Far West

Dat Griekenland niet het beloofde land is voor immigranten, is wel duidelijk. Het land is niet voorzien op een grote toevloed en weet niet goed wat het er mee aan moet. Nochtans zijn er wel een groot aantal inwijkelingen (illegaal meestal) die toch wel werk vinden, voornamelijk in de land- en tuinbouw. Meestal gaat het om slechtbetaalde jobs die de Grieken zelf niet langer meer willen doen.

Laten we als voorbeeld het dorpje Nea Manolada nemen, een klein dorp in het westen van de Peloponnesos, in de prefectuur Ilias, die 2 jaar geleden zwaar getroffen is door de bosbranden. Het dorpje is gekend vanwege zijn aarbeien (bijna 90% van de aardbeien in Griekenland komt van Nea Manolada). Vorig jaar kwam het dorp al eens in het nieuws toen een groep van SYRIZA-leden een bezoek bracht en zag dat immgranten er in benarde omstandigheden moesten zien te overleven. Ze werden ondergebracht in hokken met matrassen en kregen voor hun hard labeur 25€ of minder per dag. Een paar dagen later braken er problemen uit toen de immigranten een opslag van 3€ eisten en die niet meteen kregen. De productie van het “rode goud” (zoals de aardbeien in Nea Manolada worden genoemd) lag 4 dagen stil. Uiteindelijk kregen de immigranten hun opslag. Kathimerini heeft er vorig jaar over bericht.

Wat er vandaag in Nea Manolada is gebeurd, is wel een graad erger. Een aantal immigranten had een aantal schapen gestolen en opgegeten (ik kan me voorstellen dat ze daar honger lijden). Ze werden blijkbaar betrapt door de locale bewoners en “als voorbeeld” vastgebonden achter bromfietsen gehangen en zo door het centrum van het dorp gesleept.

7 thoughts on “Far West

  1. @Bruno, wel meer dan 1 graad erger… echte beesten (die OP de brommers wel te verstaan); en beesten horen in kooien.

  2. Pijnlijk dat in deze tijd nog zulke geplogenheden gebeuren.Stelen van veestapel komt overal als zwaar vergrijp aan maar toch moeilijk slikbaar in een Europees land .Inderdaad Far West !(:

  3. Wat vreselijk, bijna niet voor te stellen. Zijn de lokale ‘revanchisten’ ook bestraft voor deze daad, die toch zeker tegen de rechten van de mens is?
    Maar inderdaad, er is in Gr totaal geen mededogen met (vaak illegale) immigranten, terwijl ze inderdaad vrijwel overal het werk doen dat Grieken niet meer willen.
    Ik ben daar een paar weken geleden geweest in de nabijheid van dit dorp en zag ze overal in de tuinbouw hard werken, ook midden op de (hete) middagen. Onder meer ook in de meloenenteelt.

  4. Genoeg om je zin in aardbeien en meloenen resoluut te verliezen,nietwaar @Corry?
    Gisteravond kwam het zo ‘terloops’ op het TV nieuws en m’n man keek me aan .Er kwam zoiets opduiken als verhalen over het gedrag van Turken in Smyrna die de griekse bisschop bij de baard aan de staart van een paard gebonden hadden en hem door de stad sleurden .

  5. Blijkt dat het voorval dinsdag al gebeurd is. Zowel de Grieken als de immigranten zijn opgepakt. Het nieuwsbericht (in het Grieks) is hier te volgen. Blijkt dat er 3 keer meer immigranten in Nea Manolada wonen, dan Grieken. Een gezonde toestand lijkt me dat niet te zijn.
    http://www.skai.gr/player/tv/?mmid=101745

  6. Je reinste slavernij.
    Deep South zou ik zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *