Epidoma

Na 10 jaar kan Griekenland me nog steeds verbazen. Nu de overheid er alles moet aan doen om de enorme schuldenlast van het land af te bouwen, komen er een aantal praktijken naar boven in de ambtenarij, die ik alleen maar op ongeloof kon onthalen.

Zo had ik een paar weken geleden al verteld dat het personeel dat in het Griekse parlement werkt (ik heb het dus niet over de parlementariërs zelf) een maandelijkse wedde van om en bij de 6000€ opstrijken. Dat is een mooi loon voor Griekenland. Goed, het personeel moet dag en nacht beschikbaar zijn, 7 dagen op 7. Het is inderdaad een behoorlijk zware baan. Ze krijgen dit maandloon echter 16 keer uitbetaald, in plaats van de 14 maanden die de andere Grieken krijgen. Bovendien wordt hun loon niet belast.

Waar ik gisteren wel pal van achterover viel, was de praktijk van het betalen van allerhande extra’s aan het immense leger van ambtenaren dat Griekenland telt. Bovenop hun gewone loon, dat -toegegeven- niet al te hoog ligt, krijgen ze allerlei extraatjes. Zulk een extraatje wordt in het Griekse επίδομα (epidoma) genoemd. En er is een grote variëteit in deze extraatjes. Er zijn trouwens zo veel extraatjes, dat het bedrag hoger kan gaan liggen dan het eigenlijke maandloon. Hier volgt een staaltje van het soort extraatjes dat sommige (ik weet uit ervaring dat leerkrachten hier niet bij horen) ambtenaren krijgen: er is een extraatje als je vreemde talen kent (επίδομα ξενών γλωσσών), een extraatje voor een hoger diploma (zoals een doctoraat bvb.), en nog wel een aantal die te maken hebben met je kennis en opleiding. Op zich is dat niet echt onrechtvaardig – het wordt alleen niet in het loon verrekend (dat is namelijk voor elke ambtenaar gelijk). De extraatjes worden maar voor 10% belast (dus het is interessant om ze niet bij het loon te tellen).

Maar het wordt pas potsierlijk als je de volgende extraatjes bekijkt: extra om op tijd op het werk aan te komen (επίδομα έγκαιρης προσέλευσης), extra voor overuren (hoewel je die eigenlijk niet klopt), extra als je met een computer werkt, een extraatje voor een dossier (επίδομα φακέλου – wellicht om er voor te zorgen dat toch iemand dat dossier tenminste een keertje verlegt), en zo zijn er nog wel een paar honderden meer. Maar de kers op de taart is wel het volgende extraatje: datgene voor die ambtenaren die geen andere extraatjes hebben.

Potsierlijk allemaal; en wanneer de overheid spreekt om deze extraatjes in te perken, dan krijg je natuurlijk geheid alle ambtenaren de straat op en wordt er gestaakt. En nu moet je weten dat vele ambtenaren nauwelijks werken: het aannemen van ambtenaren is decennia lang het middel van de Griekse overheid geweest om de werkloosheid op te lossen. De situatie is totaal niet meer handelbaar ondertussen en het lijkt dat de werkloosheid alleen nog kan worden opgelost door emigratie (je hoort meer en meer Griekse stemmen opgaan die zeggen dat ze het land gaan verlaten op zoek naar meer zekerheid en een job).

Europa raadt ondertussen Griekenland aan om te besparen in de overheidsuitgaven. Voorlopig kondigt de overheid echter alleen extra belastingen. Maar dus niet op die extraatjes. Het zal nog wel zijn tijd duren voor de verspilzucht van de overheid min of meer wordt beperkt.

21 thoughts on “Epidoma

  1. Die epidomata zijn ook niet enkel voor ambtenaren: allerlei beroepsgroepen hebben allerlei speciale voordelen genegotieerd bij de werkgevers en sociale kassen. Binnen een bedrijf van 60 werknemers, kunnen er zo wel 10 verschillende beroepsgroepen zijn met verschillende ‘toelagen’; zo krijgen boekouders bv. een toelage ‘om de boeken te houden’, om ‘met een computer te werken’ en om ‘de boeken te sluiten’… als werkgever weet je niet meer waar je bent, en elke maand komt er wel iemand met een nieuwe toelage aanzetten die ergens in een tekst gevonden wordt. Alle ‘algemene maatregelen’ van werkgevers of de regering werken dan ook altijd goed voor sommigen, discriminerend voor anderen, en worden dan ook altijd gecontesteerd door de enen en geeist door de anderen, en dus gebeurt er niks.

  2. De regering zit nu opgescheept met een onomkeerbaar probleem dat ze zelf geschapen hebben om stemmen te winnen .
    We hadden het er hier onlangs over : weet iemand of de priesters in Belgie staatsbeambten zijn ? Door wie worden ze betaald ? Van oudsher herinner ik mij dat dorpspastoors een mager inkomen hadden . Misschien een goeie reden waarom ze priesters in het buitenland ronselen ?
    Hier hebben ze het niet mis en zorgen er ook voor een kroostrijk gezin te hebben . De staat betaalt en voor de extra’s zorgen ze zelf wel . Op de 1ste van de maand gaan ze huizen zegenen , op het kerkhof ook wat psalmen , andere diensten idem , enz en iedereen steekt de hand in de zak . Nu met die Euro durft niemand nog muntstukken geven .

  3. Met 6000,- per maand in the pocket, leef je niet alleen in Griekenland goed maar waar ook ter wereld…

    De extra’s zijn bedacht omdat alle ambtenaren gelijk zijn. Maar ieder ambtenaar heeft andere kwalificaties, opleidingen en ervaring wat ook beloond moet worden. Op zich is dit een prima zaak. Kun je meer, krijg je meer. Alleen zijn ze daar in een beetje doorgeslagen. Vooral de middenkader heeft vele extra’s verzonnen om vriendjes een dienst te bewijzen.

    Ik vind trouwens dat extraatje om op tijd op werk te verschijnen wel een goeie. Ik zal het bij mijn baas opperen. Ik ben namelijk nooit op tijd op werk ivm files. Ik moet dagelijks van Enkhuizen naar Leiden. Kijk maar op de kaart hoeveel files ik niet tegenkom per dag.

    Dit extraatje wordt trouwens heel makkelijk behaald. De collega’s regelen een rooster onderling zodat altijd minimaal een van de groep op tijd aankomt. Die haalt vervolgens de kaarten van iedereen van de prikkaartmachine (is dit een correcte woord?) en zo rouleert het. Uiteraard zijn ze wel zo slim om eens per week iets later te arriveren zodat het niet opvalt. Zo kan iedereen elke maand een bonusje optellen op zijn extra’s. Wie zei dat ambtenaren stom zijn, geen organisatie talent bezitten en hun tijd verdoen? Ze doen dit alleen voor eigen gewin…

  4. To epidoma malakias poios tha to parei???

  5. epidoma malakias = ta paparia
    dustuxws…

  6. De verhalen van het parlement zijn wel overdreven. De moeder van mijn vrouw werkt in Bouli, heeft 30 jaar staat van dienst en is er directrice. Haar bruto salaris ligt tussen 3500 en 4000 per maand, maar inderdaad er zijn 3 bonussen per jaar. Ze is verantwoordelijk voor een team van 25+ mensen, die allemaal minder krijgen en er zijn geen 1000 managers in Bouli. Bottom line is dat ze goed betaalde ambtenaren zijn maar is dat niet zo in elk land zo? Dus zoals altijd, in gazetten staat veel gazetten praat.

  7. @Jenny: de bedienaars van erkende erediensten en de (atheïstische) morele consulenten krijgen in België een betoelaging van het Ministerie van Justitie (ter compensatie van de vele eigendommen die Napoleon na de Franse revolutie niet wou of kon teruggeven). Het zijn geen ambtenaren. De in België geïmporteerde Griekse priesters zijn vaak wel Griekse ambtenaren, met dito mentaliteit. Het is maar de vraag hoeveel Griekse parochies er binnen pakweg 20 jaar zullen overblijven…

  8. PS: in principe mag er voor kerkelijke diensten (akolouthia) geen geld gevraagd worden (dat heet “simonie”), maar niemand verbiedt om de priester en/of psaltes iets toe te steken. Abp. Hieronymos heeft in september nog 50 Griekse priesters geschorst om die reden. Hij verklaarde “Het is ongepast om de gelovigen geld te vragen om Mysterieën [sacramenten] te vieren; mensen extraatjes afpersen is beschamend. Als de gelovigen geld willen geven, laat hen dan geven.”
    In het Grieks-orthodox aartsbisdom van Canada is het sinds augustus 2009 zelfs verboden om geld aan te nemen voor kerkdiensten! Metropoliet Sotirios vergeleek priesters die dat wel doen met “afgodendienaars”…

  9. brann. kerdises epidoma . en de moeder van je vriendin ook.4000 uro per maand , is te veel.

  10. a zo extraatje voor met de pc te werken dat verklaart wrm ik een paar jaar geleden op kreta op het gemeentehuis een ambtenaar zag die aan zijn collega aant uitleggen was hoe hij zijn pc moest gebruiken.Ik vroeg me toen al af als iemand voor zo’n job word aangenomen moet hij toch normaal gezien met een pc kunnen werken,maar als ik hoor dat je een extraatje krijg om er mee te werken… dat verklaart alles.

  11. In principe niet nee, @Bertinos, “maar niemand verbiedt het”… dubbelzinniger kan het echt niet geformuleerd worden.
    Een schorsing van priesters, een verbod in Canada… waren ze maar allemaal zo. Helaas!
    Op zich is dat wel goed om te horen; het betekent op zijn minst dat men het onderwerp uit de taboesfeer haalt en ter tafel brengt.

  12. Ik denk niet zodanig dat popen om betaling ‘vragen ‘ maar het zit er bij de bevolking diep in geankerd dat je hen iets toestopt.
    Toen we met een tante , het graf van haar man gingen bezoeken , riep ze er een priester bij voor een zegening en die zei dat ‘ dat zijn afdeling niet was ‘ en gaf een teken aan een andere pope . Toen was het opvallend dat door de verschillende rijen graven , er priesters rondliepen.Ze hadden dus het kerkhof onder mekaar verdeeld .

  13. @Roosje, dat klopt, van die taboesfeer: toen ik trouwde vroeg de pastoor niet enkel geld voor de procedure, hij wilde ook extra voor de airco, extra opdat mijn niet-orthodoxe koumbara mee vanvoor mocht staan, etc… toen ik daar dan achteraf opmerkingen over maakte tegen mijn schoonfamilie of andere Griekse vvrienden, werd geschokt gereageerd, niet tegenover de pastoor, maar tegenover mij, omdat ik de integriteit van een priester in twijfel trok. Ik moet er allemaal niks van hebben: wie niets te verbergen heeft, moet zijn gezicht zo niet verstoppen achter een berg haar.

  14. Daarenboven moet de Griekse kerk ook geen belastingen betalen. Dat geld, die extraatjes, waar gaan die allemaal naartoe?
    En ondertussen staat die clown van een bisschop van Thessaloniki elke zondag te prediken dat het bergaf gaat met het land, dat het de schuld is van de immigranten en dat alle Grieken maar wat dieper in hun geldbuidel zullen moeten tasten om het land uit de crisis te halen.
    Qua hypocrisie moeten onze Griekse religieuzen niet onder doen voor de rooms-katholieken.

  15. @Bruno, die laatste zin klinkt mij als muziek in de oren. ;o}
    Wat mij eveneens gelukkig stemt in deze reacties hier, is dat het ‘ambtenaar zijn’ op zich (egò, eìmai dimòsios ipàllilos) niet in vraag gesteld wordt, maar wel de excessen ervan.
    Altijd leuk en vooral informatief om deze blog te lezen. Ik wacht trouwens nog altijd op mijn epìdoma om op tijd te komen. (En Philippos, bij ons onmogelijk met die kaarten uitwisselen want wij moeten onze hand (!) in een biometrische machine steken bij het binnnenkomen en weer buiten gaan. Xa xaxa)
    Trouwens, al die bonussen van die toplui zijn veel excessiever en nefaster voor de economie dan gelijk welk ambtenarenstatuut.

  16. @Hans, klinkt zelfs in Belgie bekend: bij ons huwelijk moesten we zelfs “extra” betalen voor het licht (niet op factuur, wat dacht u?)!! Bij het huwelijk van een vriendin vroeg diezelfde priester daar plots meer voor, en geloof mij, het was meer dan een indexaanpassing!

    Ik moet dan altijd denken aan de geneesheren van het lichaam, die ook geacht worden gratis te werken. Er wordt enkel iets gevraagd voor de “eer”, m.n. het “ereloon”. Nooit begrepen wat daar zo eervol aan was (mijn grootvader was nochtans een gewetensvolle “mijnheer doktoor”).

    Besluit: als er geld of macht is, is er altijd misbruik… Tot voor kort hielp het in Belgie ook om een flesje wijn af te geven om sneller een bouwvergunning te krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *