Gelukkige verjaardag, Giorgos

Agios Mnimonios

U weet dat de Grieken eerder naamdagen vieren dan verjaardagen. Daarom even aandacht voor de naamdag van vandaag. Vandaag vieren we namelijk Mnimonios. Een naam die ik nooit eerder heb gehoord in Griekenland, maar het woord komt sinds een jaar wel dagelijks over ieders lippen. Het Griekse woord betekent namelijk “memorandum” en dat memorandum staat gelijk met de overeenkomst die de Griekse regering vorig jaar heeft getekend met het IMF, de ECB en de EU. Waardoor dat memorandum ook wet is geworden in Griekenland – specialisten onderzoeken trouwens nog steeds of dat niet in strijd is met de grondwet.

Toevallig is het vandaag ook de verjaardag van Giorgos Papandreou. Hij wordt vandaag 59. Giorgos, die ons gisteren met open mond deed kijken naar de televisie, waar we hoorden dat hij zou gezegd hebben tegen Antonis Samaras: “als ik het probleem ben [om een regering van nationale eenheid te vormen] dan stap ik wel op”. Wat ging er in het hoofd van de 76ste in de lijst van global thinkers om? Is hij al dement aan het worden op vrij jonge leeftijd? Is hij nu eigenlijk nog premier? Wat is hij precies aan het doen?
Sta mij toe om te zeggen dat we gisteren een grote politieke farce zagen. Een premier die overweegt om zijn stoel af te staan, maar daarmee niet zijn ontslag indient. Een premier die daarmee zijn geloofwaardigheid in het buitenland in 1 klap aan diggelen gooit.
Wat is er mis met deze man? 1 jaar lang heeft hij gepraat, gepraat, gepraat, gereisd, gereisd, gereisd. Hij vindt dat hij Griekenland al flink heeft veranderd, maar verder dan het uitpersen van loontrekkenden is hij nog niet geraakt. Alle grote plannen liggen nog steeds op tafel. Er wordt nauwelijks wat uitgevoerd. Wanneer gaat hij eindelijk eens regeren?
Ik neem aan dat dit een verjaardag is die hij snel zal willen vergeten. Vandaag gaat hij het vertrouwen vragen in het parlement voor een regeringsherschikking. Een nieuwe regering dus. Die wellicht exact hetzelfde zal doen als diegene die tot nu toe aan de macht is.
Hoe dan ook: gelukkige verjaardag, Giorgos.

5 thoughts on “Gelukkige verjaardag, Giorgos

  1. hij zou het aleen vieren. al 2 βολεφτες hebben hun ontslag aangeboden.

  2. wat is er mis met hem. ZIJN MOEDER.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *