Iërissos – zoals Keratea

Terwijl op donderdag in zo wat heel Griekenland de dampen hingen van gebraden vlees, naar aanleiding van Tsiknopempti (de Griekse versie van Mardi Gras – u leest er hier meer over), maar de dampen die in het dorpje Iërissos hingen, kwamen van verbrande autobanden en traangas. Veel traangas. Misschien zijn er een aantal onder u die het niet gevolgd hebben. Ik heb hier al een paar keer vermeld dat er flink wat tegenstand is tegen de goudmijn, maar voornamelijk tegen de open kopermijn van Skouriës, in Chalkidiki. Een aantal weken geleden zijn gemaskerden het domein van de mijn binnengedrongen en hebben ze werkvoertuigen in brand gestoken.  De overheid, die de mijnbouw als een grote investering in Griekenland ziet, heeft zich duidelijk voorgenomen om de daders van de aanslag te vinden. De voorbije weken zijn er in de dorpen in de buurt van Skouriës heel wat mensen opgepakt door de politie. Vaak zaten ze zonder enige beschuldiging urenlang opgesloten en probeerde  de politie hen DNA-stalen af te nemen om te zien of ze bij de aanslag betrokken waren. In Griekenland is het illegaal om DNA-stalen van iemand af te nemen, als die niet formaal in beschuldiging is gesteld. De mensen die opgepakt waren, zegden dat ze door de politie waren geïntimideerd om stalen af te staan. Dat is niet gebeurd.

Op donderdag besloot de oproerpolitie een grote operatie op te zetten om nog eens schuldigen proberen te vinden. Ze trokken naar het dorp Iërissos (vermeld in de bijdrage van Aster), maar de bewoners waren op de hoogte en hadden barricades opgeworpen om de overvalwagens van de oproerpolitie buiten te houden. De politie reageerde ongemeen hard en vuurde massa’s traangas af, alsof het een betoging was in het centrum van Athene. Toen de kinderen van het dorp zich in hun school gingen verschansen, schoot de politie traangasgranaten op de school af. Mensen vielen flauw (het traangas dat wordt gebruikt, snijdt gewoon je adem af, en dat kan heel erg eng zijn), en de politie liet de ziekenwagens er niet door. U ziet één  en ander in de video’s hieronder.

Bewoners en oppositiepartijen beschuldigen de politie van overmatig geweld. Aanvankelijk ontkende de regering nog dat er traangas was gebruikt, maar de beelden laten toch iets anders zien. De situatie liep helemaal uit de hand. Oproerpolitie drong ook nog eens huizen binnen en pakte 6 mensen op, die weer mee naar het politiekantoor werden gebracht, en weer werd hen gevraagd om DNA-stalen te geven. Weer zonder enige formele beschuldiging.

De bewoners spreken van staatsterrorisme en de kinderen zijn allemaal getraumatiseerd door wat er afgelopen donderdag gebeurde. De politie wil nu een dialoog met de dorpsbewoners aangaan om te zien wat er kan worden gedaan. De hele historie heeft heel veel gelijkenissen met het politieoptreden in Keratea, een stad ten zuidoosten van Athene, twee jaar geleden. Toen werd beslist om daar een vuilnisbelt aan te leggen, maar de bewoners verzetten zich tegen dat plan. De toenmalige regering van Papandreou liet de oproerpolitie er op los, het kwam tot een kleine burgeroorlog, en uiteindelijk is er nog steeds geen vuilnisbelt aangelegd. Als er iets duidelijk is, dan is het wel dat zowel de regering Papandreou als de regering Samaras de oproerpolitie op dezelfde manier inschakelen.

Vandaag was er in Thessaloniki een grote betoging, alweer tegen de goud- en kopermijn, maar ook tegen het politieoptreden van afgelopen donderdag. De druk op de regering wordt opgevoerd. Herinnert u zich nog de video van de burgemeester van Alexandroupolis, die aan de Canadese ambassadeur vertelde dat hij in zijn gemeente geen goudmijn wil, zelfs al wordt dat door Athene beslist? Wel, er stond een project in de steigers waarbij de regering Samaras een nieuwe investering van Eldorado Gold in Thracië moest goedkeuren. Maar dat plan is nu stop gezet. Wat er gaat gebeuren, is nog niet duidelijk, maar men wil duidelijk geen tweede Skouriës openen. De regering staat niet stevig in de schoenen en alles wat het beleid nu doet wankelen, wordt zorgvuldig vermeden.


Σκηνές απο την εισβολή των ΜΑΤ , Ιερισσός… από Enikos_gr

En tenslotte nog beelden van de demonstraties van zaterdag in Thessaloniki:

One thought on “Iërissos – zoals Keratea

  1. een groot bravo aan ons Groot leider en zijn minister Dendias. ik ben zo trots.onder leiding van deze premier en zijn minister voel ik zo geweldig goed. een groot dank ook aan Burgemeester en Pasokos ,de Heer Pachtas.
    De toekomst is van ons.
    de laste dagen mis ik in de griekse tv zo een mvr als op de Noord Koreaans tv, die alle gebeurtenissen op een bijzondere manier voortbrengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *