Nationaliseren

Ik blijf het een vreemd idee vinden: om het kapitalisme te redden, worden banken genationaliseerd. Als Hugo Chavez het doet, staat de westerse wereld op zijn achterste poten. In België zal Dexia dus worden genationaliseerd, als ik het goed begrepen heb. Ook in Griekenland wordt een bank genationaliseerd: Proton Bank.

Proton is maar een kleine speler in Griekenland. Hoe het nationaliseren precies in zijn werk zal gaan, weet ik niet precies en eigenlijk interesseert het me ook niet zo. Interessanter is om te zien wie achter deze bank zit. De hele stuctuur geeft namelijk heel goed weer hoe de Griekse economie in elkaar zit.

Eigenaar van de Proton Bank was Lavrentios Lavrentiadis, een zakenman van nog geen 40 jaar oud. Diens familie had jarenlang een medisch imperium opgebouwd. E̩n van de bekendste bedrijven van dat imperium is Alapis Рeen farmaceutisch bedrijf dat zich voornamelijk richt op natuurlijke medicijnen.

Alapis heeft ongeveer voor 1 miljard schulden bij verschillende banken en is verder ook nog een van de exclusieve leveranciers van medicijnen en medisch materiaal aan Griekse openbare hospitalen (of dat gebeurd is door middel van betalingen onder de tafel aan de directeurs die verantwoordelijk waren voor aankoop van die dingen, wil ik hier niet gezegd hebben).

De Griekse staat moet ook nog 100 miljoen euro aan Lavrentiadis, wellicht voor achterstallige betalingen van dat medische materiaal.

Maar waarom moest Proton nu worden genationaliseerd? Wel, de bank zat zonder geld, want de eigenaar had 51 miljoen euro van zijn bank geleend aan verschillende bedrijven, die allemaal een link met hem zelf hadden.

O ja, Lavrentiadis heeft ook nog aandelen in verschillende Griekse kranten en bij de Griekse voetbalploeg Olympiakos. In 2006 was hij nog ondernemer van het jaar. Hij is de dooppeter van de zoon van voormalig Amerikaans ambassadeur Daniel Speckhardt en had uitstekende relaties met zowel PASOK als Nea Dimokratia.

Begin maar om dat kluwen te ontwarren.

One thought on “Nationaliseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *