECD is de meest neutrale en accurate databank op de wereld. Dus niets misbruikte statistieken. Er is geen een econoom of politicus, die het OESO zou aanvallen of achterdocht zou hebben voor zijn professionaliteit. Rechts om of links om. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van 34 landen om sociaal en economisch beleid te bespreken, te bestuderen en te coördineren, en geeft dus geen kleur of politieke voorkeur. De OESO adviseert regeringen, maakt richtlijnen voor economisch beleid en biedt statistieken aan , op zoek naar regels voor de globalisering en de wereldeconomie. Het geeft geen politieke macht en daarom is zijn neutraliteit gewaarborgd. Dus wie hier boter op zijn hoofd heeft, moet u maar zelf uitzoeken. U praat liever met ongefundeerde onzinnige non-argumenten, komt met geen enkel feit maar alleen met onderbuikgevoelens en bovendien besmet u een politieke discussie met persoonlijke aanvallen. Wat pathetisch en niveaulos!
    Dat een failliete staat geen liquiditeit geeft en ook zijn banken niet in staat zijn om aan zijn burgers en vooral aan het Midden en Kleinbedrijf middelen te verschaffen om überhaupt een investering mogelijk te maken, lijkt bij u niet eens op te komen. Dat het vermeende “reddingsplan” in de afgelopen 5 voor het MKB in Griekenland catastrofaal was zijn voor u geen feiten. Nee slechts schuldtoewijzing en kleineren.
    Bestudeerd u maar hoe politici en economen de Grote Depressie in de dertiger jaren hebben proberen aan te pakken, of waarom het Marschallplan werd geimplemteerd, of waarom men in 1953 gekozen heeft om de Duitse vooroorlogse schulden gedeeltelijk kwijt te schelden. Met uw non-argumentatie zou toen niets gedaan moeten worden. Ik verzeker u dat Europa op derdewereldlanden zou lijken. Count your blessings!
    Over uw ongerijmde redenering dat het dalen van import op een magische manier de eigen productie zou bevorderende in een open markt economie en een vrijverkeer van goederen en Monetaire Unie, laat zien dat u niet eens de moeite doet om na te denken. De importen van Griekenland zijn al met 36% gedaald en de eigen economie is met 25% gekrompen.
    Het Griekse schuldendrama was al in 2009 een solvabiliteitsprobleem was en geen liquiditeitsprobleem. Als Europa toen Griekenland wilde helpen, zouden ze de banken en private investeerders, die jarenlang geprofiteerd hadden, vragen om een gedeelte van de schuld kwijt te schelden, zodat deze hanteerbaar werd. Europa moest toen de moed getoond hebben om gedeeltelijk de rekening eindelijk bij de banken leggen, ook als dit gevolgen had, en er moest over gedacht werden hoe een nieuw Europees politiek project op touw gezet kon worden dat niet langer gebukt gaat onder de problemen van het Verdrag van Lissabon. Het probleem is structureel en daar praat niemand over.
    Maar in plaats daarvan hebben ze de bankiers beloond, de hele schuld overgenomen, en Griekenland met nog meer schulden opgezadeld, omdat de schuld is niet in percentage van 117% naar meer dan 175% gestegen met de zogenaamde Trojka – redding, maar ook nominaal gestegen.
    Het was al in 2010 een solvabiliteitsprobleem en geen liquiditeitsprobleem. Daar kun je wel op Griekenland blijven inslaan en een hele bevolking kleineren en treiteren. Ongecontroleerde agressie, die vraagt niet wie of wat vernietigd wordt.
    Maar daarmee heb je van Europa een bankiersclan gemaakt. En zoals banken rekenen ze. Het maakt niet uit of maatregelen onmenselijk zijn en of slachtoffers vallen, belangrijk is dat de rekening opgaat. Rendabiliteitsdenken en het woord democratie wordt tussen haakjes gezet.

  22. @Thomai, Wat een hoop tekst weer. Laat ik me dan maar beperken tot een citaat van de Duitse Sociaal democraat Heinz Kühn: “Politici gebruiken statistieken zoals dronken kerels lantarenpalen: niet ter verlichting maar als stut.”

  23. Als u geen tekst en statistieken wilt lezen, dan kunt u ook naar de armenwijiken in Athene gaan of in Thessaloniki. Ik geef u het adres van mijn zus, gevallen uit de oude goede middenstand, die zonder inkomsten, zonder verzekering depressief in een woninkje leeft, die wij als familie met moeite bekostigen omdat zij anders een zwerfer wordt. Een dame 58 jaar oud die alles kwijt is geraakt en echt niets meer heeft. € O inkomsten, niets om te eten. Wel met een belastingschuld van € 8000 en een schuld aan sociale uitgaven van €20000 en een beslaglegging van haar huis vanwege faillisement van haar oude winkel. Of ik kan u het adres geven van het 12 jarig zoontje en zijn 90 jarige oma van mijn beste vriend geven, die zelfmoord geeft gepleegd, omdat hij de deurwaarders niet meer aankon en zijn reparatiewinkel in beslag werd genomen. Hij werkte vanaf zijn 14, de reparatiewinkel had hij 30 jaar en werkte minimaal 6 dagen in de week, 12 uur per dag. Gaat u kijken, u begrijpt niet dat we het hier om een humanitaire crisis gaat. Dat is wat de statisiteken laten zien. Daarom vraagt Syriza bv. voor de allerarmsten de belastingschuld in 100 termijnen te laten betalen. De mensen hebben echt niets! Gaat u maar naar de LAIKI en kijkt u hoeveel mensen wachten om uit de vuilnis eten te halen. Omas en opas, moeders met kinderen.

  24. @Thomai, ik ken de verhalen. Het is niet voor niets dat ik met mijn schoonfamilie iedere maand het pensioen van de oom en tante van mijn echtgenote aanvul.

    En ik weet ook hoe de vader en oom van mij echtgenote (die in Nederland en België in de mijnen en later in de bouw etc. gewerkt hebben) volledig van hun spaargeld zijn afgeholpen door hun vader en broers die in Griekenland gebleven zijn.

    Ik ken dus uit eigen ervaring de twee gezichten van Griekenland: warme, hardwerkende mensen en protserige parasieten.

  25. Beste Thomai Diamanti,

    1. “Melk kost in Gr iekenland evenveel als in Nederland”

    Neen, melk (en riist en ALLE andere voedingswaren -zie later-) kosten in Griekenland MEER DAN HET DUBBELE dan in Nederland, België, Duitsland)
    Vergelijk gewoon eens de prijzen van exact dezelfde produkten in Lidl Griekenland en Lidl België.

    Al ooit het woord KARTEL gehoord ?

    2. Het is toch zonder meer duidelijk dat, als de Griekse lonen dalen, de Griekse exportproducten goedkoper moeten worden.
    Of willen de Grieken een zodanig grote winstmarge nemen dat zelfs dan hun exportproducten te hoog geprijsd worden ?

    3. Ik ken niet de exacte definitie van de loongegevens die je geeft (en dit wil niet zeggen dat over de exactheid
    twijfel). Juist daarom durf ik mij niet wagen er gevolgen uit te trekken.
    Wanneer ik dan beweer dat de Griekse lonen, tussen 2001 en 2009, VERDUBBELD zijn, dan doe ik dit gewoon op de lonen die uitbetaald werden in Rhodos.
    Trouwens, het gaat wel degelijk over GEMIDDELDE lonen en met GEMIDDELD kan je veel beweren.
    Als we hier in België met vier personen rond een tafel zitten zou je kunnen beweren dat daar een Chinees moet bij zitten, wan t, GEMIDDELD, zijn er op vier mensen één Chinees op onze aardbol.

    4. Ik denk dan ook dat de huidige toestand van Griekenland niet kan verklaard worden door ingrepen van buitenuit.
    Denk aan volgende : “Als iedereen veegt voor zijn eigen deur zal de straat er mooi uitzien.

  26. Helemaal eens met wat Thomai schrijft. Prima analyses en helder verwoord! Merkwaardig dat de reguliere journalistiek weinig of geen oog heeft voor de werkelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *