Gerookte donderdag

…ofwel Tsiknopempti. We zitten midden in de carnavalsperiode en vandaag is het Vette Donderdag, de donderdag dat er massaal veel vlees wordt gegeten in Griekenland. Ik heb het ooit al wel eens geschreven, maar het kan geen kwaad om het te herhalen: tsiknopempti (τσικνοπέμπτη) komt van het woord tsikna (τσίκνα) en het woord pempti (πέμπτη – donderdag). Tsikna is de geur van het vet van het vlees dat wordt geroosterd. Gelukkig bakt men niet in boter, maar wordt alles op de grill gelegd. We krijgen het dus allemaal vandaag: lamsribbetjes, worsten, steaks, koteletten, keftedes, noem maar op. Niet dat Grieken anders geen vlees eten (mijn God, wat kunnen ze vlees eten! Vegetarisme is hier nauwelijks bekend), maar vandaag is het uitsluitend vlees.

De meesten (onder wie ook uw dienaar) trekken vanavond naar een taverna, waar een vast menu zal worden voorgeschoteld. Het is altijd een beetje uitkijken welke taverna je daarvoor uit kiest. De kwaliteit van het vlees is niet overal even goed; daarom dat vele Grieken ook thuis vieren. En dan doen de Grieken wat ze op elk feest doen: zingen en dansen. Overal zal je de barbeque ruiken en de bouzouki horen vanavond. Gelukkig hebben we hier geen typische carnavalsliederen zoals je die bij ons wel eens hoort. En uiteraard lopen velen vandaag ook verkleed rond. Het wordt dus een carnavalsfeestje vanavond met muziek, wijn en veel, veel, veel vlees. Het zal morgen een zware dag zijn voor velen.

7 thoughts on “Gerookte donderdag

  1. ik heb mijn vlees al enkele dagen geleden gekocht, dan was de kwaliteit toch iets beter (hollandse importsteak weliswaar) – thuis bakken zal het worden, hier…

  2. @Hans, zijn wij nu goed geïntegreerde Vlamingen, omdat wij meedoen aan die Griekse gebruik? 😉

  3. of eten we gewoon graag een goed stuk vlees?

  4. Wees maar zeker! Παϊδάκια in het bijzonder!
    En zoals naar goede Griekse gewoonte, gooi ook ik flink wat citroen op het vlees. Dat citroensap zorgt er inderdaad wel degelijk voor dat het vlees vlotter verteerd en dat het vet sneller afbreekt.

  5. Ik wist niet eens dat het tsiknopempti was gisteren, maar dat geeft niet. In mijn vriendenkring, overwegend grieken, proberen we toch minder vlees te eten, ook al is het soms onvermijdbaar daar vele tavernas en mezedhopoleia geen alternatieven bieden.
    @Hans, zover ik weet komt het griekse rundsvlees meestendeels uit het franse Bretagne en het varkensvlees uit Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *