Enkel in Griekenland

Velen onder u hebben wellicht gehoord van het Vatopedi-schandaal, waarbij een klooster op de Athos-berg de Griekse staat zowat 100 miljoen lichter maakte. Een uitgebreide beschrijving van de zaak vindt u hier. Naar het schijnt zou alles wettelijk zijn gebeurd (wat toenmalig minister Georgos Voulgarakis, wiens vrouw de notaris in de zaak was, de onsterfelijke uitspraak ontlokte: wat wettelijk is, is ethisch).

De nieuwe regering, die in oktober aan de macht kwam, zou de hele zaak gaan onderzoeken. Een tijdje geleden is er een speciale onderzoekscommissie ingesteld, die moet nagaan wat er precies is gebeurd, en hoe de Griekse staat zo veel geld kon verliezen. De Commissie is al een tijdje aan het werk, maar pas vandaag werd duidelijk dat het Vatopedi-dossier zoek is.

Het dossier werd bijgehouden door een kaderlid op het Ministerie van Landbouw. Haar naam kwam in het gedrang toen het schandaal openbaar werd. Ze werd daarom op pensioen gestuurd, en nu blijkt dat ze het dossier gewoon mee naar huis heeft genomen, “om zichzelf te beschermen”. Kan dus allemaal zo maar, en er is geen enkele digitale kopie van de papieren.

De nieuwe minister van Landbouw gaat nu “actie ondernemen”. Αμάν!

11 thoughts on “Enkel in Griekenland

  1. LOOOOL – dat is dus ook een schandaal dat is “opgelost”. O N G E L O F E L I J K!

  2. Net gelezen op de website van De Standaard: het Griekse Rekenhof vordert de lonen terug van de ambtenaren die gedurende de jongste 6 jaar meer dan € 6 090 NETTO PER MAAND verdienden! Ik begin zo een vermoeden te krijgen waar een deel van die EU-steun naartoe is gegaan… 🙁

  3. @Josee, vorige week circuleerde er een mail met daarin de lonen van enkele “journalisten” (ik hou het hardnekking bij die aanhalingstekens) bij de openbare omroep. De best betaalden kregen daar tot 324.000 EUR per jaar. Betaald door de Griekse belastingbetaler, uiteraard.
    Daar bovenop kregen ze ook nog eens politiebegeleiding, want ze waren VIPs en die moeten worden beschermd door politieagenten die zelf 650 EUR per maand verdienen.
    Pas als er een einde komt aan dergelijke schandalige praktijken, zal het Griekse volk bereid zijn om ZIJN steentje bij te dragen. Tot dan, zal het betogingen en stakingen regenen.

  4. aktie ondernemen ??Poios?? I Batzeli???
    kala!!! ,eine pou mou aresei san gynaika,alloios tha sou lega ti skeftome gia to ti tha kanei.

  5. Ik vind dat al die nieuwe maatregelen , iets weghebben van ‘ kruimels van de tafel vergaren’ . Terwijl het gewone volk het zwaar zal aanvoelen , gaan die slokoppen gewoon vrijuit .
    En terugvordering van uitbetaalde ‘wedden’ , schijnt me ook ietwat irreeel . Het land zit diep in de put en toch zie je nog van die gekke uitgaven doorgaan . In de berg is er hier een kleine busterminal waar ze een touchscreen aangebracht hebben aan een verlaten kiosk .Het geeft infos over Volos . De paar oudjes die daar opstappen weten niet wat dat ‘ding’ is en daarbij kennen ze de stad en hebben geen inlichtingen nodig. Ik vraag me af hoeveel schermen ze zo geplaatst hebben . Ook een ware uitdaging voor vandalen . Als die er lucht van krijgen , wordt het feest . Kans dan om er weer nieuwe te installeren en commissies op te strijken .

  6. ha Jenny, zo ken ik er nog 1: ik ging vorige week een vriend opzoeken in Varibombi; heel de wijk stond vol verkeersborden met een plastieken zak op; bleek dat de aannemer een vriend was van de burgemeester en een contract had gekregen voor een honderdtal verkeersborden. Alleen: het verkeersplan was helemaal niet goedgekeurd, zodat er zakken over moesten. Maar dat is al maanden zo, en enkele zakken waren er al afgewaaid, zodat je nu een compleet waanzinnige verkeerssituatie krijgt…

  7. Zou dat soms in de Griekse genen zitten, @ Bruno?

    Meer dan 25 jaar geleden, toen onze kinderen nog klein waren en we op vakantie waren in Griekenland, kocht mijn (Griekse) man op het strand 2 ijsjes voor hen. De dag nadien kocht ik (Vlaamse) op datzelfde strand dezelfde 2 ijsjes. Ik kende toen nog niet zo goed Grieks en bestelde ze dus in het Engels. Bleek achteraf dat ik een pak meer had moeten betalen dan mijn man. Ik voelde me ferm gerold.
    Nog een ander voorbeeld: ik moest meer dan 10 jaar geleden met een collega voor mijn werk naar Larissa. Om goedkoper te kunnen reizen konden we toen pas op zondag terug komen. Onze Griekse collega is dan ‘s zaterdags met ons naar Meteora gereden. Gingen we dan zo’n klooster binnen, dan moesten hij en ik niet betalen (want ik was met een Griek getrouwd), mijn Vlaamse collega wel.

    Iedereen rolt daar zo te merken iedereen. Op elk niveau en voor elke prijs. Het moet een favoriete sport zijn. Ik vrees dat het nog tientallen jaren gaat duren eer je zo’n grijpmentaliteit omgebogen krijgt.

  8. niet onderschaten de griekse omatjes!! zie nieuw reclame van Kosmote.

  9. En @Josee , een zeker ras van winkeliers zijn teleurgesteld als je niet afdingt want het hoort erbij . Hun prijzen liggen uitgerekend hoog om afdingen de compenseren . Het is me gebeurd dat toen ik automatisch m’n portefeuille bovenhaalde , ineens de prijs daalde zogezegd omdat ik ‘kali’ ben . Waarschijnlijk had de vent gewetenswroeging van zo’n naive buitenlandse , de das om te doen !:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *