Middellandse Zee-Spelen 2013

Volos2013Het is officieel sinds eergisteren: Griekenland mag in 2013 de 17de Middellandse Zee-Spelen organiseren. Als u niet meteen een sportliefhebber bent, is de kans klein dat u al ooit van deze spelen hebt gehoord. Het zijn eigenlijk Olympische Spelen voor landen die aan de Middellandse Zee liggen. De spelen kunnen al op een redelijke geschiedenis bogen: ze werden voor het eerst georganiseerd in 1951 en worden elk 4 jaar gehouden (telkens 1 jaar na de Olympische Spelen) onder de auspiciën van het Internationale Olympische Comité. In 2005 was Almeria in Spanje gaststad, in 2009 wordt dat Pescara in Italië en in 2013 is het de beurt aan Volos (weliswaar samen met Larissa – wellicht heeft de stad niet al de nodige infrastructuur). Al bij al is dit een vrij grote organisatie en dit wordt in Griekenland als een grote eer beschouwd.
Voor de organisatie is al een logo ontworpen (klik op de afbeelding voor een grotere weergave) en daar zit een hele filosofie en geschiedenis achter. Het logo symboliseert de zee (met het blauw) en het land (groen), 2 basiselementen van de natuur. Blauw is ook de kleur van Volos en groen die van Larissa (de hoofdstad van Thessalië, de graanschuur van Griekenland, zeg maar). Verder staat een oud Grieks schip afgebeeld, en de mythologie komt mee om het hoekje kijken: er wordt namelijk ook verwezen naar de Argo, het schip waarmee Jason en de Argonauten het Gulden Vlies gingen halen in Kolchis (een stad aan de Zwarte Zee). Jason vertrok vanuit Iolkos, en vermoed wordt dat dit Volos was. Een getrouwe kopie van het schip is trouwens te bezichtigen in Volos. Het groene blad in het logo is een olijfblad (daar hoef ik verder geen commentaar bij te geven, neem ik aan). In het blad is een oog geschilderd: dat zou ook op de Argo hebben geprijkt.
Volgens de organisatoren zou het logo ook een verwijzing naar het milieu bevatten, maar dat zie ik er niet in. Het is er wellicht bij gesleurd omdat men ondertussen in Griekenland begrepen heeft dat het milieu hier enorm wordt verwaarloosd. Een nobele gedachte om daar op te wijzen, maar het lijkt me ook niet meer dan dat.

One thought on “Middellandse Zee-Spelen 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *