Van alle Europeanen hebben de Grieken het minste vertrouwen in hun politici. Geen ander Europees volk voelt zich zo verraden door zijn eigen leiders. Ongeveer een jaar geleden leek er een omwenteling op til om dat tij te keren, maar ondertussen kunnen we zeggen dat Alexis Tsipras zich bij het lijstje heeft gevoegd van politici die teleur stellen.

Maar ik wil het niet over politiek hebben, maar wel over de Griekse media. Wie in Griekenland de televisie aan zet, zal het al wel snel begrijpen: de televisiezenders zijn allemaal al lang failliet. Het enige wat er nog op de Griekse buis te zien is, zijn eindeloze herhaling van flauwe series, eindeloze herhaling van Griekse zwart-wit films waar de protagonisten op het eind allemaal met elkaar in het huwelijk treden, ochtendshows van een undergroundgehalte dat zijn weerga niet kent, en kookprogramma’s. Als de zenders nieuws brengen, dan is dat meestal een eindeloze politieke analyse, met verschillende “analysten” en af en toe een politicus. Een reportage, een diepgravend stuk, zelfs nog maar gewoon een opname gaan maken buiten de twee grote steden, daar lijkt geen budget of interesse voor te zijn. Toen de SYRIZA-regering de openbare zender ERT terug opende, had ik nog ergens de hoop dat er daar misschien iets meer te zien zou zijn. Toegegeven, we hebben geen ochtendshows met geblondeerde bimbo’s, en ook geen kookprogramma’s, maar ook op de openbare zender moeten we het doen met herhaling en met nieuwsuitzendingen die ondermaats zijn. We krijgen nu wel af en toe oude Russische films te zien.

Ik betrap ERT er al wel eens op, dat er aan gekleurde berichtgeving wordt gedaan, maar dat zien we op de andere zenders, in handen van de beruchte oligarchen, uiteraard ook. Allemaal een beetje teleurstellend. Maar ERT misleidt de bevolking nog niet. Wat niet kan worden gezegd van de andere zenders (ik breng u graag de grafieken van de propaganda in herinnering). Dat deed de privézender MEGA deze zomer wel, toen er werd bericht over de capital controls. In een nieuwsbericht werd een foto genomen van een roddelblad, waarbij je een oudere vrouw ziet die haar vriendin lijkt te beschermen wanneer ze geld uit de ATM aan het halen is. Volgens MEGA is dat een beeld dat in de straten van Athene kon worden gezien, nadat de regering Tsipras de capital controls had ingesteld. Oudjes zijn  bang dat ze beroofd worden. Een paar korte geknipte uitspraken van mensen in de straat, worden in de montage geplakt, om het geheel geloofwaardig te maken.

giagia2Online werd al gauw meewarig gedaan over de belabberde kwaliteit van het nieuws van MEGA: Griekse bloggers hadden ontdekt dat de foto afkomstig was van een website uit Zuid-Afrika, en de foto was online geplaatst in 2012. Nu is het in deze social media tijden altijd wel uitkijken welke foto’s je voor waar moet aannemen, maar de redacteuren van MEGA hadden gewoon even in de straten kunnen rondlopen om te zien dat alles rustig was.

Hoewel, dat was wellicht niet het beeld dat ze wilden geven. De nieuwsberichten lijken er veeleer op gericht te zijn om de mensen angst aan te jagen. Waar ze gelukkig hoe langer hoe minder in slagen.

De Nationale Raad voor Radio en Televisie heeft zich over de kwestie gebogen en heeft besloten dat MEGA voor deze foute berichtgeving een boete van 20.000 euro moet betalen. Al bij al nog een milde straf.

Mij werd deze zomer ook gevraagd of er geen lange rijen aan de ATM’s stonden, maar dat was zeker niet het geval, of althans niet in de mate als werd verwacht. Wat was er dan wel te zien in de Atheense straten? Dit.

Greece2015
 Greece20152

One thought on “Televisiezender beboet voor verspreiden van foute informatie

  1. misschien was het in athene niet het geval i n elk geval hier in nafpaktos waren e rwerkelijk zeer lange wachttijden aan de atm en in de banken en postkantoren , veel mensen hier in nafpaktos hadden geen kaart 0. Nu hebben ze wel kaarten maar ze zijn n nog steeds niet erg gerust met geld uit de muur te halen. Anderzijds werd hier ook reeds enkele l malen geld gestolen op straat nadat ze geld afgehaald hadden n doe ze geld afgehaald hadden. Zelfs moet men momenteel oppassen als men boodschhappen doe in de supermartkt and wacht op een taxi want de boodschappassentassen kun nen gestolen worden, dit gebeurde zelfs met een kennis van mij

    In de periode van de uitbetaling van de pensioenen gaan mensen hier wel vanaf 6 uur aan d e bank staan wachten om hun 420 euro te nemen. Nafpaktos is natuurlijk eenkleine stad, maar we hebben toch vijf banken. Enkele banken zijn dicht of overgenomen door andere banken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *