Rethink Athens

Een beetje reclame wellicht, maar het kan wellicht geen kwaad. Het centrum van Athene heeft de voorbije jaren flink te lijden gehad onder de talrijke rellen. In december 2008 and februari 2012 zijn hisotorische gebouwen ook nog eens in de vlammen op gegaan.

Men heeft het centrum verder ook nog laten verkommeren. Toen ik tot eind 2007 in Exarcheia werkte, zag ik rond Omonoia de drugsverslaafden hun shot zetten, crack of crystal meth roken of wat nog meer. De situatie is er niet beter op geworden. Tussen Omonoia en Athinas Straat stikt het van de Afrikaanse hoertjes en hun pooiers, op Omonoia zelf zijn het vooral Noordafrikanen die mensen beroven en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

De regering kondigt nu grondige omruimacties en nieuwe initiatieven aan, want SuperMichalis Chrysochoïdis is opnieuw minister van Burgerbescherming. Laat u niet in de luren leggen: de verkiezingscampagne is begonnen. Chryschoïdis was voordien ook al bevoegd minister en hij heeft het tij niet kunnen keren. Waarom zou hij het nu kunnen. OK, we zien weer meer gemotoriseerde politie in de straten, maar dat betekent nog niet dat het de goede kant op gaat. Er is al te veel beloofd om de Grieken nog te kunnen overtuigen.

Een initiatief dat dan wel onze aandacht verdient, is Rethink Athens. Het gaat om een Europese Architecturale Wedstrijd, gesponsord door de Onassis Stichting, om het centrum van de geteisterde Griekse hoofdstad opnieuw te bekijken. Voor een stad met een dergelijke geschiedenis, kan dat echt geen kwaad. Het centrum is jammer genoeg quasi onleefbaar geworden en dat zou niet mogen zijn. Dus, indien u zich geroepen voelt om een steentje bij te dragen, of indien u gewoon interesse heeft, spoed u dan naar de website van Rethink Athens.

7 thoughts on “Rethink Athens

  1. die Beleefdheid van jou!! Skoupa heeft hij gezegt. die Crysochoidis is net als vis in het water, een echte politie minister. ik wil deze Goldeneidis altijd bij deze ministerie.
    en komen ze allemaal in oude kazernes, ergens op platteland.
    dus geen zwarte vlees handel meer op Euripidou??

  2. @Bruno.I feel completely at loss.I would love to go to “Rethink Athens”.But how, and where, and when!I admit being stupid and/or slow-witted; but even then I deserve some kind of clue? Do’nt I?

  3. Goh, @Aleko en ik dacht dat ik mijn optimisme kwijt was… Niet dat ik je ongelijk geef…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *