Wanneer je het niet eens bent met de beslissing van de scheidsrechter

Afgelopen week kon de wereld kennis maken met de nieuwste oligarch uit de Griekse voetbalwereld: Ivan Savvidis. De eigenaar van de voetbalploeg PAOK uit Thessaloniki was het niet eens met een beslissing van de scheidsrechter die in de 90ste minuut van het duel met AEK (in handen van die andere oligarch Melissanidis) een doelpunt van PAOK afkeurde wegens buitenspel. Savvidis stormde het veld op en leek aanstalten te maken om naar iets te grijpen in zijn broeksriem wat op een pistool leek. Sommigen probeerden nog te zeggen dat het een mobiele telefoon was, anderen hadden het over een waterpistool. Maar aan de onrustige reactie te zien van de kleerkasten die de oligarch begeleidden, ging het toch om een pistool.

Hoewel de oligarch een vergunning heeft om een wapen te dragen, verwacht je toch niet dat hij er mee op een scheidsrechter afstormt en hem zegt “you’re finished”. En je verwacht ook op zijn minst een reactie van de politie. Die kwam er niet. Savvidis kon gewoon als een heer het stadion uit wandelen en is ondertussen spoorloos. Hij werd niet opgeroepen om voor de politie of de rechter te verschijnen. Er is niet 1 reactie geweest van plaatselijke politici die het gedrag afkeuren.

Minister van Financiën Tsakalotos in de loge van PAOK, samen met voorzitter Savvidis

Nee, er is enkel een reactie geweest van oppositieleider Mitsotakis die in de internationale media zegt dat de nieuwe oligarchen hem niet zinnen (de oude zijn blijkbaar wel ok, want de oligarch Marinakis is koumbaros – getuige op het huwelijk – van Dora Bakoyianni, de zus van Mitsotakis, en diens man Isidoros Kouvelos). Die staan volgens hem namelijk erg goed bij de huidige regering. Foto’s waarop minister van Financiën in de loge van PAOK staat samen met Savvidis, zouden daar kunnen op wijzen. Savvidis is ook iemand die erg veel investeringen aan het maken is in Griekenland, en die dus de huidige regering zou kunnen helpen door te tonen dat Griekenland weer open is voor business. Maar wat voor business? Het ziet er in ieder geval een beetje verwarrend uit, want SYRIZA zei in de oppositie nog dat de partij er alles zou aan doen om de oligarchen aan te pakken. Nog een belofte die de partij niet weet na te komen.

Laten we eens kijken wie die Ivan Savvidis is en hoe lang hij al actief is in Griekenland. Ondanks zijn Grieks klinkende familienaam, is Savvidis geen Griek. Ivan Ignatyevich Savvidis is geboren in Georgië (weliswaar is zijn familie van Griekse komaf) en is steenrijk geworden in Rusland. Hij heeft hele goede contacten met Vladimir Putin, wat duidelijk blijkt uit de foto’s op zijn persoonlijke website.

In 2012, onder premier Samaras, strijkt de man neer in Griekenland om de voetbalploeg PAOK van het faillisement te redden. Een jaar later koopt Savvidis het luxehotel Macedonia Palace in Thessaloniki. Het hotel stond op de rand van het bankroet, Savvidis werd binnengehaald als redder die ook nog eens een heleboel arbeidsplaatsen wist te redden. Een zwak Griekenland, op de knieën gebracht door een zwaar bezuinigingsbeleid, is een gemakkelijke prooi voor een rijke oligarch.

In 2014 krijgt de man de Griekse nationaliteit terug (hij had die al een keer gekregen omdat hij afstammeling was van een Griekse familie die naar de USSR was gevlucht, maar hij had ze nadien afgewezen om lid van de Doema te worden) wegens het bewijzen van grote diensten ten voordele van de Griekse staat.

Vervolgens neemt Savvidis met zijn groep Donskoy Tabak het tabaksbedrijf SEKAP over met 172 werknemers voor 5 miljoen euro. In Rusland heeft de man fortuin gemaakt in de tabaksindustrie, dus het is niet meer dan logisch dat hij op die manier ook in Griekenland een voet aan grond probeert te krijgen. Ook SEKAP stond op de rand van het bankroet. Probleem: het bedrijf had diverse douaneovertredingen gedaan in 2008 (vijf jaar voor Savvidis het bedrijf overneemt), en Savvidis wordt daarover ingelicht in 2016. Bleek dat het bedrijf nog een uitstaande boete van 38 miljoen (10 miljoen boete, 28 miljoen maankosten) euro had, wat voordien niet geweten was. Savvidis probeert de boete te ontlopen en de overheid schijnt hem daarbij te helpen: je wil namelijk een investeerder niet wegjagen, nietwaar? In april 2017 Рde boetes zijn ondertussen opgelopen tot 44 miljoen euro Рloodst de SYRIZA-regering een amendement door het parlement waarbij bedrijven die geprivatiseerd worden en in handen van priv̩personen komen, vrijgesteld worden van boetes wegens smokkel, wanneer die boetes ontstaan zijn tijdens de periode dat het bedrijf nog in overheidshanden was. Op dat moment begint de indruk te leven dat Tsipras en de zijnen Savvidis een hand boven het hoofd houden. Savvidis zelf speelt het spel mee en heeft ooit in een interview gezegd dat Tsipras de enige is die voor een stabiel regime zorgt. Meer nog: Tsipras doet hem aan Putin denken.

Even tussen haakjes: Donskoy Tabak heeft SEKAP afgelopen vrijdag verkocht aan de Japanse groep JTI (Japan Tobacco Inc.).

Kiest Savvidis de kant van SYRIZA? Zo eenvoudig ligt het wellicht niet. Hij is sluw genoeg om in te zien dat hij alle politieke strekkingen te vriend moet houden. Zijn nichtje is getrouwd met de voormalig algemeen secretaris van Nea Dimokratia.

In april 2017 neemt Savvidis een meerderheid (59,2 %) van de aandelen van de waterbottelarij Souroti over. Souroti is een van de grootste sponsors van de Griekse eerste voetbalklasse. Misschien ook een reden om niet achter de man aan te gaan? Savvidis is eveneens eigenaar van de televisiezender Epsilon die ondertussen in heel Griekenland mag uitzenden. Niet dat er op de zender iets te zien is: het gaat meestal om goedkope reality-tv of oude films. Maar indien nodig, kan de oligarch in de Griekse huiskamers komen. De man is eveneens sinds 2017 eigenaar van de krant Imerisia (gekocht voor 580.000 euro) en van de krant Ethnos (3 miljoen euro).

Savvidis zit verder ook nog in een consortium dat een paar maanden geleden de haven van Thessaloniki opgekocht heeft. Die haven moest worden geprivatiseerd onder druk van de geldschieters. 231,92 miljoen euro heeft het consortium neergeteld voor 67% van de haven van de tweede grootste stad van Griekenland. Een prikje. Savvidis is verder nog eigenaar van een heleboel strandresorts in Noord-Griekenland en van heel wat vastgoed in Thessaloniki.

Savvidis en familie worden gelauwerd op deze muurschuldering van een kerk in Kilkis die met geld van de oligarch is gebouwd.

Savvidis is er verder ook in geslaagd om de steun van de machtige Griekse kerk te krijgen door fondsen te voorzien om oude kerkgebouwen en religieuze bouwwerken te restaureren. Hij heeft ook veel geld opzij gezet voor de bouw van nieuwe kerken op de monnikenberg Athos (u nog bekend van het Vatopedi-schandaal).

Savvidis wordt als een weldoener gezien in Noord-Griekenland, en in een periode waarin veel Grieken zich in de steek gelaten voelen door Europa, vinden ze het helemaal niet erg dat iemand die goede banden heeft met Rusland, een dergelijke invloed uitoefent in Griekenland.

Nog even ter afsluiting: het is niet de eerste keer dat er sprake is van een Grieks clubleider die met een vuurwapen dreigt tijdens een voetbalwedstrijd. In oktober 1985, in een wedstrijd tussen Panathinaikos en Turijn, stormt de eigenaar van Panathinaikos Giorgos Vardinoyiannis (lid van een oude oligarchenfamilie) de scheidsrechterkamer binnen en bedreigt de scheidsrechter met een wapen. Vardinoyiannis werd 4 jaar van de voetbalvelden verbannen en moest een boete van 6,5 miljoen euro betalen.

NB: het petje dat Savvidis draagt op de foto boven dit stuk (opschrift: Ivan de Verschrikkelijke), is te krijgen in de winkel van de voetbalploeg PAOK.

3 thoughts on “Ivan “De Verschrikkelijke” Savvidis – de nieuwe oligarch

  1. Lekker manneke dus…en Tsipras c.s. hebben zich aardig in dezelfde nesten gewerkt als al zijn voorgangers. What’s new…

  2. Oligarchen zijn oligarchen, maar of deze nu zoveel erger is dan de rest?

    Noord-Griekenland heeft vooral onthouden dat hij een belangrijke rol speelde bij het herstel van de viering van het kloosterfeest op 15 augustus in “het” Pontische klooster Panagia Soumelá bij Matsoúka (Sümela Manastırı, Maçka, Karadeniz Bölgesi), waar de monniken in 1922-1923 verdreven waren, om uiteindelijk neer te strijken in 591 32 Kastaniá, bij Veria.
    Faut le faire, dan nog met Erdogan aan de macht. Daar kan geen gift aan Agion Oros tegenop.

    PS: In de nasleep daarvan heeft de (islamitische) burgemeester van Maçka in de Turkse pers trouwens recent aangekondigd dat de twee andere Pontisch-Griekse kloosters van Vazelon en Ag. Georgios Peristereotas (Kuştul Manastırı) ook volledig zouden hersteld worden.

  3. Erger is hij niet. Het is gewoon van hetzelfde laken een pak. En ook deze oligarch weet hoe hij de publieke opinie moet bespelen om met dit soort praktijken weg te komen: de kerk te vriend houden en voetbalsupporters aan je zijde krijgen. Afgelopen week waren er al kreten te horen van aanhangers van PAOK die Savvidis “tot de dood” zullen steunen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *