Opening van het nieuwe Akropolismuseum

Naast een van de mooiste metro’s, heeft Athene nu ook een van de mooiste museums. Vanavond om 20u plaatselijke tijd opent het nieuwe Akropolismuseum zijn deuren voor de diverse hoogwaardigheidsbekleders die voor de gelegenheid naar de Griekse hoofdstad zijn afgezakt. U kunt binnen een kleine 2 uur de officiele opening hier online volgen. De Grieken hebben, na de Olympische Spelen, weer iets om trots op te zijn.

Wij hebben hier in Griekenland al talloze beelden kunnen zien van binnen in het museum, en het is werkelijk verbluffend hoe een combinatie van glas en staal zo mooi kan zijn en ook de tentoongestelde stukken zo veel eer aan doet. Over die stukken gesproken: er wordt zelden of nooit gezegd wat er in het nieuwe Akropolismuseum te zien is. Uiteraard de stukken die in het oude museum boven op de “Heilige Berg” (zo wordt de Akropolis in het Grieks ook wel genoemd) ook al werden tentoongesteld. Maar er zijn heel veel nieuwe vondsten bij. Waar zijn die dan gevonden?

Daarvoor moeten we terug in de tijd gaan. Tijdens de 2de Perzische Oorlog, in 480-479 vC. werd Athene geevacueerd. De Akropolis werd door de Perzen verwoest, afgebrand of geplunderd. Nadien vormde dit de basis voor het nieuwe plan van Perikles om de Akropolis opnieuw op te bouwen. Hij vergrootte ten eerste het plateau op de Akropolis en bracht de steunmuren aan, die we  nu nog zien. Bij het vergroten van het plateau, vulde hij de gaten tussen de rots en de muren op met het puin dat de Perzen hadden achtergelaten. Uit dat puin zijn vele vondsten naar boven gekomen, die nu in het nieuwe museum staan. Soms zijn de stukken zo goed bewaard, dat er nog verfsporen terug te vinden zijn op de beelden.

Het museum is erg groot en op pijlers gebouwd, midden in een archeologisch gebied. De glazen vloer biedt de bezoeker een zicht op het grondplan van de oude wijk die nu Makriyianni heet. Het museum zal stelselmatig worden bijgevuld met vondsten uit die wijk.

Op de bovenste verdieping is een rondgang, zo groot als de Parthenontempel. De friezen van die tempel zullen te zien zijn. De ontbrekende originele delen (u weet ongetwijfeld waar ik het over heb) zullen worden aangevuld met gipsen afgietsels. De friezen uit het Britisch Museum worden voorgesteld met kopieen die Groot Brittannie aan Griekenland “cadeau” (hoe nobel) heeft gedaan in de 19de eeuw.

Ik kan nauwelijks wachten om het museum te gaan bezoeken. U heeft er alleszins een extra reden bij om Athene te bezoeken. Nog even meegeven dat een ticketje voor het nieuwe museum tot eind dit jaar slechts 1 euro kost.

12 thoughts on “Opening van het nieuwe Akropolismuseum

  1. @Bruno, hier in Antwerpen is alles al de hele namiddag mee te beleven voor wie kan afstemmen op ERT World (om 18h onze tijd voorziet haar programmagids de officiële openingsplechtigheid).
    ‘t Ziet er allemaal inderdaad fantastisch uit, zelfs onder je grijzige Atheense hemel.

  2. Inderdaad @Peter, er hangt regen in de lucht. Maar dat zal de pret niet derven. Heb zonet minister van Cultuur Samaras aan het woord gehoord en het was een verademing om een Griekse politicus te horen die geen populistische onzin uitkraamt, maar echt een erg geslaagde rondleiding gaf in het museum.

  3. @Bruno, zijn er nu tegenover het museum enkele van die mooie Griekse huizen, die het uitzicht op de Akropolis zouden hinderen, gesneuveld?
    Eertijds heb ik nog een petitie getekend om die panden (één ervan zou van Vangelis geweest zijn?) met hun typische Ottoonse architectuur te redden, en werd er dan voor gepleit om minstens in één ervan de ticket- en museumshop met cafetaria in onder te brengen.

  4. Die staan er nog steeds @Peter (de achterkant is is minder mooi dan de voorkant, misschien krijg je ze tijdens de ceremonie wel te zien).
    De discussie lijkt wat geluwd; we hebben er de laatste tijd niets meer over gehoord. Het is me eigenlijk onduidelijk wat er nu met die huizen gaat gebeuren.
    Het zijn trouwens 2 art nouveau huizen (Griekse stijl) en een van de huizen is inderdaad eigendom van Vangelis die de Griekse overheid van cultuurcannibalisme heeft beschuldigd.

  5. @Bruno, ‘t Is ook fascinerend te zien hoe dit museum is opgebouwd, hoe al die kunstschatten met liefde- en respectvolle uiterste zorg overal hun plaats krijgen.
    Overigens, wat voor een prachtige ‘koppen’ hebben die talloze ambachtslieden en restaurateurs die de honderden sokkels fabriceren en al dat delicate marmer bewerken! Werkelijk: de Griekse antieke portretten ‘revisited’
    En ook nog: wat lopen daar nu toch talloze beeldige Griekse vrouwen rond…
    Tenslotte: wat voor een TV zender is eigenlijk ‘ERT World’: zo internationaal als ‘BBC World’, neutraal?

  6. vrijdag 7 augustus kom ik langs voor het nieuwe museum. gisteren de tickets online besteld inderdaad voor 1 euro.
    het rare is wel dat we maar twee uren de tijd krijgen om het museum te bezoeken.

    johan

  7. Haha, beeldige Griekse vrouwen, dat krijg je hier inderdaad wel makkelijk bij. Fidias, Praxiteles en zo vele anderen hadden dat 2500 jaar geleden al door.
    ERT World is het satellietkanaal van ERT, de openbare omroep (Elliniki Radio Tileorasi).

    @Johan, er wordt geschat dat er tot 2500 bezoekers per dag het museum binnen kunnen. Er zullen stewards zijn die je vriendelijk zullen verzoeken om alles tegen een bepaald tempo af te werken. Ik vrees dat dit de eerste maanden de regel zal zijn, wegens de grote vraag.

  8. @Bruno, het ziet er schitterend uit. Zelfs ons TV1 journaal van 19.00 uur besteedde er (enige) aandacht aan. Dat wil al wat zeggen, wat op onze nieuwsberichten komt Griekenland maar weinig aan bod. En ERT kon ik vroeger (met kabeltv) wel ontvangen, maar nu “dankzij” BelgacomTV helaas niet meer. Bij mijn volgend bezoek aan Athene zal het nieuwe museum zeker op het menu staan!

  9. @Leo, ERT World zit in Antwerpen inderdaad wél op de concurrerende kabel van Telenet.
    @Bruno, hartelijk dank voor het bieden van het live verslag. Wie is overigens die opvallende ‘Helena van Troje’ in ‘t wit, daar steeds op de eerste rij (partner van Karamanlis?)?
    Baroso leek eerder lijdzaam z’n diplomatiek verplichte kilometers af te malen; zou deze Europese primus inter pares al lopen dubben over een speech om zo omzichtig mogelijk heen te dansen om de Griekse aspiraties op de stukken uit “London” ?
    Alleszins is de zonet getoonde reünificatie, als “boodschap van de Goden aan de Mensen”, rijk aan symboliek; het vermelden van teruggaven en/of uitleningen door Heidelberg, Palermo en het Vaticaan leken me een duidelijke hint aan Baroso voor meer initiatief in cultureel Europees leiderschap.

  10. @Peter, de vrouw in het wit is inderdaad de vrouw van Karamanlis, Natasha, die overigens dokter is.
    De boodschap om de friezen te herenigen was niet mis te verstaan! Het museum en de stukken behoren aan u, zei Samaras, in tegenstelling tot het British Museum dat zegt dat de Parthenonfriezen haar eigendom zijn.
    De opening was een PR-oefening van jewelste, met een niet mis te verstane boodschap. Ik kan de Grieken alleen maar feliciteren.

  11. Het was inderdaad indrukwekkend wat o.m. de pers gedaan heeft wat de opening en het museum zelf betreft.Samaras was ontroerend toen hij zei dat er plaats is voor de missende kariatide die zou moeten terugkomen in haar familie waar ze thuishoort .
    Al die open plaatsen waar stukken missen die elders in musea ondergebracht zijn , zijn meer dan een info maar een aanklacht die overduidelijk is . Dit museum moet heel wat mensen een erg onconfortabel gevoel geven in bezit te zijn van gestolen goed , en daarbij wereldbekend nog wel.
    Schaamte !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *