Een groot globaal denker

Het einde van het jaar komt er aan, en dat is meestal een periode van lijstjes. Het tijdschrift “Foreign Policy” heeft zo voor de tweede keer een lijst gemaakt met de 100 grootste globale denkers ter wereld. Ik laat er 99 buiten beschouwing en concentreer me op 1 denker.

Op plaats 79 staat namelijk de Griekse premier Georgios Papandreou, omdat hij “het beste maakt van het slechtste jaar voor Griekenland”.

Misschien zal de premier weer een prijs krijgen, zoals een paar weken geleden? In ieder geval: Papandreou mag dan wel een denker zijn, maar qua daden schieten we toch nog wat te kort, vind ik.

Er is nog heel veel werk nodig om Griekenland weer op de sporen te krijgen, als het ooit zal lukken. En in hoeverre heeft Papandreou dan getoond dat hij een groot denker is? Door aan te duiden dat Griekenland slechts de eerste dominosteen is in de wereldeconomie? Dat kan iedereen wel zien. Misschien vinden de Amerikanen het gewoon belangrijk dat Papandreou geboren is in Minnesota, zoals wordt aangegeven in het artikel?

Het is wel een feit dat de Griekse premier een sterke communicator is, die overal te zien is. En dat geeft hem wel een zekere geloofwaardigheid, die niet onbelangrijk is in deze tijden. Als we dat vergelijken met de vorige premier, dan scoort hij in ieder geval een stuk beter.

5 thoughts on “Een groot globaal denker

  1. in het grieks?? Skeptixestis???

  2. ‘k Heb toch sterk de achterdocht dat al die ‘globale denkers’ de façade zijn van een groep ‘plotters’ die op de achtergrond blijven en dat de ‘personnages’ zelf weinig in de pap te brokken hebben . Zelfs hun toespraken moeten ze aflezen , door anderen opgesteld en als ze niet goed gerepeteerd hebben , struikelen ze over de woorden.
    Voor mij zijn die dames en heren , een vitrine die goed opgedirkt wordt voor de tentoonstelling . Hun personnage komt er toch zo platisch voor dat het ,ten minste voor mezelf , weinig reeel overkomt . Tenzij misschien Poetin in naakt bovenlijf of in Judo uitzet !:)

  3. Ik sluit me aan bij de mening van Jenny… één en al poppenkast.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *