De slag om Keratea

En het is weer goed raak in Keratea, de bezette stad. Een paar weken geleden heeft een rechtbank in Lavrio besloten dat de aanleg van een open stortplaats niet kan verder gaan, want er zit op de plaats waar de vuilnisbelt moet komen, heel wat archeologisch materiaal in de grond. Daardoor moesten de voorbereidingen worden stop gezet.

Dat leek de regering echter niet van haar stuk te brengen, want in de nacht van zondag op maandag (in Griekenland werkt men blijkbaar vooral ‘s nachts in een poging om zo burgers voor een voldongen feit te zetten) reden bulldozers het dorp in. Maar Keratea waakt en vrij snel werd één van de graafmachines in de fik gestoken.

Daarop kwam de oproerpolitie weer in actie. Ondanks het feit dat de overheid steeds maar zegt dat ze bereid is om een dialoog aan te gaan met de burgers, wordt steeds weer de oproerpolitie ingeschakeld.

Daarop gooiden de inwoners van Keratea wegblokkades op, waardoor belangrijke wegen werden afgesloten. En sindsdien zit het weer bovenarms op. Er wordt weer een massa traangas gebruikt, en de inwoners slaan terug, zoals u ziet op onderstaande video’s. Het lijkt bijna op een guerilla-oorlog.

Wat ik niet kan begrijpen, is het feit dat men vanuit de overheid maar blijft aandringen op de aanleg van een open vuilnisbelt. Kabinetsleden hebben dat nog maar eens bevestigd in de kranten dit weekend. Binnen 2 jaar zullen deze vuilnisbelten worden beboet door de Europese Commissie. Of zijn hier weer belangen mee gemoeid, en zijn er steekpenningen gegeven?

10 thoughts on “De slag om Keratea

  1. Ολο κανεις οτι δεν καταλαβαινεις. Μπομπολας ,φιλε μου Μπομπολας. σου λεει κατι το ονομα αυτο??
    Bobolas heeft de vuilnis werk aangenomen. en moet door gaan.
    ειναι πολλα τα λεφτα ,Αρη!!!!

  2. En de politie heeft vannacht ook nog eens een aantal auto’s van de inwoners verwoest.
    Bobolas en PASOK – 2 handen op 1 buik. Alle gebouwen langs Kifisias in de noordelijke voorsteden zijn door Bobolas gebouwd. Benieuwd hoe veel steekpenningen hier weer voor gegeven zijn.
    Benieuwd ook waar dit gaat eindigen, want de inwoners van Keratea zijn bereid om tot het uiterste te gaan.

  3. op de keratea geval ,net als toen op Grammatiko en de hele aanpak van vuilnis ,schaam ik mij kapot als griek en ben woest. aman pia ,zelfs een bourdelo draait better.
    Kifisias?? daar is ook Vovos met Vovos stad de oude Marousi.

  4. Ik heb er geen ervaring mee Tzimi maar heb de indruk dat bordelen veel ordentelijker draaien dan de griekse staat , dat ze daar toch nog wat eergevoel hebben.
    Wanneer gaan ze de burger eens leren afval en vuilnis te sorteren ?De bevolking is er klaar voor en willen graag in verschillende vuilbakken kippen maar als de ophaaldiensten toch alles samen mengen,dan ziet men er het voordeel niet van in .
    De supermakten hebben bakken voor batterijen en lampen en daar wordt gebruik van gemaakt,dus bewijs dat de Griek wel milieu bewust is maar de opperhoofden hebben andere bezigheden.Waarlijk beschamend . Nergens is er verbetering op te merken , in tegendeel, het wordt dagelijks erger .De bevolking wordt getijsterd door de regeringen.

  5. Hoog tijd voor een verbrandingsoven (met filter aub)! Dat zou al een grote stap zijn… Om het sorteren echt te laten werken, is er sowieso veel tijd nodig. Nu gaat het de andere kant op. Waar ik een paar jaar geleden in de aparte vuilcontainers nog min of meer gescheiden afval zag, lijkt dat nu helemaal niet meer het geval te zijn. In elk soort container vind je nu hetzelfde soort afval.

  6. Correctie:
    Niet 83% maar 82 % wordt gestort. Sorry, tikfout.

  7. @Josée: betekent dat dan dat 2% van het gestorte afval begint te composteren? 🙂 Of zijn die cijfers weer een voorbeeld van creatief boekhouden op zijn Grieks?

  8. ik weet niet waar Josee de cijfers haalt ,maar griekse cijfers geloven is niet te doen.
    daar bij je heb geen cijfers nodig om er achter te komen dat de meeste elders vanzelfsprekende zaken ,in griekenland anders zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *