Besparen

Er breken zware tijden aan voor Griekenland. Het besparingsplan van premier Papandreou is goedgekeurd door “Europa” (de naam klinkt hier hoe langer hoe meer als de grote boeman die met de knuppel achter de deur staat om er wat discipline in te rammen als je je niet gedraagt) en nu moet het echte werk gaan beginnen.

Papandreou zou dan toch flink gaan snoeien in de overheidsuitgaven. Wat gaat dat in de praktijk betekenen? Dat de best verdienende ambtenaren een stuk van hun loon gaan moeten inleveren. Er wordt gesproken van een bedrag van 400 tot 700 EUR per maand. Nu zou het niet zozeer om het eigenlijke loon gaan, maar wel om het intrekken van bepaalde privileges, de zogenaamde extraatjes waar ik het eerder deze week over had. Dat dergelijke maatregelen protesten gaan opleveren, spreekt voor zich. Vele Grieken zijn het er wel mee eens dat er moet worden ingeleverd, om de economie weer gezond te maken, maar toch vinden de meesten dat het geld weer bij de verkeerden wordt gezocht. Papandreou heeft bvb. de uitgaven van het parlement beperkt met 1,75% en dat vinden de meesten veel te weinig.

Ik zou zelf niet weten waar het geld moet worden gezocht. Het is makkelijk om te beweren dat de rijken de crisis moeten betalen, maar die hebben hun spaarpotje al lang veilig gezet. De ambtenaren zullen het gaan voelen, en wij bij uitbreiding ook, want dit betekent onherroepelijk dat er stakingen gaan volgen. Het douanepersoneel en de belastingsambtenaren zijn al sinds gisteren aan het staken. De rijen vrachtwagens en schepen aan de Griekse grenzen groeien enorm aan. En dit is nog maar de aanloop. Om eerlijk te zijn: ik zie het toch wel somber in.

16 thoughts on “Besparen

  1. @Bruno, het ziet er zeer zeker niet goed uit.
    Belastingen verhogen voor zij die er niet aan kunnen ontsnappen. Belastingfraude tegengaan, maar hoe ? (cfr. België, lukt ook niet).
    Minder ambtenaren en besparen op pensioenen en gezondheidszorg. Allemaal zaken die de ‘modale’ Griek gaan treffen. Ik zie de protesten en stakingen zo al aankomen en terecht.
    Ellada staat er heel slecht voor nu met het gigantisch begrotingsdeficit en dito schuld. Hoe kan het tekort tegen 2013 gereduceerd worden tot 2% van het bbp? Onmogelijk zonder volksopstand lijkt mij.
    Het bewijst een beetje het failliet van de EU ook : andere eurozone-landen mogen Griekenland niet helpen (cfr. stabiliteitspact). En wat doet het IMF ?

  2. @Bruno: ik heb niet echt recht van spreken – maar het plan van Giorgo lijkt me een plan dat al jaren geleden had moeten worden uitgewerkt. Natuurlijk, niemand geeft graag geld af. Maar dit is nu eenmaal een zure appel waar Griekenland doorheen gaat bijten (willens/nillens).
    Over de stakingen: aftias is ongelofelijk. Iedere keer als ik ‘m bezig hoor, heb ik het gevoel dat het gewoon een onruststoker is. En zo zullen er waarschijnlijk genoeg zijn. Ik wil maar zeggen – het kan zijn dat 90% van de mensen akkoord zijn met het plan van Giorgo maar zich laten opjutten om te gaan staken. Maar uiteindelijk verandert dat niks aan de miserie in het land zelf 🙁

  3. Aub ,zijn naam is GAP. George Andrew Papandreou.
    giorgo is te laag voor zo een leider. den poulaei souvlakia. eine proedros!!

  4. Vandaag hoorde ik over PIGS , ttz Portugal,Italie,Griekenland,Spanje !!!

  5. ik weet niet wat beter is. het zwarte schaap zo als in de tijd van Andreas ,of een van de varkentjes maar dan de stoomste.

  6. @bruno ik denk dat er bij de rijken nog wel wat te rapen valt via de ‘tekmiria’: forfaitaire belastingen op mensen met villa’s, boten, buitenverblijven, personeel, Audi TT’s, … en een officieel inkomen van 12.000 EURO… En zo zijn er nog heel heel veel; het is natuurlijk wel een omslachtige procedure, en nog veel problematischer: het vereist persoonlijk contact tussen de belaste en de ontvanger… hmmm… betaald zal er wel worden, maar aan de staat?

  7. Houden jullie nu kassa betalingsbewijzen bij zoals ons aangeraden wordt ?:) Ik heb ze in een omslag gestopt in plaats van ze in de vuilbak te kippen en heb zowat een half uur nodig gehad om bijeen te tellen wat ik in januari aan huishoudkosten had :464,59 Euro . Wie gaat nu zoiets controleren of zullen ze nieuwe stagiaires moeten aanwerven?

  8. Ik hou het allemaal bij @Jenny. We zullen zien wat het wordt tegen het einde van het jaar. Tot de rekeningetjes van de tol op de wegen.

  9. let op. de tol dat nog van de staat zij tellen niet mee.
    boetjes van de periptero van sigarrete,bewaar je die ook?

  10. Tzeni,de periptero en de benzinestations hebben geen kassa machines . De taxi’s bv wel en die geven bonnetjes ‘als ernaar gevraagd word’ . Niemand weet of krijgt een klaar beeld van wat ons te wachten staat .
    @Bruno , de tolls zijn maar het schijnt prive en tellen dus mee . Geen DEH , OTE , enz want de staat is EERLIJK en behoeft geen controle !

  11. Helemaal eens met Hans (tekmiria), maar HOE? Ik denk dat dit de grote vraag is. Belastingontduiking is toch bijna maffiaans ingeburgerd in Griekenland

  12. Waar ze nog geld kunnen halen … een betere controle op de belastingen. Volgens mij werkt de helft van de bevolking in het zwart of heeft zwarte arbeid in huis. Ze zouden eerst een betere kontrole kunnen doen op de groepen die nu het meest geld rapen in het zwart, i.e. alle nachtclubs/bars + alle dokters/tandartsen/etc. Het is een publiek geheim dat dokters het merendeel van hun (zwarte) inkomsten halen uit het verborgen of openlijke “fakelaki” onder of boven de tafel voor de dokter verder helpt. Heb dit zelf meegemaakt toen mijn dochter werd opgenomen in een Atheens ziekenhuis & het deed me eerder denken aan een armoedig afrikaans land waar corruptie troef is.

  13. Die miister ,die getrouwd is met een nederlandse ,die dat de leven van de griek zuur maakt ,wil overal kassas. dus ik dacht dat peripteras ook een had.
    trouwes ik vond als kind al raar die beeld van de benzias met de pak oud griekse drachmas. dat gepuzel om je resta te krijgen,uit zijn stapel papierengeld.

  14. Inderdaad @Tzeni, het plan is om overal kassa’s te installeren. Dat zou dus betekenen dat we eindelijk bonnetjes gaan krijgen in benzinestations, op de laiki agora (we wekelijkse markt) en bij de kiosk, maar we horen nu al 3 maanden spreken over die kassa’s en ik heb er nog niet 1 gezien. Er zal eerst nog eens flink moeten worden gestaakt, en dan zal het plan weer worden afgevoerd. Zo gaat het normaal gezien altijd.

    @Tiniwini, het is onrustwekkend dat er niet wordt gesproken over een betere controle op het innen van de belastingen. Natuurlijk, dat kun je niet kwantificeren, en je kunt dus moeilijk gaan zeggen in Brussel hoeveel geld je op die manier zult recupereren. Maar ik mag hopen dat het wel de bedoeling is om de belastingsfraude aan te pakken.
    Nog een ander idee is om eindelijk de Kerk belastingen te laten betalen. De Kerk is de grootste en rijkste grootgrondbezitter in Griekenland.

  15. entaksi tou eipe o Samaras ksekola ,kounisou!!!. wacht eve ,tot dat alles eenmaal opstart.tou xronou ,tou paraxronou ,ante na mi po tou agiou …… animera.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *