Moderne slavernij in Nea Manolada

Bloedaardbeien

Bloedaardbeien

Al jaren draait de Griekse land- en tuinbouw op de goedkope arbeid van de legale en illegale immigranten. Ga je bijvoorbeeld naar Marathon, zowat de groenten- en fruitschuur van Attica, dan zie je daar overal op straat Indiërs, Pakistani’s en Bangladeshi’s. Ze werken op het land tegen een hongerloontje, in de hoop om genoeg geld te verdienen voor de mensensmokkelaars die hen dan naar Italië of verder binnen Europa proberen te brengen.

Ook elders in Griekenland werken nog steeds heel wat immigranten op het land. Zij doen het werk dat de meeste Grieken (nog) niet willen doen, en de werkgevers verkiezen natuurlijk ook deze immigranten. De meeste werkgevers betalen geen sociale bijdragen en houden de lonen zo miniem mogelijk. Het is een systeem van uitbuiting dat al meer dan een decennium aan de gang is, en waar vanuit de overheid weinig aan wordt gedaan.

Migranten beschoten in Nea Manolada

Migranten beschoten in Nea Manolada

Tot er af en toe iets gebeurt dat de publieke opinie wakker schudt. Zoals gisteren, in Nea Manolada, niet ver van de “heilige grond” van Olympia. Zo wat 200 Bangladeshi’s, die in de aarbeienpluk werken, kwamen de straat op omdat ze al 6 maanden niet meer waren betaald voor hun werk. Ze eisten hun loon. Het kwam tot een ernstig dispuut met de voormannen, zeg maar de ploegbazen, en naar verluidt zou minstens één van hen een karabijn hebben gegrepen en op de Bangladeshi’s zijn beginnen schieten. Zeker 20 mensen zijn daarbij gewond geraakt, gelukkig niet levensgevaarlijk, en zijn naar de ziekenhuizen van Patras en Pyrgos overgebracht.

De eigenaar van het landbouwbedrijf is opgepakt, en de politie is nog op zoek naar de schutter(s) – op dit moment zouden twee verdachten zijn opgepakt. Het voorval is schokkend en roept afschuw op bij vele mensen, maar het is niet de eerste keer dat Nea Manolada in het nieuws komt op deze manier. U herinnert zich misschien mijn post nog van 3 jaar geleden, toen een immigrant die op het land werkte, was vastgenomen door de dorpsbewoners, met zijn hoofd door een autoruit werd geslagen en nadien achter een motorfiets werd gebonden en door het dorp werd gesleurd in pure far west stijl.

Ik overdrijf zeker niet als in Nea Manolada de mensenrechten regelmatig worden geschonden.

Het feit dat Nea Manolada steeds weer op deze manier in het nieuws komt, wijst er op dat er vanuit de overheid gewoon niets wordt ondernomen om de situatie van de immigranten in het dorp te verbeteren. Niemand gaat me vertellen dat dit niet in verband kan worden gebracht met het feit dat de regering het racistische geweld van Gouden Dageraad gedoogt. Dit geeft deze lieden het gevoel dat hen toch niets zal worden gedaan en dat immigranten in dit land zo goed als geen rechten hebben. Dat laatste kan wel kloppen, want ik heb ooit bij de voorbereiding voor een reportage gevraagd wie er binnen de regering verantwoordelijk is voor de migrantenproblematiek. Het antwoord dat ik kreeg, was letterlijk “huh?”.

In de traditionele media wordt vandaag melding gemaakt van het voorval in Nea Manolada, maar er wordt toch meer aandacht besteed aan de ontploffing van het mestfabriek in Texas, de ricinebrief aan een Amerikaans parlementslid en de bomaanslag in Boston.

Binnen de sociale media beweegt er wel heel wat. Er wordt opgeroepen tot een boycott van aardbeien van Nea Manolada op twitter en facebook. En voor u denkt dat deze boycott beperkt zal blijven tot Griekenland: het landbouwbedrijf waarvan de eigenaar is opgepakt, voert ook aardbeien uit naar Belgische en Nederlandse supermarkten.

vangelatos

15 thoughts on “Moderne slavernij in Nea Manolada

 1. In Timpaki (zuiden van Kreta – Messara) staan elke morgen groepjes mannen én vrouwen, meestal Pakistani, te wachten in de hoofdstraat. Af en toe komen er Grieken in pick ups langsgereden die er een aantal uitpikken om te gaan werken in de vele groenten serres in die streek. Overdag zie je geen Paki’s meer. Sommigen zijn gaan werken, de anderen verschuilen zich thuis (?). Enkel zie je nog wat Grieken die op een terras met hun komboloi zwaaiend bij een frappé zich zitten af te vragen hoe het land in zo’n miserabele toestand is terechtgekomen en wie ze de schuld kunnen geven. Want Grieken en verantwoordelijkheid, ho maar ! Ik heb er via een Griekse bouwondernemer wat klusjes aan mijn woning laten uitvoeren. Er waren 4 werklui: 1 Paki, 2 Roemenen en 1 Griek. Die laatste hield het na 3 uur al bekeken en was foetsie. De 3 anderen deden de job zoals het hoorde. Heb gezien wat ze betaald kregen:
  €25/dag voor 8 uur werken, daar waar € 63/dag werd aangerekend door de Griek. Leuk verdiend, toch ?

 2. En Gouden Dageraad maar tekeer gaan dat de vreemdelingen het werk afpakken van de Grieken!

 3. @Djuul, in Tymbaki val dat nog mee, je moet maar eens zien wat er in Gra Ligia en omgeving langs de kant staat te wachten. En ik spreek dan over 2005 en 2006.
  BTW, die Griekse bouwondernemer , is dat niet toevalling ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ ofte Charalampakis uit Tymbaki,daar heb ik nog een eitje mee te pellen en geen paaseitje.

 4. Vreselijk. Het ergert mij in toenemende mate dat dit niet wordt aangepakt. Zonder te willen generaliseren ergert het me ook dat ook nog te veel Grieken in de slachtofferrol blijven hangen. En ondertussen de Gouden Kameraad maar groeien. Ik hoop dat sociale media iets kunnen uithalen met zo’n boycot.

 5. @djuul ik wil niet advocaat van de duivel spelen maar je schrijft overdag zie je dan geen Pakistanen op straat, ik kan met toch niet voorstellen dat de anderen zich verschuilen alsof ze voor hun leven vrezen… op Kreta toch niet…

  en dan de andere Grieken op terras met hun frappe die zich afvragen hoe het zo ver is kunnen komen zij zijn toch niet de enigen ik en jij vragen ons dat toch ook af…en zij zullen zich ook wel ergens mee bezig houden om in leven te blijven of niet ?

  en dan wat de Griekse arbeider betreft ik keur niet goed wat hij gedaan heeft maar stel u een voor om met 3 mensen te werken wat mss de taal nog niet eens spreken mss dat hij het daarom afgetrapt heeft …

 6. Vreemdelingen pakken ons werk af, voor dat almoes gaan we niet werken, de sukkelaars zoeken een beter leven, waarom zijn er voedselbedelingen in Athene wanneer er blijkbaar werk genoeg is?
  Allemaal redenen om elkaar te bestoken met hatelijke opmerkingen.
  Voor mij één grote schuldige, een bestuur dat dit toelaat.
  Vrouwe Justitia blijkt in deze zaken haar blinddoek als nuttig werkinstrument te gebruiken. En niet alleen in Griekenland. Onder het plasticdak van de Zuidspaanse serres waan je je in hartje Afrika.
  En gebruik nu niet het argument dat we in het noorden alles aan de laagste prijs willen. Wanneer de prijzen morgen verdubbelen, zullen de paria’s geen cent meer ontvangen.

 7. Absoluut mee eens @Penimeni. Je spreekt nog in vleiende bewoordingen, want je kunt die met moeite nog “bestuur” noemen.
  Ze zijn zich al jaren bewust van de problemen en er is nooit wat aan gedaan. Nu hoor je overal ronkende verklaringen, maar het gaat gewoon nergens toe leiden.
  Het enige wat we zien, is dat die arme lui in het ziekenhuis worden opgepakt omdat ze geen papieren hebben.

 8. Vreselijk om dit te moeten constateren, echt vreselijk. Wat doen wij elkaar aan op deze aardkloot? Het is misschien erg kort door de bocht, maar in het beginsel is dit te wijten aan het corrupte financiële systeem. Ik leg uit…

  Als samenleving zijn wij voor Euro’s in de basis afhankelijk van commerciële banken. Wanneer wij zelf Euro’s maken is dat valsmunterij. Maar banken geven het geld niet weg, daar moet rente over betaald worden. Dat rente funest is voor een gezonde economische samenleving wil ik met een simpel voorbeeld illustreren.

  We hebben een samenleving van 10 personen. Een bakker, visboer, dokter, leraar, etc. Van hogerhand is bepaald dat de Euro het betaalmiddel is en deze wordt door de commerciële bank uitgegeven. Maar de bank doet dit niet gratis, nee daar moet 10% rente over worden betaald per jaar. Om met elkaar handel te kunnen drijven krijgen we allemaal voor een jaar €100,- te leen. We gaan intensief met elkaar handelen en na een jaar klopt de bank bij ons aan. De bank wil graag lening + rente incasseren. Ofwel in totaal moet er €1000 + €100 terug komen.

  Dit kan niet!

  Wij hadden met z’n allen maar €1000 gekregen en mogen zelf geen Euro’s maken. Wij kunnen dus onmogelijk de €100 rente betalen! Wat gaan we doen?

  Het is ieder voor zich en door middel van criminaliteit (o.a. moderne slavernij) probeert ieder €110 bij elkaar te “stelen” en zo de bank terug te betalen.

  We gaan allemaal met de oorspronkelijke €100 naar de bank en lenen €10 bij. Daarmee betalen we de hoofdsom en de rente af. We gaan dus lenen om leningen af te betalen. Daarmee is het piramidespel van de banken in gang gezet. Ergens houdt het op, dan stort het kaartenhuis in elkaar. Maar nu nog niet, nu laten we liever mensen als slaven voor ons werken om zodoende de verplichtingen jegens de bank te kunnen voldoen.

  Het is triest, heel triest…

 9. Er is gewoon geen overheid hier, geen controles, geen duidelijk signaal naar burgers over wat wel of niet toelaatbaar is, geen voorbeeld en geen bestraffing.
  Het enige wat volgens mij nog wel indruk maakt is dat ‘de beelden de hele wereld over gaan’, dus men schaamt zich voor wat er in het buitenland over ons gedacht wordt.

 10. Inderdaad @Bea, nu staan al die politici verklaringen af te steken op televisie, met die arme immigranten op de achtergrond. Maar toen SYRIZA in 2008 in het parlement al gewag maakte van de hele toestand, werd er niets gedaan. En de schutters zijn nog steeds niet gevat. Dat zal ook niet gebeuren. Men zal wachten tot de belangstelling uit het buitenland wegebt, en dan sterft de hele zaak een stille dood.

 11. En wat ik vergat te zeggen is dat niet alleen die aardbeientelers gestraft moeten worden, maar ook de locale ambtenaren die deze praktijken zoveel jaren hebben toegestaan hun ontslag zouden moeten krijgen en vervangen worden door een nieuwe generatie jonge ambtenaren.

  Maar ja, daar zijn dan weer onderzoekscommissies voor nodig……

 12. Volledig akkoord Bea.

  @ Bruno, ik heb die verklaringen van GD ook gehoord … helaas …

 13. @ Frits:
  Het probleem dat jij beschrijft gaat alleen op als in de keten te weinig waarde wordt gecreëerd.

  Stel: de visser zou vis vangen en die vis verkopen met € 100 winst. Met dat geld kan hij de rest inhuren, die daarmee geld verdienen om de rente te kunnen betalen. Inderdaad wordt de bank rijker, maar de rest wordt niet armer.

  Maar wat nu als de visser de helft van zijn tijd op een terras met zijn komboloi zwaaiend bij een frappé zit? Hij verdient daarmee te weinig om de rest in te huren, maar lost dat op door de prijs van zijn vis te verhogen. De rest is daardoor meer kwijt aan voedsel. Zij hebben daardoor de keuze tussen (1) minder te eten, (2) zelf te gaan vissen of (3) meer te lenen van de bank en daardoor een problematische schuld op te bouwen.

  De eerste 2 alternatieven is afgelopen jaren niet voor gekozen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.