Dood op de vuilnisbelt

Ano Liossia vuilnisbelt

Deze foto is niet genomen in één of ander derdewereldland, maar wel op de vuilnisbelt van Ano Liossia ten noorden van Athene (tenzij u natuurlijk de mening bent toegedaan dat Griekenland een derdewereldland is).

Al het vuilnis van Athene en omstreken wordt op deze vuilnisbelt gestort. En dan bedoel ik ook alle vuilnis. Ondanks het feit dat er vuilniscontainers in de Atheense straten staan waarin de burgers hun vuilnis kun sorteren, komt alles toch samen terecht. De echte recycleerders zijn de zigeuners, die in dit land als tweederangsburgers worden beschouwd (en waar niet, eigenlijk?).  Met hun pickup trucks rijden ze door de straten van de hoofdstad en door de luidsprekers klinkt het “παλαιατζής, παλαιατζής!” (iemand die oude spullen oppikt). Tegen een prikje nemen ze je oude wasmachine mee. Kabels verzamelen ze in alle maten en gewichten (tot de koptelefoontjes van de mobiele telefoons toe): die steken ze dan in brand en ze smelten het koper, wat hen flink wat geld kan opbrengen. Recyclage is het wel, in zekere zin. Milieuvriendelijk is het echter niet.

De meeste zigeuners wonen in de buurt van Ano Liossia – dicht bij de vuilnisbelt. Her en der zie je tentenkampen waar geen elektriciteit of water is. Sommigen zijn er in geslaagd om redelijk mooie huizen te bouwen met het geld dat ze hebben verzameld.

Officieel zijn zigeuners Griekse staatsburgers: ze hebben ook echte Griekse namen. Dat betekent dus ook dat hun kinderen naar school moeten, maar de andere Grieken zien dat niet zitten. Vaak komt het tot conflicten in scholen waar zigeunerkinderen zitten, omdat men vreest dat ze ziektes overdragen. Het is nogal logisch dat hun hygiëne te wensen over laat: ze hebben geen stromend water en ze leven tussen het vuilnis om daar iets bruikbaars uit te halen.

Op de vuilnisbelt zelf, leidt dat tot hallucinante taferelen. Telkens er een vuilniswagen zijn lading komt droppen, hangen er al tientallen mensen rond, die het vuilnis al hebben doorzocht nog voor het de grond raakt.

Tussen die bergen vuilnis is het vaak niet eenvoudig om mensen op te merken. En zo verpletterde afgelopen weekend een bulldozer één van de zigeuners. Dat leidde meteen tot havige rellen waarbij 3 bulldozers in brand werden gestoken. De werknemers van de vuilnisbelt voelen zich ondertussen niet meer veilig en hebben het werk neergelegd zolang mensen op de vuilnisbelt binnen kunnen. Op dit ogenblik staat er wel een hek van 3 meter hoog rond, maar nog steeds vinden de zigeuners hun weg. Er wordt nu aangedrongen om de politie in te zetten, maar het is vrijwel zeker dat daar geen geld voor zal zijn.

De kern van de zaak is natuurlijk dat er hier een bevolkingsgroep is die geen menswaardig bestaan leidt. Daar zou iets moeten aan gedaan worden. Maar zoals de economische toestand er nu uit ziet, lijkt het er meer op dat er binnenkort nog andere bevolkingsgroepen zullen bij komen die ook geen menswaardig bestaan meer zullen kunnen leiden…

5 thoughts on “Dood op de vuilnisbelt

 1. die griekenland van de photo bestaat echt. jammer dat geen inwoner van Nea Liosia hier lees. kon ons vertelen hoe precies dat voelt.
  vaak zulke kleinere vuilnis plaatsen zie je ook aan de kant van de weg, grieken kijken verder dan hun neus en zien niet de vuile waar ze opstaan.
  over de zigeuners ,ja!! moeilijk hoor,last heeft Protagonistes een mooi docu gemaakt.
  de griek accepteer aleen de Gyftos op de panygiria ,verder bestaan ze niet .zelf kunnen ze ook wat aan doen.
  Recycling doen ze al jaaren. eind jaaren 80 op Kos ,gingen de kinderen in de grote vuilnis containers en haalden alle aluminium blikjes en verzamelden dezen in zakken. de Gyftos rijdt dan met de Datsun over heen en maak deze plat. als de Datzun vol was ging hij deze verkopen in Athene. vaak is een familie bedrijf iedereen doet meer.
  ik vind zo een geluid ,O Paliatzis altijd mooi.
  kijk wat ik heb gevonden. ik weet niet hoe vaak zie je ze tegenwordig in griekenland??

 2. Media Markt in griekenland heeft mooi gebruik van gemaakt.

 3. Paliatzis neem niet aleen oude spullen ,vaak verkoop hij plastik stoelen ,aardewerk potten en de bekende karpouzia peponia.
  hier een all weather verkoper
  let op wat zingt hij!!

 4. Ik wordt er anders wel een beetje snue van als de παλαιατζής ook op zondagochtend om half acht al zijn ingesproken bandje door zijn megafoon laten tetteren, of de 9 jarige ziguenermeisjes tot diep in de nacht rozen & andere zooi te laten verkopen in psiri, of de moeders die hun baby volpompen met diazepam zodat het lijkt dat ze doodziek & in coma liggen en vervolgens medelijden op te wekken bij passanten. Of… gooi nog eens een autoband op het vuur want het wordt een beetje fris. Anyway, iedereen zijn ding maar ik heb na 3 jaar in athene toch wel de keerzijde van het zogenaamde romantische vrijebuiters bestaan van de zigeuner populatie mogen aanschouwen. Maar goed.. zo hebben we allemaal wat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *