Bezette stad

Keratea, een mooi dorpje ongeveer 41km ten zuidwesten van Athene, aan de voet van de Panion berg, niet ver van de internationale luchthaven van Spata. De wortels van het dorpje gaan terug tot 700 voor Christus volgens geschreven bronnen. Tot een tiental jaar geleden werd er heel wat wijn verbouwd in de streek rond Keratea, maar sinds de Attiki Odos en de nieuwe luchthaven is aangelegd, is die activiteit fel teruggelopen.

Een paar maanden geleden besliste de regering om vlak bij Keratea een nieuwe vuilnisbelt aan te leggen, want de oude vuilnisbelt in Liossia is zo goed als vol. Zoals u zich misschien herinnert, had de vorige regering het plan opgevat om een dergelijke vuilnisbelt aan te leggen in het dorpje Grammatiko. Ondanks het feit dat de bulldozers al klaar stonden, is het nooit gekomen tot de aanleg van een vuilnisbelt, wegens aanhoudend protest van de bewoners, en wegens de enorme bosbrand ten noordoosten van Athene in de zomer van 2009 (die was ontstaan in Grammatiko – toeval of niet?).

Dit keer lijkt het menens: er was al een aannemer aangesteld om de vuilnisbelt aan te leggen. De aannemer heet Bobolas en dat is niet verwonderlijk: Bobolas heeft bijna alle grote projecten onder de regering Simitis binnen gehaald. Vermoed wordt dat daar enorme steekpenningen mee gemoeid waren, maar laten we het daar nu niet nog een keer over hebben.

Uiteraard vinden de inwoners van Keratea het niet prettig dat er een enorme vuilnisbelt in de nabijheid van hun dorp zal worden gebouwd. Ze voeren aan dat er in de streek heel wat archeologische resten zijn, en dat het grondwater zal worden vervuild door het vuilnis. Beide argumenten houden steek. Toch lijkt het dat archeologische vondsten de werkzaamheden dit keer niet zullen stil leggen. Wat het probleem van het oppervlaktewater betreft: zoals u weet blijft Griekenland hardnekkig vasthouden aan het begraven van vuilnis. Er wordt hier amper vuilnis gesorteerd, en zelfs medisch en chemisch afval komt gewoon in de stortplaatsen terecht. Er mogen dan wel speciale vuilniscontainers voor recycleerbaar afval staan in de straten, in de praktijk komt alles gewoon bij elkaar op de vuilnisbelt. Andere manier van vuilnis verwerken, schijnen maar niet te worden overdacht. Verbrandingsovens lijken wel uit den bozen. Ik heb nooit begrepen waarom, maar er zullen wel weer een aantal persoonlijke belangen van bepaalde politici mee gemoeid zijn. Nochtans wordt Athene regelmatig op de vingers getikt door de Europese Unie en dreigt Griekenland boetes te betalen voor zijn rampzalig vuilnisbeleid. Maar Keratea valt wel binnen de kieskring van mevrouw Pagkalos, de echtgenote van de vice-premier (hoewel die niet verkozen is in de laatste gemeenteraadsverkiezingen – haar naam zal haar dit keer wel de das hebben omgedaan), en dat is heus geen toeval.

Maar goed: de overheid heeft dus geen oren naar de argumenten van de inwoners van Keratea. Omdat die het daar niet bij laten en desnoods met geweld de aanleg van de vuilnisbelt zullen verhinderen, heeft de regering de oproerpolitie naar Keratea gestuurd. Die zijn er ondertussen al ruim 2 maanden, sinds december vorig jaar. Voortdurend komt het tot schermutselingen tussen burgers en oproerpolitie. De situatie is ondertussen ongelofelijk uit de hand gelopen. Inwoners wapenen zich met stenen, molotovs, katapulten, laserstralen en wat weet ik nog allemaal. De oproerpolitie beantwoordt met traangas en ander chemisch materiaal. Sommigen beweren zelfs dat er al rubberen kogels zijn afgevuurd. Op televisie lijkt Keratea meer op Gaza dan op een Grieks dorp. De politie heeft de toegangswegen al wekenlang afgezet en controleert iedereen die Keratea binnen komt of verlaat. De bewoners zelf voelen het aan alsof er een heuse junta aan de macht is.

Vorige week gebeurde er dan het volgende. Na alweer een woelige nacht, waarbij de oproerpolitie weer werd belaagd, reageerde die door de huizen van de inwoners binnen te stormen op zoek naar bewijsstukken en traangas af te vuren (in de huizen dus!). Een hoogzwangere moeder van twee kreeg geraakte daarbij in shock toen de politie haar huis binnendrong en ze moest naar het ziekenhuis worden gevoerd, alwaar ze haar foetus verloor. Sindsdien is de situatie er alleen nog maar meer gespannen op geworden. De familie van de vrouw overweegt om de oproerpolitie aan te klagen, maar vreest dat die klacht geen gehoor zal krijgen. Verder circuleren er ook video’s van oproerpolitie die een bejaarde man in elkaar slaan. Bewoners zeggen verder dat de politie vaak charges uitvoert en daarbij scandeert “hier zal een tweede Grigoropoulos te betreuren vallen”, daarbij verwijzend naar de tiener die in 2008 werd doodgeschoten in het centrum van Athene.

Wonderwel wordt er aan Keratea relatief weinig aandacht besteed in de Griekse media. Die spreken natuurlijk de taal van hun broodheren en die hebben er alle belang bij dat dit soort toestanden niet al te veel in de belangstelling komen. Dus moeten we ons maar wenden tot de buitenlandse media. Bekijk hier een aantal foto’s op de site van de Daily Mail.
En gelukkig is er ook nog YouTube…

Er is sprake van dat de oproerpolitie aanstaande woensdag zal worden teruggeroepen, maar vermoedelijk is dat alleen maar om er voor te zorgen dat de betogingen tijdens de algemene staking op die dag niet uit de hand zullen lopen.

15 thoughts on “Bezette stad

  1. En nog maal oh ja.

    Griekenland zou nu het land zijn om de toeristen van het Midden Oosten nu naar zich toe te trekken !

    Alsof de sinds verscheidene maanden durende dagelijkse stakingen DE nieuwe attraktiepool zijn

  2. Kala na pathoune ieder om beurt, nu weten ze hoe de inwoners van ZONIANA zich voelde indertijd maar toen waren ze aant lachen op het vasteland. Daar schieten ze tenminste nog terug en doen ze iets tegen de huidige junta epanastasi more

  3. Nu dat ik de beelden zag, niet te geloven is daar geen ene idioot die daar iets doeltreffender heeft dan een molotofcoctail of wat?????????????????????????????????

  4. Bananenrepubliek!!!!….sorry dat ik het zeg.
    Ik ga deze filmpjes op facebook zetten. Niet te geloven!!!!

  5. De vraag welke zich meer en meer bij opdringt is: Hoort Griekenland nu bij de EU en haar fijnmazige regelgeving op zeer veel gebieden, of niet?En wil GR er wel bij horen en zich -net zoals Nederland bijvoorbeeld – gewoon aan de democratisch tot stand gekomen regels houden?
    En – misschien nog de pijnlijkste vraag – wíl de EU eigenlijk wel dat Gr zich aan de vaak zinvolle regels houdt? Of mag dat land doorgaan een ongestraft veelal negatieve uitzonderingspositie in te nemen.En zo ja, waarom dan in hemelsnaam?

    Bovenstaande ontboezeming werd mij ingegeven door het zoals altijd boeiende en kervende stuk over Keretea van @Bruno.Hoe gedetailleerd en aanklagend ook: “What’s new?”.De problematiek van de vuilnisstortplaatsen en de dreigende financiële sancties vanuit de EU vigeren al ruim drie jaar in de kolommen hier.
    GR vertikt het om ook maar iets aan dit leefomgeving belastende en grondwater vergiftigende eco-probleem te doen.Vanuit GR gezien kan ik dat nog wel begrijpen (vergeet niet dat de afvalverwerking in Napels en de grote steden van de USA in handen van de maffia is),maar waarom laat de EU het er dan helemaal bij zitten? Zij legt haar eigen regels niet op en aangekondigde sanctie/boetes blijken slecht hollle frasen te zijn.

    Hoe gaat zoiets in een “gewoon” land als Nederland?
    Ik woon in één van de 11 provincies(Fryslân).Als het Provinciaal Bestuur van dit zeer kleine stukje Nederland en nog kleinere stukje Europa ter hoogte van drie dorpen, drie fietstunneltjes wil aanleggen onder de N359 door ter bescherming van de overstekende scholieren en andere fietser; dan moet de hele Europese aanbestedingsprocedure (het belang bedraagt 5-7 miljoeneuro)doorlopen worden dmv kilometers formulieren en ander papier.
    Als datzelfde PB alle kantoorartikelen Рinclusief het bovengenoemde papier Рvoor de komen 3 of 5 jaar bij ̩̩n leverancier wil inkopen ,dan kan dat echt alleen via bovengenoemde Europese aanbesteding.
    Als dan dat PB niet de juiste Europese procedure bewandeld of onderweg steekjes laat vallen, wordt er onverbiddelijk vanuit Den Haag en vanuit Brussel gewaarschuwd, gecorrigeerd en gesanctioneerd.

    Wat is GR nu meer, beter of anders dan Nederland dat de EU in Nederland wél macht heeft en in GR niet?Waarom handhaaft de EU haar regels niet in GR en elders wel(wij moeten ons huishoudelijke afval per gezin in drie verschillende containers scheiden;deze worden één keer per week opgehaald en naar milieuvriendelijke verbrandingsovens gebracht).

    Waarom legt de EU (in het pré-Troika tijdperk)
    die boetes niet gewoon op ipv jaar in jaar uit alleen maar te dreigen.

    En waarom legt de Troika GR nu niet dwingend op binnen 6 maanden een Europese inschrijving te openen voor pakweg 10 hitech verbrandingsovens + organisatie + containers + auto’s en de logistiek?Het geld kan geen probleem zijn; dat fourneert Europa wel, zoals te doen gebruikelijk.

    En kom nu niet met slappe teksten dat GR een autonome staat is, die je niet kunt dwingen tot dit soort maatregelen.Dát recht heeft dat KARPAPSIM-land moreel en praktisch al lang verloren.

    Het zal allemaal niet gebeuren.Ik weet wel waarom; iemand anders ook nog?

  6. Bestaat er wel een europeese unie??????? Iedereen doet toch wat hij wilt en trouwens ieder land heeft zijn voor- en nadelen in u land zou ik ook niet graag wonen @ martin als ik in de schoenen van mijn moeder stond, om een lang verhaal kort te maken : ze heeft bijna 20 jaar gewerkt als arbeider voor een AOW pensioen van nog geen 400 euro en dan zeggen ze dat de pensioenen in Grienland laag. Ach ja als de dame met haar gouden koets maar gelukkig is

  7. @Bruno ,een week geleden heeft bij een inval van de politie een zwangere vrouw haar kind verloren in Keratea.de geluiden dat verkiezingen komen en de falliesement van griekenland door de volgende regering zou worden aangekondigt zijn steeds sterker.Het einde nadert en is eerder een verlosing
    aan de onzekere toekomst van de grieken
    @Europa ,Zoniana kan je niet vergelijken met Keratea. het waarom kan je zelf bedenken door de worden, chasis ,kretanse niet denkende bendes en vuilnis en gewone mensen te gebruiken.
    @Martin ,zo lang dat Italia ,Bulgarije Roemenie en ik weet niet wat allemaal voor landen lid van de Eu zijn ,wordt aan de lidmaatschap van Griekenland in de Eu niet getwijfeld.
    je weet het better ,hoe grieks Europa is, zeus had 3 kinderen met haar.
    voor de mensen die graag cijfers gebruiken en steeds vergelijken ,zeg ik dat is niet goed. als griekenland net zo was als Belgie of nederland ,dan woonde Bruno daar niet en ik hier niet en hadden wij deze forum ook niet.
    @ Martin een oude slogan van de mooi oude tijd.
    Εοκ και Νατο ,το ιδιο συνδικατο!!

  8. @Bruno, weet jij waarom ze net Keratea uitgekozen hebben? Keratea is een van die plaatsjes waar mensen die de drukte van Athene beu zijn naar willen uitwijken: dicht genoeg bij Athene om naar je werk te gaan, goed verbonden via de Attiki Odos en Leof Sounion, mooi groen en heuvelachtig, dicht bij de zee, … er zijn inderdaad nog altijd wijngaarden: mijn buurman heeft er een ‘etiket’ (Milonas cabernet Sauvignon 5 Eur/fles voor de geinteresseerden). Voor excellente Paidakia: taverna Trigonos een beetje uit het dorp… ik ben er zelf nog gaan kijken om er evt te gaan wonen. Griekenland moet inderdaad dringend iets doen aan de vuilnisverwerking, maar ik heb nooit goed begrepen waarom ze net Keratea uitgekozen hebben: er is zoveel plaats elders in Griekenland?

  9. sedert de jaren ’70 klaagde de toenmalige burgemeester van Nafplio over vuilnis op straat,in de bossen, langs de autobanen enz. hij stelde toen al verbrandingsovens voor maar hij heeft nooit een oplossing kunnen bekomen, alles werd in Athene tegengehouden…we zijn zoveel jaren verder…

  10. als je rustig de berichten vandaag heb gehoord ,vertel ons ook wat gebeurt is na de wedstrijd ,Pao olympiakos.
    ik zie het zo. als je jaaren lang armoede heb ,en opeens krijg je gratis veel geld ,je gaat direct een dure huis en een dure auto kopen. je heb niet de tijd om te kijken waar je vuilnis gaat.
    ik heb vaak gezegt dat moreel is de griek al een paar decenia terug ,gestorven.
    Μου λεν αν φύγω πιο ψηλά θα ζαλιστώ
    καλύτερα στη λάσπη εδώ μαζί τους να κυλιέμαι
    Και πως αν θέλω περισσότερα να δω
    σ’ ένα καθρέφτη μοναχός μου να κοιτιέμαι
    Κι όταν φοβούνται πως μπορεί να τρελαθώ
    μου λεν να πάω κρυφά κάπου να κλάψω
    Και να θυμάμαι πως αυτό το σκηνικό
    είμαι μικρός πολύ μικρός για να Ï„’αλλάξω

    http://www.youtube.com/watch?v=jTVHuoUZ8VQ&feature=related

  11. ja re tzimz ik begrijp je maar ik bedoel dat hard optreden van de politie tegen deze mensen, niemand wilt een stort in zijn straat daarom moet de politie een beetje begrip tonen voor deze mensen en de situatie anders aanpakken, en het zelfde op Kreta hoe ze daar met de mensen deden in Zoniana niet iedereen doet daar aan drugs maar ja bij ons zeggen ze opos sou pezoune ti lyra tha xoreyeis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *