Gepensioneerden tellen

Toen de trojka in Griekenland aankwam in 2009 was de eerste vraag die ze de regering stelde: hoeveel mensen werken er in de openbare sector. De overheid moest daar toen het antwoord schuldig op blijven en daarom werd er vorig jaar een soort inventaris gemaakt waarbij elke ambtenaar zich moest melden via internet. Dat lijkt nu een jaarlijkse oefening te worden, want blijkbaar weet de overheid nog steeds niet hoeveel ambenaren er jaarlijks worden aangenomen en hoeveel er afvloeien.

Op de vraag hoeveel gepensioneerden er in dit land zijn, weet de overheid evenmin het antwoord. Dat leidde tot bizarre toestanden waar overleden Grieken nog steeds een pensioen kregen dat wellicht werd opgestreken door een naast familielid van de overledene. Dus moest er voor de gepensioneerden ook een inventaris worden opgesteld. Dat verliep een beetje anders: vanaf 1 juli tot 30 september 2011 dienden de gepensioneerden zich persoonlijk te gaan registreren in een bankfiliaal of een kantoor van het pensioenfonds IKA. Lijfelijk aanwezig zijn dus, anders wordt dat beschouwd als dat ze niet bestaan en verliezen ze hun pensioen. En zo weten we dus dat er 896.643 gepensioneerden zich hebben aangemeld bij IKA, de grootste pensioenkas. IKA keerde echter wel 1.006.04 pensioenen uit, wat betekent dat 109.421 gepensioneerden niet zijn komen opdagen. Het is mogelijk dat sommigen er niet in geslaagd zijn om zich te laten registreren, maar het blijft een feit dat er veel mensen ook valselijk pensioenen incasseerden. Nu weten we dus wat dit de staat kostte; als je er van uit gaan dat het gemiddelde IKA-pensioen in Griekenland ongeveer 800 euro is.

2 thoughts on “Gepensioneerden tellen

  1. Om dan nog maar te zwijgen van andere grote lekken in het systeem! Een kennis van mijn schoonouders vertelde laatst nog dat ze nu nog steeds een redelijke som geld krijgt als moeder van 4 kinderen. Op zich niets bijzonders! Maar zij leeft al meer dan 40 jaren in België waar ze ondertussen een pensioen heeft en haar 4 kinderen zijn al lang volwassen en werkend in België met een eigen inkomen.

  2. Van overheidswege is er zero,nul,niks duidelijk.Welk is het bevolkingscijfer,hun woonplaats,burgerlijke stand,bezit,enz.enz.
    Een oude buurvrouw wou een stuk land verkopen dat het hare niet is en maar goed dat een andere buur tussenbeide gekomen is om haar erop te wijzen WAAR haar stuk grond ligt!:)Vermits er geen kadaster bestond,is ook alles mogelijk.
    De troika heeft ze tot wat afstoffing verplicht en nu moet een pensioensgerechtigde zich elk jaar door z’n bank laten besnuffelen als die tenminste hun werk au serieux nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *