De Quadriga

De Quadriga is de naam van het beeldhouwwerk dat de Brandenburgse poort in Berlijn siert. U bent vast wel vertrouwd met het span, de ruiter, en de 4 paarden.

De Quadriga is echter ook de naam van een speciale prijs, die wordt gesponsord door Werkstatt Deutschland, een non-profit organisatie in Duitsland. Elk jaar, sinds 2003, wordt de Quadriga-prijs uitgereikt aan belangrijke persoonlijkheden uit de politieke, economische, sociale en culturele sfeer. Winnaars in het verleden zijn bvb: Recep Tayyip Erdoğan, Helmut Kohl, Timothy Berners-Lee, Shimon Peres, Gerhard Schröder, Václav Havel en Michail Gorbatsjov.

En sinds dit jaar zit er ook een Griek tussen de laureaten. Gisteren heeft de Griekse premier Georgios Papandreou namelijk de Quadriga prijs gekregen voor zijn “sociale bijdragen en zijn enorme inspanningen om het Griekse fiscale beleid op orde te stellen om zo het bankroet van het land te vermijden.”

Hoe sociaal die bijdrage van hem is, moet u maar aan de Griek in de straat vragen. En of het bankroet van Griekenland is vermeden, daar zijn de vele economen het nog niet eens over. Maar Georgios heeft dus een prijs gewonnen. Wij wachten intussen nog af wanneer hij het land zal leiden.

Maar misschien kan hij dat overlaten aan Bono, de zanger van U2 (die vanavond in het Olympische Stadion optreden). De christusfiguur van de 20ste-22ste eeuw kan dit land misschien redden met een van zijn breedzwaaiende gebaren. Wie weet schurkt Georgios vanavond wel even tegen Bono aan – de twee lijken me een ideaal koppel.

2 thoughts on “De Quadriga

  1. dat weet iedere griek op straat dat hij heeft het gekregen zo dat wij niet verder zeuren over de Uboaten van hun dat scheef vaaren.
    of omdat ze weten dat wij zo vedrietig zijn dat Thyssen-Κrupp ,Skaramagkas wil verkopen ,en hebben ze ons een suiker klontje gegeven.
    Weten de Duitsers wat betekent ,xazo pedi??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *