Kathari Deftera

Vandaag begint de Grieks-Orthodoxe Vasten. Dit weekend hadden we nog carnavalsfeesten in het hele land, maar vandaag is dat voorbij. Het is namelijk Propere Maandag (Καθαρή Δευτέρα); zo een beetje het equivalent van Aswoensdag, maar veel aangenamer en niet zo luguber (met zo’n kruis op je voorhoofd lopen, vinden de Grieken maar bizar). Bovendien is het ook een vrije dag.
Vandaag zie je de Grieken overal samen komen om week- en schaaldieren (de zogezegde zeevruchten) te eten (de taverna’s in Piraeus zitten afgeladen vol), wijn en ouzo te drinken, en uiteraard ook om muziek te maken en te dansen. Vandaag eet men namelijk geen vlees of olijfolie, maar zoals u ziet, wordt daar een mouw aan gepast en men vindt het al gauw weer een reden om te feesten. Als zoetigheid eet je vandaag de typische halvas.
Waarom heet deze dag eigenlijk Propere Maandag? Volgens de traditie schrobben de vrouwen vandaag alle grills en potten en pannen schoon tot er geen spoortje meer overblijft van vlees of andere dierlijke producten.
Verder kun je vandaag bij de bakker lagana (λαγάνα) vinden: brood dat slechts 1 keer per jaar wordt gegeten bij het begin van de vasten.

Chartaetos
Nog een andere gewoonte op Propere Maandag, is het oplaten van een windvlieger. Niet het soort dat je ziet aan de Belgische kust, maar wel een zeshoekig geval, niet zelden met het motief van de favoriete voetbalclub van de eigenaar. Het Griekse luchtruim vult zich met allerlei kleuren. In Athene moet je vandaag op de heuvels Filopapou, Lykavittos of Strefi zijn. Waarom men dat doet, is me niet helemaal duidelijk. Ik heb al gehoord dat de windvlieger de ziel voorstelt, die zo dichter bij God komt. Anderen zeggen met dat ze hun zonden op de windvlieger laden en ze zo laten wegvliegen.

Nog een ander oud gebruik op Propere Maandag is het leggen van een graankorrel onder je hoofdkussen, en bidden tot de Heilige Theodorus, die dan de naam van je toekomstige in je droom komt vertellen.

One thought on “Kathari Deftera

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *