Preveli uit de as herrezen

Diegenen die hier al langer komen, herinneren het zich wellicht nog wel. Eind augustus 2010 is een groot deel van het palmbos op Preveli, in Zuid-Kreta in de asse gelegd. In Preveli, net zoals op het strand van Vai, groeien de zeldzame Theofrastus-palmbomen die nergens elders ter wereld voorkomen. De beelden waren hartverscheurend. Preveli was bijna paradijselijk, en in augustus was alles zwartgeblakerd.

Maar kijk: de natuur herstelt zich enorm snel! Een vriendin van me woon in Rethymnon en ging afgelopen weekend een kijkje nemen in Preveli. Haar foto’s spreken voor zich: overal groen en van de brand is er nog weinig te merken. Hoopvol – en metaforisch, nietwaar?

 
   
   
   

6 thoughts on “Preveli uit de as herrezen

  1. Zelfs de natuur heeft de Kretenzische mentaliteit overgenomen van de Kretenzers of is het andersom Bruno hahahahah 🙂

  2. Ik woon zelf ook vlakbij Rethymno en beschouw Preveli als één van de mooiste plaatsen van Kreta; een unieke plek. We zagen het pas afgebrande bos en dachten dat het vele jaren zou duren voor het een béétje maar zou lijken op wat het ooit was. En zie,alleen de zwarte stammen herinneren nog aan de brand; de natuur blijft verbazen. Leuk zo een positieve noot!

  3. Allez, hopelijk wordt het een symbool voor Griekenland ook. Hoop doet leven 🙂

  4. phoenix van de assen verezen (wetenschappelijke naam phoenix theophrasti)

    dit was zeker niet de eerste keer dat preveli in brand was geschoten… ik ga daar bijna elk jaar sinds 2007 en de stamen waren al zwart.
    phoenix gebruikt brand ook om nieuwe scheuten te maken.

    @bruno in mijn fotoalbum van kreta kun je ook fotos zien van preveli van begin augustus.

Comments are closed.