1 jaar Akropolis-museum

Herinnert u zich nog de opening van het nieuwe Akropolis-museum, nu ongeveer een jaar geleden? Het was 20 juni 2009, toen ik er over berichtte, en uw reacties toonden aan dat u het hele gebeuren live mee volgde. Huidig voorzitter van Nea Dimokratia, Antonis Samaras, was toen minister van Cultuur en hij verzorgde een keurige ceremonie (even tussen haakjes vermelden dat Samaras uit de streek Messinia komt, en dat het grootste deel van de werkkrachten in het nieuwe museum bijna allemaal uit die streek komen – toeval? Ik denk het niet).

Het museum is een vernuftig bouwwerk en de collectie die er te zien is, is de top. Vorig jaar kostte een entreekaartje nog 1 euro, dit jaar is dat 5 euro.

Een jaar na de opening is bekend gemaakt dat het museum 2 miljoen mensen heeft verwelkomd. Dat is een enorm aantal, maar wel nog minder dan het aantal bezoekers aan de Akropolis zelf. Nu ja, een museumbezoek is niet aan iedereen besteed, uiteraard. Van de 2 miljoen bezoekers waren er 57% buitenlanders, en 43% Grieken. Dat zijn dus 860.000 Grieken en dat is best wel indrukwekkend veel.

En u, bent u al geweest?

Nog goed nieuws: door de massale belangstelling is het museum bijna zelfbedruipend. De inkomsten van de tickets en van de museumwinkel en het restaurant liggen behoorlijk hoog en zijn bijna voldoende om de werkingskosten van het museum te bekostigen.

18 thoughts on “1 jaar Akropolis-museum

  1. Zelfbedruipend, de schande, het idee alleen, dit vraagt om onmiddellijke maatregelen.
    Goedbetaalde postjes dienen gecreëerd, directeuren aangesteld. Het inkomgeld moet verhoogd worden tot 20 euro en de openingsuren willekeurig bepaald. Voorts moeten de meest interessante zalen gesloten wegens onderhoud en reorganisatie.
    Penimeni

  2. Τυχαίο; Δεν νομίζω

  3. Verbazingwekkend! Twee miljoen bezoekers per jaar en daar zelf de werkingskosten niet van kunnen betalen..

  4. Καλαματα!!!Συκα !!τα καλυτερα συκα!!!!

  5. Vijf Euro voor een museumbezoek is toch erg hoog want stel voor als je er in familie naartoe trekt , 20Euro voor 4 personen en dan best niet omrekenen in DRS . En de kinderen mogen dan nog geen fisdrankje of een snack verlangen .
    Vergina kost naar het schijnt ook 4 Euro.

  6. @Jenny, vergeleken met wat je bv in Italie betaalt, is 5 Euro weinig. Ik denk ook dat de Acropolis zelf zo’n 12 Euro pp kost, of vergis ik mij? Ter vergelijking: de koffie achteraf in Thisseion kost ook 5 Euro, en staat cultureel toch een trapje lager 🙂 Bij al die bezoekers zitten wel veel dubbele: ik ben al twee keer geweest, en mijn dochtertje al drie keer; zowat alle scholen van het land zijn al geweest!

  7. @Jenny: museumbezoek kost in Belgie niet minder (grotere museum kosten ± 10 euro), als ik dat vergelijk de toegangsprijzen die je (zelfs als familie) in pretparken betaalt, en hoeveel je binnen voor eten en drinken moet betalen, betaal ik graag 5 euro voor het Akropolismuseum 🙂

  8. @Hans en Bertinos , jullie hebben gelijk . Ik ben wereldvreemd want ik vraag me af wat nu een ticket voor een voetbalmatch kost . Ik zie mensen rond mij heen winkelen met een rekenmachine in de hand en sommige artikelen terugleggen . Dat zijn waarschijnlijk geen museum bezoekers maar een match gaan volgen dat kan er misschien wel van af .
    Maar goed dat de scholen naar musea trekken want misschien zit er wel wat drempelvrees dat moet overwonnen worden door een begeleiding .
    En weet je @Bertinos , ik vraag me af of het een blufferij is van belgische kranten , lonen te publiceren . Ik hoop dat griekse kranten zoiets niet overnemen .

  9. Ik ga volgend weekend nog eens naar het Nederlandse Spoorwegmuseum, en zal er met plezier de 14,50 euro entree betalen. 5 euro is natuurlijk niet niks voor mensen die op alles beknibbelen, maar echt waar, veel is het niet, hoor.

  10. Als je iets wil opsteken van culturele bagage is 5 euro niet veel. Verlden jaar zijn wij er geweest (het was toen nog 1 euro) en ik vind het een bezoek meer dan waard. Heb je nadien dorst? Doe dan een terrasje in de omgeving, zo steun je ook nog de lokale bevolking.

  11. 5 euro is inderdaad niet veel; het is trouwens een verminderd tarief. In 2011 zal de prijs omhoog gaan.
    En @Hans, met die 12 euro voor het ticket voor de Akropolis kun je ook de Agora, de Kerameikos, het theater van Dionysios en de zuilen van Zeus Olympias bezoeken. Dat krijg je zelfs op een dag niet eens gedaan!

  12. @Jenny

    Voetbalkaartjes (bij AZ): voor een competitie wedstrijd rond de 20 eu. Beker 15. Europacup wedstrijd: 45eu minimaal.
    Museum bezoek? 15,- / 20,- p/p. En dan mag je nog trein/parkeerkosten er aan toevoegen (en dat is vaak veel meer dan de kaartjes zelf!!).

    Die 5 euro is dan ook echt heel weinig (voor buitenlanders). Je zou hier misschien met twee maten meten kunnen meten, 15,- voor de buitenlanders en 5 euro voor de Grieken, zou een mooie prijs zijn. Blijft het voor de Grieken, en vooral Griekse kinderen nog te doen. In Nederland meten ze ook met twee maten, Texelaars hebben bijna overal korting op op Texel dmv een bewonerskaart en de toeristen betalen de volle mep. Waarom niet? Als je het museum zo draaiend kan houden en toch haalbaar voor de lokale bevolking…

  13. @Philippos, maar dan wil ik wel mijn bier aan Belgische prijzen: de Grieken betalen 4 Euro, ik 1.80.

  14. Ik heb al vaak meegemaakt dat mijn man-als Grieks cyprioot-gratis binnenmag in musea of sites.Niet op de Akropolis!

  15. Haha, ik zou hier ook wel een een eurootje willen betalen voor een ouzoke met een uitgebreide mezze in plaats van 5 euro @Hans!
    En ‘t is waar @Anna, van het moment dat ik Grieks begin te praten en/of zeg dat ik Griekse ben, dalen de prijzen meteen, zowel op campings als in hotels, kleine winkeltjes, markten, musea enz…

  16. Oh jee @Roosje , is het zo dat buitenlanders gewoonweg de nota betalen maar dat ze weten dat ze met Grieken aan afdingen toe zijn ?
    ‘k Had m’n man moeten inschakelen voor de huur van een vakantiehuis op Kreta voor een Belg . Ik ben nog niet gewoon aan die manipulaties en voel me zelfs verlegen maar hier schijnt het een levenswijze te zijn . Je wordt verondersteld te negocieren want anders ben je een ‘malakka’ .

  17. @Jenny

    Ik merk het ook in GR. Ik zie er niet Grieks uit met mijn lichte huid en rossig haar. Maar zodra ik mijn mond open trek, veranderd het gezicht van de winkelier/ober/restaurateur/pomp bediende (rijd met een NL kenteken)/havenmeester/politie agent van onweer naar mooi weer en dan is opeens meer mogelijk dan anders het geval zou zijn.

    Eerlijk? Mmmmnee. Raar? Niet in Griekenland.

    Dus voortaan alle vakanties en reisjes door een Griek laten boeken. Ik doe dit hier ook voor collega’s die een boottocht of een hotelkamer proberen te regelen buiten een reisbureau om. Opeens zijn er kamers beschikbaar en voor een betere prijs. En het werkt nog beter als je een kennis van een kennis schijnt te zijn…

  18. Pas ontvangen – geen tijd om te vertalen – met jouw permissie @bruno… efcharisto!

    Γεια σας,

    Σας ενημερώνω ότι σήμερα το βράδυ στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) θα λάβω μέρος στην εκπομπή ¨Οδύσσεια¨ της ΕΡΤ-3. Η εκπομπή θα μεταδοθεί ζωντανά στην Ελλάδα αλλά και από το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ world.

    Το θέμα της συζήτησης θα είναι ο Ελληνισμός του Λιμβούργου.

    Με φιλικούς χαιρετισμούς,

    Μαρία Δερμιτζάκη

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *