AIDS in Griekenland

Naar aanleiding van de International AIDS-dag, wil ik het vandaag actueel houden. Ook Griekenland heeft te lijden onder AIDS, zij het misschien wel in mindere mate dan andere Europese landen. Hier volgen een paar cijfers.
Tot 31-12-2007 zijn er in totaal in Griekenland 8.584 seropositieven geteld. Daarvan hebben er 2.829 personen AIDS gekregen en van dat totaal zijn er 1.552 gestorven aan de ziekte. In 2007 zijn er 420 nieuwe HIV-besmettingen gesignaleerd, met 48 AIDS-patiënten en 30 doden.
80,1% van de seropositieven zijn mannen, en 19,3% zijn vrouwen (misschien heeft dit lage cijfer met de keuze van voorbehoedsmiddel te maken: zeer weinig Griekse vrouwen nemen de pil, dus wordt er behoorlijk veel met condooms gevrijd). De voornaamste bron van besmetting is seksueel contact (er zijn het afgelopen jaar echter ook gevallen gesignaleerd waar patiënten in ziekenhuizen besmet bloed hebben gekregen). 46,1% van de gevallen zijn mannen die seksueel contact hadden met andere mannen. 23% van de besmettingen betreft heteroseksueel contact. Bij 22,9% is het niet duidelijk. De leeftijdscategorie met de hoogste graad van besmetting is die van 30-34 jaar bij mannen en 25-29 bij vrouwen.
In 2008 (10 maanden) zijn er 547 nieuwe gevallen van HIV-besmetting gesignaleerd. Dat is onrustwekkend veel en wellicht te wijten aan het feit dat er weinig of geen voorlichting is. AIDS lijkt hier volledig van de radar verdwenen. De cijfers wijzen er op dat men ook hier waakzaam moet blijven.

One thought on “AIDS in Griekenland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *