Meander in de lucht

Morgen wordt Kathari Deftera gevierd: letterlijk propere maandag. Er was ooit een tijd dat ik enkel blogde over de gewoontes en rituelen in Griekenland, maar die tijd lijkt nu wel helemaal voorbij. Waarom ik dan nog Kathari Deftera ter sprake breng? Omdat op de eerste dag van de Griekse vasten de Grieken steevast een windvlieger oplaten.

Niemand weet waar het gebruik voor staat of waar het voor staat. Ik heb ooit gehoord dat het zou betekenen dat de Grieken zo hun zonden wegvliegeren, maar ik heb het nooit bevestigd gezien. En er bestaat ook een theorie dat het gebruik van de Venetiërs afkomstig is, die het dan weer bij de Chinezen hadden gezien.

In ieder geval is het windvliegeren op Kathari Deftera een Griekse traditie. En die moet worden bewaard, daar zijn alle Grieken het over eens. Sommige Grieken zelfs wat meer dan anderen. Neem nu Gouden Dageraad. Ik weet het; de voorbije dagen heb ik het regelmatig over dit tuig gehad, maar ik vind dat we nu te ver zijn om het verschijnsel gewoon te negeren.

De afdeling van Gouden Dageraad van Evia-Viotia heeft de taak op zich genomen om de kinderen in de stad Chalkida te helpen om windvliegers te maken. Traditie, weet u wel? De patronen op de windvliegers in Griekenland hebben zich de voorbije jaren aangepast aan de tijden. Zo zijn er windvliegers van de verschillende voetbalploegen, of van populaire tekenfilmfiguurtjes.

Maar dit jaar zullen er in Chalkida windvliegers worden opgelaten het logo van Gouden Dageraad: de meander die nogal doet denken aan het hakenkruis. Logo’s van politieke partijen: dat hadden we tot nu toe nog niet gezien. Hieronder ziet u een paar foto’s van de website van Gouden Dageraad (ik neem ze over, liever dan dat ik naar die site een link zet). 1 vraag heb ik steeds bij dergelijke beelden: welke ouders laten hun kinderen naar Gouden Dageraad gaan?

Bemerk het Epsilon symbool en het logo op de stoel

Bemerk het Epsilon symbool en het logo op de stoel

Vrolijke boel in het Gouden Dageraad lokaal

Vrolijke boel in het Gouden Dageraad lokaal

Mooi toch, hoe ze de S van Chrysi Avgi schrijven?

Mooi toch, hoe ze de S van Chrysi Avgi schrijven?

En de meander kan het zwerk gaan sieren

En de meander kan het zwerk gaan sieren

8 thoughts on “Meander in de lucht

  1. Vandaag zag ik hier in Kamares ééntje die wat verderop zijn vlieger reeds aan het testen was. En dat was niet echt naar de zijn van de gieren die op dat ogenblik aan het zoeken waren naar een buit. 😉

  2. @Bruno.Ja,dat zijn het steeds groter wordende aantal ouders die geen geld voor de materialen hebben, terwijl hun kindertjes ook nog wat versnaperingen en misschien zelfs wel een warme maaltijd zullen krijgen.

    Omdat de huidige “propere” neolib regering het verdomd om haar burgers van de meest elementaire
    levensbehoeften te voorzien.Zo drijf je je burgers toch in de armen van die fascisten.Geef die stumpers eens ongelijk.De decennia te lang zittende Elite krijgt zo haar trekken thuis.Serves them right!

  3. Tja, niet echt een “propere” maandag meer, eerder een vuile. Hoop dat Europa, en vooral dan onze eerder negationistische Van Romp (“Een krans van sterren, deinend op de blauwe! zee, samen voor altijd”) eindelijk eens goed beginnen in te zien wat daar allemaal gebeurt…Toch een mooie Kathari Deftera gewenst aan alle mensen van goede wil. Een mooie traditie op meestal een prachtige lentedag.
    http://www.flickr.com/photos/beracuda/3327982073/

  4. kathari deutera voor de grieken. verder business as usual, Cyprus moet gered worden.
    mooi photo Petros. dat deden wij altijd. ik zou zeggen vandaag , laat de rest en op naar het veld.
    iedereen weet wat is als de kinderen roepen, Amola kaloumpa!!!!

  5. welke ouders brengen hun kinderen daar?? Henk en Ingrid van griekenland toch . mischien je buurman, misschien mijn vriend. μαλακες εχουμε πολλους.

  6. @Bruno: die “meander” is eigenlijk een gestileerde golf.
    Ik zie het als een aansporing om het helaas op ware feiten gebaseerde boek “The Wave”, waarvan succesvolle theater- en filmbewerkingen zijn gemaakt, onder de aandacht te brengen (zie http://www.thewave.tk). Dat zou (oa.) in Griekenland verplichte lectuur moeten zijn!!

  7. Aleko, wij hebben er ook zelf een gemaakt, hebben we echt geen ‘specialisten’ voor nodig hoor. Alleen de kleur is niet zo goed gekozen, helblauw 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *