Een zware slag

Mijn hart bloedt… Ik heb deze zomer weinig geschreven over bosbranden. Niet dat er geen waren, maar ze waren kleiner in omvang en doorgaans werden ze snel geblust. Afgelopen weekend waren er echter 2 erg verwoestende branden. De ene woedde in de streek rond Karystos, op Zuid-Euboia. Niet alleen zijn grote delen laaggroei in de vlammen opgegaan, maar er zijn ook 8 huizen verwoest, waarvan er 4 bewoond waren.

Preveli in de asse

Echt hartverscheurend zijn de beelden van de andere brand dit weekend: het palmbos van Preveli, op Zuid-Kreta is in de asse gelegd. De eeuwenoude Theofrastus-palmen zijn volledig zwartgeblakerd en het zal nog decennia duren voor de schade weer kan worden hersteld (als dat al mogelijk is). Men spreekt nu al meteen van het aanplanten van nieuwe palmen, maar deze bomen groeien verder enkel nog op het strand van Vai in Kreta.

Het brandpreventiesysteem van Preveli heeft niet gewerkt. Wat wel werkte, was de toeristische uitbuiting van het strand, met zijn honderden strandzetels, pedalo’s, vrij kamperen en open vuurtjes.

Kreta is er een toeristische trekpleister armer op geworden, door ongecontroleerde uitbating en uitbuiting. Misschien komt er nog iets goed van deze ramp, en gaat men beseffen dat er meer controle nodig is om de prachtige Kretenzische natuur niet verder te laten verloederen.

Preveli blijft enkel een herinnering, met mooie foto’s.

11 thoughts on “Een zware slag

  1. Mijn hart stond even stil 🙁 Heel erg, maar hopelijk worden er inderdaad lessen uit getrokken. Gelukkig is het spektakel van het “ongemengde” water (koud boven, warm onder) er nog 🙂

  2. Oooch!
    Krima!krima!
    Gaan ze het dan nooit leren?

  3. Volgens berichten had Europa anderhalf miljoen vrij voor de brandpreventie van dat gebied maar hier hebben ze er alweer geen weet van !!!

  4. krima krima, but most of palm trees will recover soon.
    it was terrible wind that day (12 boffors).
    it broke my heart this morning
    i live 3 km from there

  5. Lessen getrokken !!!
    Gaan ze het dan nooit leren?
    Ας γελασω!!!!!εγω παντως και την αλλη φορα θα…
    (κοιτα τι λεει ο Ζουγανελης στο 0:48
    http://www.youtube.com/watch?v=xc0n_v2zBHE&feature=related

  6. Let’s hope they will recover soon, @Niko.
    I would like to see it happen in my lifetime.

  7. Wat een stomme idioten om dat te laten gebeuren daar, blussen met zakken zeewater was zo gemakkelijk geweest en elke maloot heeft toch een mobiel tegenwoordig…..sukkels!! (excusé le mot)

  8. Verschrikkelijk voor Preveli, zo mooi dat het daar was ondanks de toeristische verloedering.
    En @Bruno, alweer Karystos getroffen! (Was?) ook een hele mooie regio (Marmari!).

  9. Inderdaad @Mario, maar ik had niet de indruk dat Marmari getroffen was door de brand bij Karystos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *