Gratis HIV onderzoek

Jarenlang hoorde je weinig over HIV of AIDS in Griekenland. Er zijn cijfers van een paar jaar geleden die aantoonden dat het aantal nieuwe gevallen wel aan het toenemen was. Toch leek voor vele Grieken of de ziekte gewoon niet bestond. Er werd nergens gewag van gemaakt en aan voorlichting werd al helemaal niet gedaan.

HIV en AIDS zijn de voorbije weken brutaal het nieuws in geslingerd. Bij de operatie “Borstel” van voormalig minister van Burgerbescherming Chrysochoïdis zijn niet alleen illegale immigranten van de straat geplukt en in een opvangkamp gestopt (de operatie is ondertussen stop gezet, want we zijn in een verkiezingsperiode en dan werkt er niks in Griekenland), maar werden ook een aantal hoertjes opgepakt. Die ondergingen een medisch onderzoek en daar kwam aan het licht dat een aantal onder hen HIV-positief waren.

Hoe werd door onze minister toen gereageerd? Dat deze vrouwen een gevaar voor de openbare gezondheid waren en dat ze onze heftige, gezonde Griekse mannen dreigden te besmetten. Daarom moest het publiek worden voorgelicht: de hoertjes werden gefotografeerd en met AL hun persoonlijke gegevens online gegooid (op de website van de Griekse politie), zodat hun klanten hen konden zien en zo hun voorzorgen konden treffen (dat was de redenering die er achter zat). De hele zaak doet je twijfelen in hoeverre de menselijke waardigheid hier nog gerespecteerd wordt. De foto’s waren echt niet prettig om te zien. Graatmagere, lelijke vrouwen, die duidelijk verslaafd zijn aan heroïne, met naaldsporen over hun lichaam. Sommige hadden zelfs blauwe plekken op hun gezicht, wellicht waren ze afgeranseld door hun pooier. Een menselijk drame liet zich aflezen in de blikken van deze vrouwen.

Maar de publieke opinie had geen medelijden met hen. Het ging hem meer om de mogelijke slachtoffers die ze maakten. Maar je kunt je toch wel vragen stellen bij het feit dat er mannen zijn die met deze vrouwen sliepen. Vinden die dat helemaal niet erg als ze met een drugsverslaafde naar bed gaat? De meesten gaan er prat op dat ze vrijen zonder condoom – het wordt bijna als een trofee op de kast gezet: vrijen met een vrouw zonder condoom. Als je ziet dat je een drugsverslaafde vrouw voor je hebt, dan neem je toch op zijn minst je voorzorgen?

Het bleek dat elke vrouw met een paar honderd mannen heeft geslapen. Vele van deze mannen zijn getrouwd en hebben een gezin. En nu gaan die misschien wel hun vrouw besmetten. In de publieke opinie wordt de schuld daarvoor niet bij hen gelegd, maar weer bij die hoertjes.

In ieder geval zijn er een aantal klanten van deze vrouwen HIV-positief bevonden. En nu krijg je dus wel regelmatiger in de media te horen dat het goed is om je te laten onderzoeken. Sommigen moeten dat bij NGO’s laten doen, omdat ze geen geld meer hebben voor het ziekenhuis. Te laat voor velen, in elk geval. Want een goeie voorzorg is toch nog altijd onontbeerlijk. En wat dat betreft, zie ik nog steeds geen nieuwe campagne.

4 thoughts on “Gratis HIV onderzoek

  1. Al een geluk dat condooms toch nooit veroordeeld zijn zoals door de r-k Kerk. Patriarch Athenagoras zou ooit aan paus Paulus VI geantwoord hebben dat de orthodoxe Kerk zich niet bezighoudt met de slaapkamer van haar gelovigen.

  2. kijk zelfs de beroemde griekse malakia , al bedrijf je dat niet eens, voor wat een drama kan zorgen.
    geen nieuw campagne!!was wel een oude, en hebben ze op school sexuele voorlichting? aleen maar een paar mooie condome reclames heb ik tegen gekomen .(je weet wel welke, Stop,greeks doe it better)

  3. Goed geschreven Bruno. Schandalig hoe er hier met de hele zaak is omgegaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *