Herinnert u zich nog de officier van de Griekse kustwacht Kyriakos Papadopoulos? Op het eiland Lesbos was hij een begrip, maar door de kortfilm 4.1 Miles werd hij bekend tot ver buiten zijn eiland en buiten de Griekse landsgrenzen.

Nog even ter herinnering: dit is de kortfilm in kwestie, die je raakt als een stomp in je maag.

Wanneer toenmalig Oostenrijks kanselaar Werner Faymann met zijn ambtsgenoot Alexis Tsipras op bezoek was in Lesbos in oktober 2015, vroeg hij aan Papadopoulos hoeveel levens hij gered had. De officier antwoordde daarop: “meer dan vijfduizend”. Faymann had het niet goed begrepen en reageerde: “vijf, dat is zeker de moeite waard”. De Oostenrijkse kanselaar leek niet echt een idee te hebben van wat er zich voor de Griekse kusten afspeelde in de zomer van 2015.

Kyriakos Papadopoulos overleed heel plots aan een hartstilstand op 10 oktober 2018. Hij liet een weduwe en twee minderjarige kinderen achter. Parlementsvoorzitter Nikos Voutsis stelde vorige week voor – een paar dagen voor het Griekse parlement sloot naar aanloop van de parlementaire verkiezingen op 7 juli – dat het Griekse parlement de kinderen zou “adopteren”. Dat wordt in Griekenland wel vaker gedaan wanneer belangrijke dienaren van de Griekse staat vroegtijdig overlijden.

Het voorstel werd unaniem goedgekeurd, wellicht een van de enige keren dat het hele Griekse parlement het over iets eens was. Wat betekent dat praktisch? Dat de kinderen van Papadopoulos zich geen financiële zorgen hoeven te maken in de toekomst, en dat er – indien nodig – voor hen ook een baan zal worden voorzien in de Griekse openbare sector.

One thought on “Griekse parlement adopteert minderjarige kinderen van Kyriakos Papadopoulos

  1. Wat een verschrikkelijke film.
    Prachtig gebaar van de Griekse regering.
    Groet Wim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *