Theodorakis ongewenst

Sinds 1997 wordt elk jaar op 5 mei in het Oostenrijkse parlement de trilogie “Mauthausen” van Mikis Theodorakis opgevoerd ter herdenking van de bervijding van het concentratiekamp met die naam. In “Mauthausen” heeft Theodorakis de teksten van de Griekse overlever van het concentratiekamp, Iakovos Kampanellis op muziek gezet.

Dit jaar heeft de voorzitter van de Oostenrijkse Nationale Raad, Barbara Prammer, besloten om de opvoering van het werk af te gelasten omdat volgens haar Mikis Theodorakis in het verleden herhaaldelijk antisemitische uitspraken heeft gedaan.

Nu hebben Theodorakis wel vaker met een palestijnensjaal gezien, en hij heeft vaak ook verbale steun toegezegd aan de strijd van het Palestijnse volk, maar om daarmee te zeggen dat hij antisemitische uitspraken heeft gedaan, lijkt me wel erg kort door de bocht.

Het is natuurlijk niet toevallig dat dergelijke uitspraak vanuit Oostenrijk komt. Het land is nog steeds niet in het reine met zijn nazistische verleden. Vanuit de Griekse politieke oppositiepartijen is al gereageerd op de uitspraak van Prammer – ze wordt beschouwd als een belediging, niet alleen voor Theodorakis, maar voor de Grieken zelf.

Mikis Theodorakis heeft zelf ook al geantwoord in een brief, en in niet mis te verstane bewoordingen: “Ik beschouw eender wie me beledigd op het meest gevoelige punt van mijn karakter als een vuile worm.” Hij voegt er ook aan toe dat zijn weerstand tegen het antisemitisme “een basisgegeven van mijn strijd is, maar ook het onderwerp van mijn actie.”

8 thoughts on “Theodorakis ongewenst

  1. zou mooi zijn als je hele zijn antwoord kon vertalen. als ik oostenrijker was zou ik kapot schamen ,zo als vaak als griek ook doe.

  2. “Ik veroordeel ook het zionisme, dat niet alleen de kop opsteekt, maar ook een vooraanstaande rol speelt in de internationale ontwikkelingen. Dat gebruikt de Holocaust als alibi voor daden met een louter reactionair karakter, zoals de staatspolitiek van Israel en de rol van vooraanstaande figuren binnen de joods-amerikaanse lobby in de vormgeving van de imperialistische politiek van de Verenigde Staten. Zo wordt elke kritiek tegen hen gekenmekrt als antisemitisme, met als gevolg dat niemand nog belastende praktijken durft aan te klagen uit angst om als racist te worden gestigmatiseerd.

    Ik veroordeel ook vandaag Israel nog voor misdaden tegen de mensheid. Zoals ik ook vooraanstaande figuren binnen de joods-amerikaanse lobby veroordeel voor de rol die ze speelden in de oorlogsmachine van de Verenigde Staten in Irak alsook voor het plan om de natiestaten te plunderen met als doel de wereldwijde overheersing van de bank- en kredietkolossen die het hele systeem controleren. Het is een van de paradoxen van de geschiedenis dat de slachtoffers van Hitler de methoden die hij gebruikt nu ook aanwenden voor hun wereldwijde dominantie.”

  3. als lied van de partizannen had hij opdracht om met hun eigen leven de joden van Saloniki te beschermen. Joden waren gevraagt om mee te gaan met ELas naar de bergen ,omdat bekent was wat zou opvolgen. maar de rabis geloofden daar niet aan.
    Jammer dat de Oostenrijkse voorziter van de parliament niet weet dat de schrijver van de stuk Mauthausen een overlevende van deze consentratie kamp is.
    als ik theodorakis was ,had ik aleen gezegt , Aei sto diaolo en voor de vertaling ga maar naar de eerste beste griek in Wenen.
    de rest van de wereld weet precies wie Theodorakis is.
    hoe kun je iemand met de volgende texten antisemit noemen.als Antonis zou nog leven zou ze laten zien.
    http://www.youtube.com/watch?v=SgUPq3TvtcQ&playnext=1&list=PL846A22072D45AB77

  4. ik hoop dat ze begrijpen de betekenis van iemand skouliki noemen.
    Γι’ αυτό τελεία και παύλα. Και θεωρώ βρώμικο σκουλήκι όποιον ξανατολμήσει να με προσβάλει στο πιο ευαίσθητο σημείο του χαρακτήρα μου. Από δω και πέρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα, γιατί ο Σιωνισμός που είναι φανερό ότι όχι μόνο σηκώνει κεφάλι αλλά διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστικό στις διεθνείς εξελίξεις, χρησιμοποιεί σαν άλλοθι το Ολοκαύτωμα για πράξεις καθαρά αντιδραστικού χαρακτήρα, όπως είναι η κρατική πολιτική του Ισραήλ και ο ρόλος ορισμένων σπουδαίων παραγόντων του Εβραιοαμερικανικού λόμπι στη διαμόρφωση της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ.

    Έτσι κάθε κριτική εναντίον τους χαρακτηρίζεται έντεχνα αντισημιτισμός, με αποτέλεσμα να μην τολμά πια κανένας να καταδικάσει πράξεις επαχθείς, από φόβο μήπως στιγματισθεί ως ρατσιστής.

    Επειδή είμαι από εκείνους που δεν με σταματά τίποτα προκειμένου να πω την αλήθεια όπως εγώ την εννοώ και την πιστεύω, έχω γίνει κατά καιρούς στόχος παρόμοιων επιθέσεων, ενώ παράλληλα οι αντίπαλοί μου δεν μένουν στα λόγια αλλά προχωρούν και σε πράξεις που με μειώνουν ως άνθρωπο και ως συνθέτη.

    Κυρίως ως συνθέτη, γιατί οι Σιωνιστές ελέγχουν σε ποσοστό 99% την μουσική ζωή της Οικουμένης. Έχω λοιπόν κατηγορήσει επανειλημμένα και κατηγορώ και σήμερα το Ισραήλ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Όπως καταδικάζω και ορισμένους σπουδαίους παράγοντες από το Εβραιοαμερικανικό λόμπι τόσο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξαν στα εγκλήματα της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στο Ιράκ όσο και για το σχέδιο της άλωσης των Εθνών-Κρατών με στόχο την παγκόσμια κυριαρχία των Τραπεζιτικοπιστωτικών κολοσσών που ελέγχουν εξ ολοκλήρου.

    Είναι από τα παράδοξα της ιστορίας, τα κατ’ εξοχήν θύματα του Χιτλερισμού να μιμούνται απόλυτα τις μεθόδους που χρησιμοποίησε για την παγκόσμια επικράτησή του.

    Το γεγονός αυτό μας υποχρεώνει να τους φερθούμε ανάλογα, ακόμα και αν κινδυνεύσουμε όπως τότε να θυσιάσουμε τη ζωή μας.

    Και κάτι ακόμα: Κάνουν λάθος που χάρη στον κ. Παπανδρέου διάλεξαν τη χώρα μας για το συνέδριό τους. Αυτό για μας αποτελεί υπέρτατη πρόκληση, που είμαστε υποχρεωμένοι να τη λάβουμε σοβαρά Ï…Ï€’ όψιν”.

  5. ik weet het ,re!!de joodse lobby is boos omdat Pao heeft Maccabi verslagen.

  6. Die Oostenrijkers zijn natuurlijk hardstikke gek en ook in het recente verleden hebben ze nogal wat anti-semitische zoons en dochters op prominente plaatsen in hun land gehad.

    Maar oh,oh wat is het toch moeilijk om poltiek zuiver te denken en te schrijven:
    Het Griekse volk denkt en handelt in overgrote meerderheid sedert de burgeroorlogen vrij sterk anti-communistisch;toch noemt diezelfde overgrote meerderheid de uitgesproken communist Theodorakis ̩̩n van hun grootste zonen.En als hij Рzoals hij recent deed Рzich
    in een nogal radicaal pamflet over de huidige crisis uitlaat wordt hij rondom neergesabeld.

    Ik sta van huis uit dicht bij zijn politieke opvattingen, maar vind de verheerlijking toch eigenlijk niet helemaal op z’n plaats. hij maakte in zijn leven best wel een paar rare politieke draaiingen.En in de Kolonelstijd was zijn vrijlating uit gevangenschap niet bepaald een voorbeeld van grote dapperheid en martelaarschap (Ja, ik ken mijn geschiedenis echt wel,hoor!).Hij koos voor de vleespotten.

    En dan die zgn mondiale joodse bancaire samenzwering.Dat ligt gewoon moeilijker en gecompliceerder.Er is onmiskenbaar een samenzwering.Weinigen proberen op mondiaal nivo
    ten koste van zéér, zéér velen zoveel mogelijk
    geld en grondstoffen en dus macht te vergaren.
    Maar dat is niet het privilege van mensen van het Joodse geloof.Daar doen steile Protestanten,Roomsen,Chinezen,Indiërs,en ga maar door. Hun gemeenschappelijke noemer is dat het allemaal Kapitalisten zijn, die de wereld in hun greep hebben en houden.Ze zijn van alle kleuren en alle geloven.En de Joden
    hebben hierin niet eens de meerderheid.
    Dit is mijn – niet erg breed gedragen – oprechte mening over hoe het er in onze wereld aan toe gaat.

    En dan nog maar een onpopulair standpunt:Ik ben veel en veel sterker pro-Palestijnen(ook Semieten overigens)en pro eigen Palestijnse Staat, dan dat ik anti-Joden zou kunnen zijn.

    Over huidige corruptocratie(naar voorbeeld van de USA,de uitvinders van het perfide Helleense cliëntelisme) van de Staat Israel is bijna geen goed woord meer over te zeggen.

  7. Martin ,wij hebben het vuile 89 niet vergeten ,maar vergeven,aan Theodorakis(plus dat wij hem nu nog meer nodig hebben ,soort als Kolokotronis om weer tegen de vijand te vechten). en voor de griek ,naast de geschiedenis ,welke jij better kent ,geld de Mythologie meer als draad van Ariadne voor zijn belevenissen.
    wij willen allemaal onze mythe in griekenland beleven.
    hoe vertaal je iemand ,zo als de meeste Grieken ,die continue in een Mythe leven. zo iets als, μυθομανής.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *