Hoe zou het nog zijn met het rookverbod?

Zoals u weet is er in Griekenland sinds 1 september een rookverbod van kracht dat het roken verbiedt in alle openbare ruimtes. Er waren dit keer geen uitzonderingen op de regel, wat het naleven van het rookverbod zou moeten vergemakkelijken. Enkel de grote centra waar de Griekse zangers en zangeressen een avondvullend programma brengen, blijven voorlopig gespaard van de maatregel.

Tot 1 oktober was er een periode van gratie: alle bars, taverna’s, restaurants kregen de gelegenheid om alle voorzorgsmaatregelen te nemen. Er zouden ondertussen in Athene meer dan 3000 controles zijn geweest, en er zouden 20 boetes zijn uitgeschreven. Ondertussen is er zelfs sprake om het rookverbod nog te verscherpen: iemand die rookt in de auto, terwijl er een kind bij zit, zou een fikse boete riskeren. Zo ver is het nog niet.

De afgelopen weekend werd er in de buitenlandse pers vaak gewag gemaakt van het feit dat de Grieken andermaal het rookverbod aan hun laars lappen. Persoonlijk heb ik daar nog niet veel van gemerkt: het lijkt allemaal nog goed mee te vallen.

Natuurlijk blijven de protesten doorgaan. Zo is er nu de Panhelleense Bond van Restauranthouders en Aanverwante Beroepen (POESE in het Grieks), die heeft aangekondigd dat haar leden vanaf vandaag weer asbakken op de tafels zullen zetten. Door het rookverbod zou de omzet van heel wat bars, taverna’s en restaurants met minstens 30% zijn teruggevallen. Niet dat de Bond tegen het rookverbod is, volgens voorzitter Yiannis Tsakos, maar door de crisis wordt de situatie er niet makkelijker op. En omdat de meeste etablissementen toch met sluiting worden bedreigd, nemen ze het risico dat de overheid hen sluit, er bij.

Burgerlijke ongehoorzaamheid, zou je kunnen zeggen, en dat is niet ongewoon in Griekenland. Maar jet moet het natuurlijk in de context zien van een algemene ontevredenheid bij de Grieken met de huidige situatie. Benieuwd wat de reactie van de overheid gaat zijn. Als het oogluikend wordt toegestaan, kunnen we het hele rookverbod wel weer vergeten.

5 thoughts on “Hoe zou het nog zijn met het rookverbod?

  1. Gisteren was ik in een cafe in Thessaloniki waar om 1 uur ‘s nachts werd gemeld dat er gerookt mocht worden omdat er toch niet meer gecontroleerd zou worden. Er werden wel geen asbakken gezet voor het geval dat….

  2. Ελληνικά συστήματα! Argh, wat gaat er van dat landje worden…

  3. maand september in lesbos geweest, mocht overal roken…

  4. Zal Kanelli ophouden met roken voor de TV camera’s ?
    Grieken zijn gemoedig maar raak verdorie niet aan hun individuele ‘mood’ want discipline past niet erg in hun woordenschat. In Volos gaan ze vandaag terug asbakken op de tafels zetten en zoals de POESE hier zegt :” Als er eentje een boete krijgt,dan moeten ze ons maar allemaal beboeten !” Zal zulke solidariteit werkzaam zijn ?:)
    @Peter , griekse restaurants in NY hebben een achterkamertje waar men rookt maar de baas houdt voortdurend de deur in de gaten want daar zijn ze echt niet mals voor overtredingen .
    Gisteren werd het probleem van vuilnis naar voren gebracht en zei m’n man :” Als ze aan iets beginnen zoals in Belgie : selecteren , speciale zakken met prijsvignetten, enz , dat is het begin van massaal sluikstorten .” En inderdaad , zulke projecten werden geopperd . Maar de reinigings diensten dumpen zelf de inhoud van groene en blauwe containers in dezelfde laadbak .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *